Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 11:11, 11 sie 2024

Do góry

Przycięłam jaśminowca.

Obwódkę z bodziszka muszę zastąpić czymś innym, bo pożera wszystko na swojej drodze.

Przy domku. Sweet Laguna przy rynnie rośnie w tym miejscu bardzo dobrze. Tylko tą nieszczęsną wystającą rynnę muszę przemodelować, żeby się w ziemi schowała. Kolanka kupione już czekają.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:08, 11 sie 2024

Do góry
Judith napisał(a)

)

Nadal uważam , że nasze plaże sa najpiekniejsze i nawet z tymi parawanami
Anna i Ogród 2 11:00, 11 sie 2024

Do góry
Floksy ja jakoś nie przepadam za nimi, choć wakacje z dzieciństwa kojarzą mi się właśnie z nimi.
Robiłam wczoraj zamówienie na kilka bylin i zobaczyłam Phlox paniculata (Floks wiechowaty) 'Blind Lion' – gwiazdkowe, zredukowane kwiatostany, kwiat koloru purpurowego, dorasta do 80 cm wysokości.

Jak wam się podoba taki oryginał ?

Bylinowa łąka 11:00, 11 sie 2024

Do góry
Wróciłam z wakacyjnego wypoczynku bez internetu.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Obstawiam, że do wiosny pokażesz twoje nasadzenia pod blokiem?

Sylwia no nie wiem, gdyby te ślimaki tak nie zjadały wszystkiego co wysieję, to pewnie miałabym więcej zapału. A tak to dbam, dbam, posadzę i nie ma.
Nasadzenia pod blokiem pokażę, tylko muszę fotki zrobić.
antracyt napisał(a)
Fajnie mieć takiego sąsiada w pobliżu Znalazłam ostatnio u siebie fragment wylinki po jakimś gadzie, najprawdopodobniej po jaszczurce(?) chociaż z zaskrońca też bym się ucieszyła.

Też się cieszę. Jeszcze bym chciała jeże i wiewiórki u siebie zobaczyć. Myślę, że już się wylęgły maluchy, ale na wszelki wypadek nie zaglądałam tam przez ten czas.
Kordina napisał(a)
Ale fajnie! Jajka zaskrońca, super! Co najmniej 4x mignął mi zaskroniec, raz prawdopodobnie zygzakowata, ale jaj nigdy nie widziałam.

Takie podglądanie innego świata. U mnie zwierzęta i owady są bezpieczne. Czasem tylko przy kopaniu mogę im niechcący coś zrobić.
anabuko1 napisał(a)

Nic dziwnego że te widoczki cieszą ciebie.
Bardzo ładnie już się prezentują.
Tej przestrzeni to ty masz, oj masz
Jeżówki teraz najpiękniejsze

Ania ja mam wrażenie, że z mojej słonecznej łąki robi się polana. Tak przez te dziesięć lat drzewa porosły, że coraz więcej cienia tam mam. Jeżówki śliczne to fakt.
Margo2 napisał(a)
Gosia jak zostawisz kwiatostany na zimę, to na bank będziesz miała masę siewek.
Ja nic w domu nie wysiewam, chyba, że chodzi Ci o jakieś okazy, to może faktycznie trzeba wysiewać w domu.

Gosia, ja też mam siewek dużo, a te w domu, to dlatego, że mam taką manię zbierania nasionek z różnych miejsc w trakcie wędrówek, spacerów. Już nawet woreczki strunowe ze sobą noszę, bo nigdy nie wiadomo co spotkam. I potem jest wyczekiwanie co ja takiego posiałam. A czasem faktycznie coś co chcę mieć wysiewam. W ten sposób mam białe penstemony, białego ostrogowca, goździka kartuzka, żeleźniaka i czarcikęs łąkowy.
anabuko1 napisał(a)
U mnie też są zaskrońce gdzieś blisko garażu, bo często tam je widać.
Ale już się przyzwyczaiła.
Natura, czyta natura ma w sobie wszystko

Aniu u ciebie też ma dobre warunki do życia, blisko woda i to w sporych ilościach. Strefy gdzie zwierzęta mogą znaleźć schronienie kurczą się niestety.

W sobotę byliśmy na działce, oj zarosło przez te 3 tygodnie, tak że kosiliśmy z mężem na zmianę. Ja przy kwiatkach, a on wokół domku i ścieżki. Jeszcze nie skończone, bo niestety nie mogliśmy być tam całą sobotę. Ale kilka fotek ku pamięci zrobiłam.
Z tarasu

W Kruklandii 10:48, 11 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jest chyba nawet taki wątek na ogrodowisku o nieformalnym mieszanym żywopłocie. Widziałam też kilka inspiracji na Pintereście. Co do lilaków to w Ogrodzie Botanicznym UMCS dopatrzyłam się ciekawej odmiany o ozdobnych nie tylko kwiatach, ale też liściach.

Mam takiego o pstrych liściach, jeszcze malutki, a już z odrostami leci i to nie przy samej bryle korzeniowej jak większość.
Ogród w malinówkach 10:44, 11 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Bardzo podoba mi się obecny układ na zdjęciu. Dodam tylko i cóż powtórzę się…zerknij na post u mnie z 24 czerwca ze zdjęciami. Caradonna ma wysokość u mnie 80 cm, a Caradonna Compact 50-60 cm przy pierwszym kwitnieniu. Lepiej przy seslerii i kocimiętce moim zdaniem wyglądałaby podobna im wzrostem szałwia.
Tak, pamiętam doskonale. Dlatego póki co bez szałwii. Ale biorę pod uwagę też gust brata i bratowej, oni by szli w minimalizm. Dlatego nie mogę zrobić buszowato pod siebie tylko

Na środkowej próbowałem ustawić chociaż w paru miejscach kocimiętkę z szałwią obok siebie. To połączenie ma potencjał

Ostatnio zrobiłem zrzut ekranu. Prostota, a robi robotę.
Ogród w malinówkach 10:35, 11 sie 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Jeszcze z dziś mam bez bazgrołów, te doniczki, wiaderko i trawka = Hamelny są całkiem daleko od siebie.

To ja się powtórzę: przy stylu tej rabaty i wybranych roślinach ten układ traw będzie wprowadzał sztuczność.
Ogród w malinówkach 10:22, 11 sie 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
[…]

Układ z rozplenicami w chudych paskach w ogóle mi nie wychodził. Albo rozplenice albo thuje.
Mam zdjęcia z bliska by odtworzyć układy roślin.
Tutaj trochę pusto się wydaje, ale w realu było ok.

Zatem mamy thuje, bez rozplenic
Do tego sesleria (jasnozielony), kocimiętka (fioletowy) i nic więcej. No chyba, że dosłownie 3 szałwie Caradonny?
[…]

Bardzo podoba mi się obecny układ na zdjęciu. Dodam tylko i cóż powtórzę się…zerknij na post u mnie z 24 czerwca ze zdjęciami. Caradonna ma wysokość u mnie 80 cm, a Caradonna Compact 50-60 cm przy pierwszym kwitnieniu. Lepiej przy seslerii i kocimiętce moim zdaniem wyglądałaby podobna im wzrostem szałwia.
Ogród w malinówkach 10:18, 11 sie 2024

Do góry
Jeszcze z dziś mam bez bazgrołów, te doniczki, wiaderko i trawka = Hamelny są całkiem daleko od siebie.
Sezon 2017 u Hanusi 10:13, 11 sie 2024

Do góry
Jolu, Plan mam, ale to tylko chciejstwo. Co się da zrobić, zrobię. Tym bardziej, że ostatnio jestem bez domowej lokomocji. A czasami to i sił brakuje, I Tobie zazdroszczę, że codziennie masz ogród na widoku.

Dobrze, że igrzyska już za nami, rodzina w komplecie przy stole, pogadać można nie tylko o kobiecym boksie, ale i o tym co w ogrodzie.

Na najbliższy tydzień ponoć pogoda się zapowiada, zobaczymy.

Dziś odpoczywam, a jutro część planu musi iść do realizacji. Nie ma lekko.
Zdrowia życzę.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:27, 11 sie 2024

Do góry
Znalazłam zdjęcia z wiosny. To widok od strony domu, z tarasu. Basen stoi na placu z kostki. Rabatka jest za placykiem, od strony domku dla dzieci.
Marny lilak bez przyrostów 08:58, 11 sie 2024

Do góry
Znów się nie wygrało.. przepraszam
Glina i zielsko 23:05, 10 sie 2024

Do góry

Justynka nazwała te rabatę a'la kort.

Fajna nazwa.

A dziś przyszła synowa zapytała całkiem poważnie gdzie się ich dzieci czyli moje wnuki bedą bawić bo za mało trawnika.
Powiedziałam że piaskownice i huśtawkę gdzieś wcisnę.

Glina i zielsko 22:55, 10 sie 2024

Do góry
Rabata platanowa od lewej po kawałku aż do przechowalni przed różanką.

Fragment służący za przechowalnik

No i różanka
Artemisy zaczynają 2 kwitnienie. Sa w dobrej kondycji.
Reszta średnio. Jak się wyrobie to zaczne przenosiny w tyg na nową rabatę.

Ogród w malinówkach 22:20, 10 sie 2024

Do góry
W sumie wyszło jak ostatnim razem, czyli lepiej się projektuje układając doniczki niż rysując na papierze.

Tak naprawdę są to wersje robocze, do przemyślenia jeszcze i do weryfikacji odległości między roślinami.

Z tej ekscytacji, zamiast najpierw wyrównać teren i kamienie pozbierać, to ja doniczki rozłożyłem. Po czym musiałem je zebrać, by przygotować teren. No i zrobiło się ciemno ehh.

Układ z rozplenicami w chudych paskach w ogóle mi nie wychodził. Albo rozplenice albo thuje.
Mam zdjęcia z bliska by odtworzyć układy roślin.
Tutaj trochę pusto się wydaje, ale w realu było ok.

Zatem mamy thuje, bez rozplenic
Do tego sesleria (jasnozielony), kocimiętka (fioletowy) i nic więcej. No chyba, że dosłownie 3 szałwie Caradonny?

Na środku najpierw było więcej roślin, ale zdrowy rozsądek kazał pozabierać.

Tutaj koniecznie (póki co) 3 lub 5 sztuk rozplenicy Hameln (zielony) i kilka rozchodników (różowy). Powtórzone thuje i kocimiętki (fioletowy). Na środku i bardziej w tyle za magnolią szałwia Caradonna (niebieski).
Już teraz wydaje mi się za gęsto. Dlatego będę jeszcze układał te doniczki. Tutaj wyrzuciłem kompletnie seslerię, bo nie pasowała by.
Układ rozplenic jest swobodny. Żadna nie stoi w tej samej linii co inna. Gdy je ułożyłem równo było dziwnie. Kolejna opcja to trzy sztuki w osi rabaty razem z magnolią (jako najwyższy środkowy pas) - ale to mi raczej też nie leży. Albo w ogóle trzy zostawić, a za magnolią dać szałwie i kocimiętki?

Mówcie wprost co myślicie, bo ja już utknąłem w martwym punkcie i tylko w głowie mętlik

Ogródek Gosi 21:02, 10 sie 2024

Do góry
Bardzo dziękuję.
Powiem, że Twoje słowa są dla mnie jak balsam, bo miałam ostatnio naprawdę trudny czas.
Już chyba ogarnęłam.

Cały czas gdzieś trwa dyskusja na temat sąsiadów.
Ja naprawdę nie wyprowadziłabym się chyba ze względu na nich.
Dzisiaj mam rocznicę ślubu, nie powiem którą, bo to już kazirodztwo chyba
Nie jest to okrągła rocznica, ale mimo wszystko oni pamiętali

I jak ich nie kochać?
Ogród w Klein Kottorz 20:57, 10 sie 2024

Do góry

Przepięknie a to drzewo bordo to już nadzwyczaj urodziwe.

Czy to widok z tarasu ?
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 20:48, 10 sie 2024

Do góry
Anda napisał(a)

Co to? I jeszcze zaciekawiła mnie roślina o drobnych różowych kwiatkach z krokosmią i lawendą na pierwszych zdjęciach. Chyba jakaś szałwia?
Pięknie, kolorowo i bujnie na rabatach.
Glina i zielsko 20:35, 10 sie 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Jak przyjda sadzonki pokaż
Myślę , że nie ma potrzeby po kilka wsadzać U mnie na jesieni posadziłam taka jedną pannę co wyglad miała jak proca a teraz ma 11 pięknych kwiatów

Ok
14 zamówiłam

Mam jeszcze polar bear do odbioru na zagęszczenie tu

Od buka do buka jest 4 m
Ile hort pomiędzy 3 czy 4 ?
Żeby zwarty szpaler był?
Rabata chuda -trawki zabiorę.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:37, 10 sie 2024

Do góry
Dziecko mi uroslo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies