Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 11:55, 06 mar 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

A wymierzyłaś to sobie ???

oszalałaś
tam jest 13x5m myslę kupić 5 brzóz, 3 derenie i 3 berberysy a reszta ta drobnica to jak sadzić będę to wyjdzie w praniu
Agata bo ty tez uważasz że lepiej brzozowa po prawej od altany tak?
bo narazie mam dwie sprzeczne opinie od jazzy i Iwony
ja jestem za prawą stroną bo gdy wejdzie ktoś do ogrodu z podjazdu to zobaczy brzózki a nie odrazu ognisko i pijane towarzystwo
Ogród z pergolą 11:51, 06 mar 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Oj bo napisałaś:

no wiem, wiem
jeszcze mi nie czytasz w myślach
Ogród z pergolą 11:50, 06 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Aniu, ja swoich dorenbosów nie wykopię żeby sprawdzić jak wygląda system korzeniowy, ale panuje powszechne przekonanie że brzozy pożyteczne a w szczególności te odmianowe nie są aż tak zaborcze jeśli chodzi o powierzchnię wokół jak te zwykłe brodawkowate. Chyba powinno się to zgadzać bo i na wodę mają większe zapotrzebowanie niż te nasze rodzime. Ja bym sadziła derenie bez obaw. Jak zobaczysz za 10 lat że nie wyrabiają to przesadzisz To jakby nie patrzeć krzewy i mają większą siłę przebicia niż gdybyś posadziła tam jakieś delikatne bylinki

Monika napisałaś że nie są tak zaborcze a za chwilę że mają większe zapotrzebowanie
to jak wkońcu jest?
Ogród z pergolą 11:48, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
taka moja luźna propozycja brzozowej
biale kolka - brzozy
jasno zielone koła - derenie
zielone kolka - tuje danica
fioletowe romby - rozchodniki
białe pięciokąty - naparstnice
zielone kwadraty - stipa, rozplenica, śmiałki, trawki generalnie dla dodania lekkości
bordowe pięciokąty - berberys kolumnowy

generalnie chciałabym aby było biało, zielono, bordo, fiolet i różowe róże na altanie
co sądzicie?

A wymierzyłaś to sobie ???
Ogród z pergolą 11:46, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Marta skup się róże będą na altanie a obok altany brzozy i zastanawiam sie skoro piszecie że to takie pijusy czy nie będą źle wpływać na sąsiadki które wodę raczej lubią

Oj bo napisałaś:
anna_t napisał(a)

czyli spokojnie derenie i róże dadzą radę przy brzozach?super

Ogród z pergolą 11:45, 06 mar 2016

Do góry
taka moja luźna propozycja brzozowej
biale kolka - brzozy
jasno zielone koła - derenie
zielone kolka - tuje danica
fioletowe romby - rozchodniki
białe pięciokąty - naparstnice
zielone kwadraty - stipa, rozplenica, śmiałki, trawki generalnie dla dodania lekkości
bordowe pięciokąty - berberys kolumnowy

generalnie chciałabym aby było biało, zielono, bordo, fiolet i różowe róże na altanie
co sądzicie?
Szmaragdowy Zakątek 11:44, 06 mar 2016

Do góry
anna_t - Aniu, "szmaragdowy" wymaga jeszcze kilku godzin wzmożonej gimnastyki ogrodowej....ale w ogrodzie zawsze jest coś do zrobienia...a jak nie ma, to sobie sama robotę wynajdę i już jest!!!
Muszę cię zmartwić...nie pijam kawy! W ogóle! Niesłabnącą energię (..i chęci) czerpię...nie wiem skąd... Taki charakter i już ...po prostu ten typ tak ma!

jankosia - to nie kawa...to nie dopalacze... My z Carolą mamy takie niewielkie, ledwo wyczuwalne, jeszcze nie zdiagnozowane ADHD...ha, ha
A narcyzy u mnie mają już nabrzmiałe pąki kwiatowe...kilka słonecznych dni i "wystrzelą".

Rench - Reniu, ja wczoraj zrobiłam przeglądzik wśród moich host. Prawie wszystkie wyglądają ok, choć jeszcze "kły" im nie wyszły. Co do jednej mam tylko wątpliwości czy na pewno odliczy się po zimie, bo jakiś dziwny podkop odkryłam obok niej. Nie wiem czy czasem nie stała się posiłkiem jakieś wrednej nornicy !!!
Świerk serbski - Picea omorika 11:43, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
witam serdecznie, mam pytanie o ciecie serbów.
podobno mozna ciąć je na żywopłot formowany, czy ktoś miałby moze fotki takiego żywopłotu?

Ania, ja chce taki żywopłot stworzyc. Nasze Serby posadzone w 2009. Teraz wyglądają tak, i na wiosne bedziemy przycinac od góry i najbardziej wystające gałązki:

Danusiu, a propos przycinania: marzec? kwiecień?
Pozdrawiam,
Magda
Ogród z pergolą 11:22, 06 mar 2016

Do góry
Marta skup się róże będą na altanie a obok altany brzozy i zastanawiam sie skoro piszecie że to takie pijusy czy nie będą źle wpływać na sąsiadki które wodę raczej lubią
Świerk serbski - Picea omorika 11:03, 06 mar 2016

Do góry
witam serdecznie, mam pytanie o ciecie serbów.
podobno mozna ciąć je na żywopłot formowany, czy ktoś miałby moze fotki takiego żywopłotu?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:00, 06 mar 2016

Do góry
fajne inspirki! zabieram wszystkie
Szmaragdowy Zakątek 10:56, 06 mar 2016

Do góry
Magda napracowałaś się ale pewnie ogród wygląda pięknie
ale z tym obrzeżem z kostki to mnie rozwaliłaś!!!
jaką ty kawę kochana pijesz?mus kupić taką samą
Ogród z pergolą 10:39, 06 mar 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Ja z rozchodników kupiłam takie:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5717520293
http://allegro.pl/show_item.php?item=5692657145
http://allegro.pl/show_item.php?item=5656134420

a przydałby się jeszcze taki:
http://albamar.pl/byliny/821-rozchodnik-thunderhead-sedum.html?search_query=rozchodnik&results=16

mi rozchodniki najbardziej podobają się właśnie te fioletowe i purpurowe z prawie bordowymi liśćmi, te purple emperor są bombowe! ukradnę Ci je wiesz?
a pomyśleć że kiedyś uważałam je za takie babcine i wsiurowe..
Ogród z pergolą 10:35, 06 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Masz ładną inspirację na brzozową. Naparstnice tak ładnie kwitną w drugim roku. Teraz przydałoby się wysiać, rozsadzić w jakimś neutralnym miejscu, mają ładne rozety liściowe. W drugim roku zakwitną Więc w drugim roku posadzisz między brzozy.
Na początku brzozy nie będą wielkie, więc wody też będą mniej pić. A inne roślinki dobrze się ukorzenią w tym czasie

to moze wysieje je teraz do doniczek bo na dworzu to chyba za wczesnie?
czyli spokojnie derenie i róże dadzą radę przy brzozach?super
W oflisowym ogrodzie 09:52, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
jakby jeszcze ślimaki zjadał to bym mu chyba pomnik postawiła!

Nie mam serca zabijać ślimaków więc zawsze je wynoszę w pole.
Zauważyłam, że lubią makaron z mięsem, który gotuję psom, zlatują się do miski po jedzeniu jak muchy w taki sposób zmniejszam ich populację w moim ogrodzie
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:35, 06 mar 2016

Do góry
ja uwielbiam hortki więc dla mnie bomba
Ogród z pergolą 09:04, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

wszystkie te gatunki lubię i chyba pasują do siebie. rozchodniki chyba matrona to by kolorem do berberysow nawiązały
ale derenie też bym dała na tyły, jak sobie nie poradzą to najwyżej przesadzę

Ja z rozchodników kupiłam takie:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5717520293
http://allegro.pl/show_item.php?item=5692657145
http://allegro.pl/show_item.php?item=5656134420

a przydałby się jeszcze taki:
http://albamar.pl/byliny/821-rozchodnik-thunderhead-sedum.html?search_query=rozchodnik&results=16

Ogród z pergolą 08:59, 06 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

to masz podobne podejście do mnie jak najbardziej bezproblemowo ma być i ładnie

A pewnie, w tamtym roku Mama przytargała mi gałązki rozchodnika spod bloku, podobał mi się kolor, ciemno różowy. Na jesieni miałam już 16 sadzonek które poszły do gruntu. W tym roku muszę znowu Mamę namówić na ten sam manewr, tylko koniecznie z tego samego miejsca hahaha
Dodatkowo kupiłam sobie 3 inne odmiany, jak przetrwały zadołowane to też będę rozmnażać. Seslerie już mam, zobaczę jak będzie rosła u mnie. Jeśli elegancko to nie będę wytężać umysłu na coś innego. Dorzucę wrzosy i rozplenicę i będzie minimalistycznie i liczę że pięknie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies