Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:53, 15 gru 2017

Do góry
Ten akurat znalazłam na strychu i nie jest żywy, ale ośnieżony i nie widać. Resztę gałązek zużyłam do przykrywania konwalników i liriope i zabrakło. W sam raz się znalazł wianek.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 18:50, 15 gru 2017

Do góry
Jakże mi miło
Tak z serca napisałam, żeby zachęcić do działania
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 18:12, 15 gru 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)

...Jeśli chcesz mieć ogród przyjazny dla owadów i innych zwierząt, to posadź rośliny dla pszczół (miododajne), dla ptaków krzewy i drzewa z jadalnymi owocami, posadź też pnącza i gęste krzewy aby ptaki mogły założyć gniazda, zrób też stawik, elementy wodne, aby mogły się napić, a kosy aby mogły brać ze stawu błotko do budowy swoich gniazd.
Pusty ogród zwierząt nie przyciągnie.

Powieś domki dla pożytecznych owadów, dokarmiaj ptaki zimą.
Pozostawiaj na zimę nasienniki, owocostany, nie ścinaj bylin, pozostaw je do wiosny.

Czyli działaj.

Danusiu bardzo podoba mi się to co napisałaś.Dla mnie to samo sedno,do tego dążę w swoim ogrodzie.
I dodam,że ten tekst powinien znaleźć się w Danusinym czyli Twoim Dekalogu dla nas A ja to sobie wydrukuję.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:34, 15 gru 2017

Do góry
Nie na cały obwód - tylko bukszpan linią, a reszta nie liniami, bo będą nudy na pudy

Może coś zjeżdżać wachlarzem albo falą, jeden wachlarz szerszy drugi węższy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:31, 15 gru 2017

Do góry
Teraz na tym stoliku leży wianek i w środku ciemiernik.

Pelargonie 15:19, 15 gru 2017

Do góry
Pelargonium 'Michael'

Pelargonium 'Spanish Angel'

Pelargonium 'Lara Maid'

Pelargonie 15:17, 15 gru 2017

Do góry
Pelargonium 'Bredon'

Pelargonium 'White Glory'

Pelargonie 15:15, 15 gru 2017

Do góry
Pelargonium 'Askham Fringed Aztec'

Pelargonium 'Eileen Postle'

Pelargonium 'Black Prince'

Pelargonie 15:11, 15 gru 2017

Do góry
Pelargonium 'Shogan'

Pelargonie 15:10, 15 gru 2017

Do góry
Pelargonium 'Lord Bute'

Pelargonium 'Carisbrooke'

Pelargonie 15:07, 15 gru 2017

Do góry
Pelargonium 'Joan Morf'

Pelargonie 15:06, 15 gru 2017

Do góry
Pelargonium 'Aztec'

Pelargonium 'Morwenna'

Pelargonium 'Rimfire'

Pelargonie 14:56, 15 gru 2017

Do góry
Fajna scena dla pelargonii. Pomyśleć że 35 lat temu też tak miałam. Kolekcjonowałam oryginalne pelargonie z niezwykłymi liśćmi. Kwiaty były mniej ważne.
Grab - Carpinus 14:54, 15 gru 2017

Do góry
Posadź więc co półtora metra.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:16, 15 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cóż napisać, po prostu pięknie wszystko do siebie tak idealnie pasuje, współgra bardzo klimatyczne miejsce
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:08, 15 gru 2017

Do góry
Jeśli obserwować ogród to ramka niska, np z bukszpanu, będzie wyraźna granica tarasu a zza niej będą wyglądały hortensje. jakie? np. Bobo. Nie będą za wysokie, nie zasłonią ogrodu. Daj też irgę Mooncreeper i np Ilex crenata Golden Gem dla innego koloru. Także Imperata cylindrica w dużej ilości, ciemierniki, cebulowe przebiśniegi i narcyzy białe. A tulipany burgundowe.

Grab - Carpinus 08:02, 15 gru 2017

Do góry
Można wszystko korygować, ale napisałaś, że chcesz żeby rosły bez cięcia, bo czasu brak. Cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.

Siła wzrostu zależy od warunków, w suszy i słabej glebie będą ledwie wegetowały, w dobrej, żyznej glebie będą okazałe.

Zależy też od odmiany. Jedne są chudsze inne nieco grubsze.

Chcesz zrobić ekran, a z drugiej strony "mogą się nie stykać", więc jedna opcja albo druga.

Co będzie po latach, to się okaże. Tymczasem posadź co dwa metry odmianę 'Fastigiata'. Jak osiągnie te 4 metry średnicy to się zetknie, a jak nie, to nie i będzie prześwit.

Frans Fontaine osiąga 3 metry średnicy, jeszcze jest Lucas, ale nie wiem ile osiąga średnicy.

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 07:51, 15 gru 2017

Do góry
Miejsca jest dosyć, tylko tak się wydaje że to mała działka.
Jeśli chcesz mieć ogród przyjazny dla owadów i innych zwierząt, to posadź rośliny dla pszczół (miododajne), dla ptaków krzewy i drzewa z jadalnymi owocami, posadź też pnącza i gęste krzewy aby ptaki mogły założyć gniazda, zrób też stawik, elementy wodne, aby mogły się napić, a kosy aby mogły brać ze stawu błotko do budowy swoich gniazd.
Pusty ogród zwierząt nie przyciągnie.

Powieś domki dla pożytecznych owadów, dokarmiaj ptaki zimą.
Pozostawiaj na zimę nasienniki, owocostany, nie ścinaj bylin, pozostaw je do wiosny.

Czyli działaj.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:55, 14 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jaka jest funkcja tego tarasu, czy aby ukryć się wśród roślinności, czy z tarasu chcesz obserwować cały ogród?

Żywopłocik jest fajny ale nie z liściastych, może jakaś ramka z cisu?

Albo otocz taras hortensjami Vanille Fraise? Będą się kłaniały slicznie.
Jakieś małe drzewko dające cień? Coś tam rośnie wyższego.

Właśnie myślałam o hortensjach tylko nie miałam pomysłu jakie, bardzo dziękuję za podpowiedź
Jeżeli chodzi o funkcje tarasu to chciałabym z niego moc obserwować ogrod. Na lewym brzegu tarasu tak bliżej środka rośnie bez fioletowy który chciałabym zostawić. Przy samej kostce z tyłu to zlotokap który jednak nie radzi sobie w tych warunkach i będę go przenosić w inne miejsce.

Nie chciałabym żeby taras był otoczony tak jak teraz zywoplotem, może taką ramkę z cisu można byłoby posadzic tylko na części? A na reszcie u góry hortensje?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:56, 14 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oczywiście, popieram, zrób własny wątek, będzie wszystko po kolei. I zgadzam się z tobą że kompleksowo trzeba patrzeć na cały ogród,a nie tylko na wyrywkowe rabaty.
Nie będzie kłopotu z wyszukaniem wszystkiego.

Danusiu, czyli nawet nie pomęczymy sie na początek z tą rabatą frontowa?
Bo miałabym juz cos do myslenia..planowania, rozmyslania nad reszta. Myślałam, żeby wówczas załozyć własny watek, mając juz jakieś fundamenty od Ciebie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies