Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Makao 16:45, 16 kwi 2025

No właśnie nie wiem czy siarczan potasu ma takie same zastosowanie jak potas. Może ktoś mądrzejszy się wypowie
Gosiek33 17:08, 16 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Cos mi przezimowalo w doniczce, nie posadzilam
Tylko co to jest ??
masz różne wynalazki, może to clematis? https://pietrzykowscy.pl/produkt/powojnik-calolistny-clematis-integrifolia/
Kasya 17:52, 16 kwi 2025

Gosiek33 napisał(a)
masz różne wynalazki, może to clematis? https://pietrzykowscy.pl/produkt/powojnik-calolistny-clematis-integrifolia/

Tez tak myslalam ale nie pamietam zebym kupowala…

Dzieki Gosia
A co u ciebie ?
pestka56 21:38, 16 kwi 2025

Kasya napisał(a)
No ale siarczan potasu to nie potas ?
No nie znam tego nawozu i nie wiem jak uzywac i gdzie

Edit:
To chyba taki nawoz ogolny ?

Do nawozów zakwaszających zalicza się:

Siarczan amonu
- jest to silnie zakwaszający nawóz o najszybszym działaniu spośród nawozów siarczanowych. Poza zakwaszaniem, jednocześnie wzbogaca glebę w azot i siarkę. Jako nawóz azotowy możemy go stosować jedynie przedsiewnie (czyli np. wiosną tuż przed wysianiem nasion) lub pogłównie (czyli do nawożenia już rosnących roślin). Nie nadaje się natomiast do stosowania jesienią podczas przygotowania gleby do wiosennych zasiewów czy nasadzeń, gdyż przez zimę azot zostanie wypłukany w niższe partie gleby. Orientacyjne dawkowanie siarczanu amonu pod rośliny kwasolubne (iglaki, borówki, azalie, różaneczniki) wynosi 30g/m², przy czym dawkę tę dzielimy na dwie porcje - połowę daje się wiosną tuż przed ruszeniem wegetacji, a drugą połowę na początku czerwca.

Siarczan potasu i siarczan magnezu - nawozy te, poza efektem zakwaszenia gleby, wzbogacają ją w siarkę i - odpowiednio - w potas i magnez.
Warto wiedzieć!

Dobrze jest stosować jednocześnie wszystkie 3 wymienione tu rodzaje nawozów siarczanowych dla uzyskania efektu kompletnego nawożenia (wzbogacenia gleby zarówno w azot, fosfor, jak i magnez).
Gruszka_na_w... 21:48, 16 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Do czego taki nawoz i jak uzywac ?
Dostalam przez pomylke, nie znam

Ten nawóz wspomaga kwitnienie roślin kwaśnolubnych. U mnie dostają go rodki i azalie po zakończeniu kwitnienia (sypię wokół bryły korzeniowej na przełomie czerwca i lipca). Pąki kwiatowe kwitnące w następnym sezonie zawiązywane są około sierpnia.

Można nim też podsypać wczesną wiosną borówki i jagody kamczackie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 22:09, 16 kwi 2025

Mhm
No ok
Dziekuje za wskazowki
Czyli jednak zakwasza
Ale mam kilka zakwaszajacych juz
Hmm
Rodki, azalie, borowki, hortki? Magnolie ? Derenie ?
Kasya 06:43, 17 kwi 2025

Jeszcze tak nie mialam zeby inspekty stały w domu tylko tydzien
Ledwo przepikowalam a juz moga na dwor isc chyba ?

Kontonaogrod 09:06, 17 kwi 2025

Jeszcze trochę moim zdaniem, choć można je powoli wietrzyć

Ta roślinna niespodzianka wygląda na powojnik bylinowy?
Gosiek33 10:43, 17 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Tez tak myslalam ale nie pamietam zebym kupowala…

Dzieki Gosia
A co u ciebie ?

wpadnij
Makao 10:54, 17 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Jeszcze tak nie mialam zeby inspekty stały w domu tylko tydzien
Ledwo przepikowalam a juz moga na dwor isc chyba ?

Trochę małe na wynoszenie na dwór. Chyba że inspekt masz albo do foliaka wyniesiesz ale na początek to bym okna uchylała tak jak radzi Ania