Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Eupraksja 15:32, 15 kwi 2025

Makao napisał(a)
Po podniesieniu tac pod jedną z nich znalałam gniazdo larw komarnicy

Wszystkie wybraliśmy i się pozbyliśmy. Chyba zmoczę ziemię i jeszcze raz coś w tym miejscu postawię tak na wszelki wypadek. Nigdzie więcej nie ma tylko w tym miejscu

U mnie jest ich mnóstwo i w bardzo różnych miejscach, i o różnych porach roku w dodatku Rozgrzebywałam z nadzieją, że może jakieś ptaki chociaż część zjedzą, ale nie wybierałam sama - one robią duże szkody w ogrodzie? Nie wiem, czy się przemogę, żeby je zbierać, brrr…
Margo2 23:10, 15 kwi 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu zanim wysiałam dobrze się oczytałam z tymi zasiewami orlaji.
Więc przede wszystkim musi przejść stratyfikację. Miałam dwie torebeczki po 15 nasion takie małe jeżyki. Nie chciało mi się wierzyć, że to nasiona, że z czegoś takiego może coś wykiełkować.
Zawinęłam je w papier i wrzuciłam do lodówki na drzwi. Zapomniałam o tych nasionach a później je szukałam gdzie są. Znalazłam i posiałam w ziemi do siewów. Tak jak piszą wysiać przycisnąć do ziemi i nie specjalnie przysypywać ziemią. Tylko trochę przysypalam piaskiem. I powoli wschodzą już ponad połowa. Więc codziennie 2 razy sprawdzam jak się mają.

Cieszę się. Bo zamówiłam w zeszłym roku 5 torebek i wysiałam do gruntu 3 i też nic nie wzeszło. Nie czytałam i przysypalam ziemią i tu jest pies pogrzebany.
Przecież ona się sama wysiewa i nikt jej nie zasypuje. Przechodzi stratyfikację w gruncie i wiosna czy latem wychodzi.

Twoje już takie dojrzałe więc będą wcześniej kwitły.

Nasiona orlai nie potrzebują stratyfikacji. Orlaya kwitnie w czerwcu, zrzuca w lipcu nasiona i za jakieś 2 tygodnie są już siewki.
Możliwe, że tą stratyfikacją zniszczyłaś nasiona.

Ania, jednak się udało. Super wieści. Uwielbiam takie historie.
A co na to dzieci? Czy będa chciały się przeprowadzać?
Makao 09:01, 16 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

U mnie jest ich mnóstwo i w bardzo różnych miejscach, i o różnych porach roku w dodatku Rozgrzebywałam z nadzieją, że może jakieś ptaki chociaż część zjedzą, ale nie wybierałam sama - one robią duże szkody w ogrodzie? Nie wiem, czy się przemogę, żeby je zbierać, brrr…

Larwy robią duże szkody. Podgryzają mocno korzenie. Trzeba się pozbywać. Można zalać wrzątkiem.
Makao 09:05, 16 kwi 2025

Margo2 napisał(a)

Nasiona orlai nie potrzebują stratyfikacji. Orlaya kwitnie w czerwcu, zrzuca w lipcu nasiona i za jakieś 2 tygodnie są już siewki.
Możliwe, że tą stratyfikacją zniszczyłaś nasiona.

Ania, jednak się udało. Super wieści. Uwielbiam takie historie.
A co na to dzieci? Czy będa chciały się przeprowadzać?

Pokazuje się coraz więcej siewek orlayi ale to wciąż za mało. Nie wszystkie mi ruszyły. Na szczęście teraz już z tego co mam dam radę sama rozsiać i z roku na rok będzie coraz więcej

Przeprowadzać się nie będziemy. Główny dom nadal będzie w mieście a tamten tylko sezonowy. Jeśli kiedyś któreś moje dziecię będzie sobie życzyło tam osiąść to nie będzie problemu. Jest też miejsce na wybudowanie jeszcze jednego domu.
April 09:27, 16 kwi 2025

Fuj, takie fotki przy śniadaniu.
Eupraksja 17:25, 16 kwi 2025

Makao napisał(a)

Larwy robią duże szkody. Podgryzają mocno korzenie. Trzeba się pozbywać. Można zalać wrzątkiem.

Rety, dobrze wiedzieć, to będę ubijać tym wrzątkiem, przynajmniej dopóki je znajduję w środku niczego, nie przy roślinach... A szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o nich wcześniej, dopiero jak tu znalazłam w ziemi, to wygooglałam, bo szokująco to wyglądało, aż się ziemia ruszała
Makao 08:45, 17 kwi 2025

No i chyba sukces bo mam, mam pierwsze rzodkiewki. W końcu się udały
Juzia 08:56, 17 kwi 2025

Zjadłabym.
A dopiero wczoraj wysiałam
Hahaha!

Smacznego
Makao 10:29, 17 kwi 2025

Dobre są chociaż mało ostre. No ale bardzo chrupiące.
Ja muszę wysiać kolejne ale teraz już do gruntu bo szklarnia potrzebna do czego innego
Makao 10:33, 17 kwi 2025

Truskawki Albion kwitną

Kilka kwiatków zmroziło ale kilka jest spoko.