Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Izabela36 17:56, 14 gru 2017

Gardenarium napisał(a)

Oczywiście, popieram, zrób własny wątek, będzie wszystko po kolei. I zgadzam się z tobą że kompleksowo trzeba patrzeć na cały ogród,a nie tylko na wyrywkowe rabaty.
Nie będzie kłopotu z wyszukaniem wszystkiego.

Danusiu, czyli nawet nie pomęczymy sie na początek z tą rabatą frontowa?
Bo miałabym juz cos do myslenia..planowania, rozmyslania nad reszta. Myślałam, żeby wówczas załozyć własny watek, mając juz jakieś fundamenty od Ciebie.

roma2 18:44, 14 gru 2017

Izunia, przepraszam, że się wtrącę. Ale to z zachętą dla Ciebie . Załóż wątek w projektowaniu ogrodów. Tu jest dużo mądrych osób, które z pewnością Ci pomogą ogarnąć całokształt. Danusia sama nie da rady, bo projektowanie na całego. Jest tu i Magnolia i Toszka (obie cudowne pomysły mają i ogromną wiedzę), jest Asia-makadamia (o niezwykłej dla mnie umiejętności widzenia przestrzennego), zglądają z podpowiedziami dziewczyny (chłopaki też) z "naszych ogrodów", nie sposób nawet wszystkich wymienić . Ogród to nie tylko plan rozmieszczenia roślin, ale także, a może przede wszystkim wiedza o warunkach (gleba, wystawa słoneczna itp,) w których Twoje rośliny mają rosnąć. Początek masz niezły już, bo plan działki masz . Pozdrawiam i odwagi!
Izabela36 21:16, 14 gru 2017

roma2 napisał(a)
Izunia, przepraszam, że się wtrącę. Ale to z zachętą dla Ciebie . Załóż wątek w projektowaniu ogrodów. Tu jest dużo mądrych osób, które z pewnością Ci pomogą ogarnąć całokształt. Danusia sama nie da rady, bo projektowanie na całego. Jest tu i Magnolia i Toszka (obie cudowne pomysły mają i ogromną wiedzę), jest Asia-makadamia (o niezwykłej dla mnie umiejętności widzenia przestrzennego), zglądają z podpowiedziami dziewczyny (chłopaki też) z "naszych ogrodów", nie sposób nawet wszystkich wymienić . Ogród to nie tylko plan rozmieszczenia roślin, ale także, a może przede wszystkim wiedza o warunkach (gleba, wystawa słoneczna itp,) w których Twoje rośliny mają rosnąć. Początek masz niezły już, bo plan działki masz . Pozdrawiam i odwagi!
Same miłe slowa na zachete...chyba mnie przekonałyście. Dziękuje Kobietki Kochane biore sprawy w swoje ręce i zakładam własny wątek. Musze doczytać tylko jak
Ewaa_91 21:55, 14 gru 2017

Gardenarium napisał(a)

Jaka jest funkcja tego tarasu, czy aby ukryć się wśród roślinności, czy z tarasu chcesz obserwować cały ogród?

Żywopłocik jest fajny ale nie z liściastych, może jakaś ramka z cisu?

Albo otocz taras hortensjami Vanille Fraise? Będą się kłaniały slicznie.
Jakieś małe drzewko dające cień? Coś tam rośnie wyższego.

Właśnie myślałam o hortensjach tylko nie miałam pomysłu jakie, bardzo dziękuję za podpowiedź
Jeżeli chodzi o funkcje tarasu to chciałabym z niego moc obserwować ogrod. Na lewym brzegu tarasu tak bliżej środka rośnie bez fioletowy który chciałabym zostawić. Przy samej kostce z tyłu to zlotokap który jednak nie radzi sobie w tych warunkach i będę go przenosić w inne miejsce.

Nie chciałabym żeby taras był otoczony tak jak teraz zywoplotem, może taką ramkę z cisu można byłoby posadzic tylko na części? A na reszcie u góry hortensje?
Gardenarium 08:08, 15 gru 2017

Jeśli obserwować ogród to ramka niska, np z bukszpanu, będzie wyraźna granica tarasu a zza niej będą wyglądały hortensje. jakie? np. Bobo. Nie będą za wysokie, nie zasłonią ogrodu. Daj też irgę Mooncreeper i np Ilex crenata Golden Gem dla innego koloru. Także Imperata cylindrica w dużej ilości, ciemierniki, cebulowe przebiśniegi i narcyzy białe. A tulipany burgundowe.

Instagram Ogrodowiska
Ewaa_91 11:45, 15 gru 2017

Czyli proponuje Pani cały taras obsadzić bukszpanem? A za nim te niższe hortensje tez przez całość? Czy z czymś mieszać? Taras jest na tyle szeroki ze wydaje mi się ze zmieszczą się "4 pasy/poziomy roślin" irge i trawy pewnie niżej w kępkach, plamami? A ciemierniki i pozostałe dopełnienie tez tak porozrzucane po całości?

A czy na sam szczyt tarasu zamiast "ramki" bukszpanowej pasowałoby coś jeszcze innego? Nie lubię zbytnio takich prostych linii, chociaż pewnie z tymi hortensjami fajnie by die to komponowało.

Myślę jeszcze o tej pierwszej Pani propozycji, te większe hortensje tez całkiem fajnie mogłoby to wyglądać.
Bardzo podobają mi się tez hortensje Limelight, takie delikatne są.
Gardenarium 15:34, 15 gru 2017

Nie na cały obwód - tylko bukszpan linią, a reszta nie liniami, bo będą nudy na pudy

Może coś zjeżdżać wachlarzem albo falą, jeden wachlarz szerszy drugi węższy.

Instagram Ogrodowiska
Izabela36 22:31, 15 gru 2017

Gardenarium napisał(a)

Oczywiście, popieram, zrób własny wątek, będzie wszystko po kolei. I zgadzam się z tobą że kompleksowo trzeba patrzeć na cały ogród,a nie tylko na wyrywkowe rabaty.
Nie będzie kłopotu z wyszukaniem wszystkiego.

Udało się . jest własny watek , więc zapraszam w wolnej chwili do buszowania
Ewaa_91 06:25, 16 gru 2017

Bardzo Pani dziękuję za inspiracje, przynajmniej wiem w jakim kierunku iść twraz zimą będzie czas żeby sobie to wszystko rozplanować a potem działać

Korzystając z okazji może uda popytać mi się jeszcze o rabate frontowa, taka reprezentacyjna, czy mogłaby mi Pani tez coś w tym temacie doradzić. Chodzi mi o rabate wzdłuż ogrodzenia. Gdzieś w 1/3 ogrodzenia jest chodnik z kostki i brameczka wejściowa. Po obu stronach kostki, symetrycznie rośnie po 1 dużym świerku z podcietymi gałązkami gdzieś na 150 cm. Pod nimi póki co nic nie rośnie, wzdłuż kostki są posadzone dość rzadko (myslalam o dosadzeniu mkedxy nimi hortensji) kule z thui.

Wracając do frontowej rabaty czy mogłaby mi Pani tez coś podpowiedzieć? Jaki ciekawy kształt mogłaby mieć , czy lepiej prosta rabate równolegle do ogrodzenia? Jakie roślinki były by fajne? Myślałam o rododendronach może? Tylko jsk je fajnie skomponować, z czym połączyć? W sumie to miejsce to Północna część ogrodu, jest odsłonięta wiec nie wiem jak z tym słońcem by sobie radziły. Może prędzej rododendrony posadzic pod lesnymi drzewami na przeciwko tarasu.

A tutaj takie zdjęcie z dalszej odległości spod tarasu.
koculka 13:13, 16 gru 2017

Pani Danuto! korzystam z zimowej aury i ufam, że mniej osób zadaje pytania o ogrody)
chciałabym prosic o pomoc w zaaranzowaniu rogu ogrodu,bo sama zapedziłam się w kozi róg. Otóz ta cześć ogrodu wygląda jak na Pani projekcie i tez jest pod takim kątem. W miejscu altany u mnie jest wjazd na posesję a po jej lewej stronie jest dom. Wzdłuz górnej (wschodniej) granicy ciagnie się szpaler świerków serbskich 14 sztuk posadzonych co ok. 120cm,az do końca.
Wzdłuz drugiej (południowej) granicy posadzone są tuje aureospicata co 90 cm 15 sztuk. Na wysokości 10 tuji rośnie grujecznik podsadzony trawami i wrzosami.
Pod świerkami w planie są hortensje limelight jakies 3-4 sztuki. problem sprawia mi jednak zagospodarowanie tego ostrego kąta tzn. Jakie drzewo tam posadzic aby pod aureospicatami mogły rosnac rododendrony a drzewo nie szkodziło świerkom?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies