Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród w lesie 21:54, 17 wrz 2012

Do góry
Marzenka, dziękuję za namiary.
Nie wiem, czy szukam projektanta. Na naszym zadupiu trafiamy na samych dziwaków i ignorantów. ALbo to z nami jest coś nie teges...jedno z dwojga. Ten dzisiaj, o którym pisałam, to nowy pracownik który się zatrudnił w naszej firmie. Okazało się, że skończył architekturę krajobrazu...ale jeszcze chyba sam nie jest tego pewien
Muszę pogadać z Andrzejem, czy robimy coś sami (licząc na Waszą pomoc) czy zatrudnimy kogoś. Sama nie wiem

No to teraz ja.
Aga jest tak chora, że ma nawet dziwne sny, a gwarantuję,że nic nie brała. No więc sio od komputera
Ja też sobie poczytuję różna wątki m.in. Ev, za którą "lataliśmy" po własym chabaziowisku w lesie.
Zastanowiła mnie uwaga Tess, o tym jak to nie wiadomo co u siebie zrobić ale u innych to już tak.
Dochodzę do wniosku, że my po prostu nie te ogrody mamy. Ten Ev dałbym Madżenie bo wie co w nim zrobić, my weźmiemy ogród Madżeny bo już jest gotowy, a swój oddamy Ev, bo ma do niego zapał. Pasuje? Ewentualne zamiany możliwe również w szerszym gronie. Co wy nato?

Miałem też taki pomysł, żeby Was tu zaprosić ( wszystkie zainteresowane beinteresowną pomocą) na wino celem kolektywnego wykonania planu,ogrodu, z możliwością upamiętnienia przez każdego uczestnika jego udziału poprzez nadanie jego imienia zaprojektowanemu zakątkowi, np. "Zaułek Madżenki" , "Kącik Wieloszki", "Słoneczna Polanka EV". To byłaby rożnorodność!

Żart na bok. Bierzemy się za oglądanie podesłanych stron.

Pozdrowienia
Andrzej i Cherlak

Rododendronowy ogród II. 20:56, 17 wrz 2012

Do góry
jotka napisał(a)

Ja nie nawożę swoich jesienią , jak coś bardzo mi się nie podoba to opryskuję nawozem dolistnym on działa szybko ., jednak można późnym latem dac saletry amonowej więc błędu nie robisz, ja już swoje z nawozami przerobiłam na działce pracowniczej i teraz wolę mniej niż więcej. Częsc liści musi opaśc przecież i to jest normalne na jesieni. Jedne gatunki rosną jako bardziej gęste krzaki a inne bardziej rzadkie. Nie wiem dlaczego wszystkich denerwuje opadanie lisci u rh a w tym samym czasie opadają wszystkie liście z drzew a i nikt nie zajrzy np pod kosodrzewinę która też jest przecież zimozielona , ile tam jest igieł można się przestraszyc jak ona gubi liście bo igły to jej liście. U mnie kosówka rośnie tak że zachodzi na kostkę to ilośc igieł jakie gubi jest olbrzymia wiadrami zbieramy, na ogrodzie tak tego nie widac jak na kostce.Jesienne nawozy można dac ale też nie za późno.

Czyli nie martwic się tym, że z Rh liście teraz żółkną i opadają? Bo się martwiłam..

Miłego dnia, Bożenko

Teresko ,jesli tegoroczne liście sa w porzadku to nie ma się czym martwic. Jak poznac które są tegoroczne?-wszystkie od oststniego rozgałęzienia, czasem nie ma rozgałęzienia gdy roślina wypuści jeden pęd ale na innych gałazkach widac.

Nie zdążyłam o to samo zapytać, więc traktuje odpowiedź personalnie

Ty u mnie a ja u Ciebie. Jeśli ta odpowiedz jest przydatna dla Ciebie to tak traktuj.
Mój zielony świat malowany roślinami... 20:54, 17 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Waska, poczta

Oj już czekam
Rododendronowy ogród II. 20:52, 17 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ja nie nawożę swoich jesienią , jak coś bardzo mi się nie podoba to opryskuję nawozem dolistnym on działa szybko ., jednak można późnym latem dac saletry amonowej więc błędu nie robisz, ja już swoje z nawozami przerobiłam na działce pracowniczej i teraz wolę mniej niż więcej. Częsc liści musi opaśc przecież i to jest normalne na jesieni. Jedne gatunki rosną jako bardziej gęste krzaki a inne bardziej rzadkie. Nie wiem dlaczego wszystkich denerwuje opadanie lisci u rh a w tym samym czasie opadają wszystkie liście z drzew a i nikt nie zajrzy np pod kosodrzewinę która też jest przecież zimozielona , ile tam jest igieł można się przestraszyc jak ona gubi liście bo igły to jej liście. U mnie kosówka rośnie tak że zachodzi na kostkę to ilośc igieł jakie gubi jest olbrzymia wiadrami zbieramy, na ogrodzie tak tego nie widac jak na kostce.Jesienne nawozy można dac ale też nie za późno.

Czyli nie martwic się tym, że z Rh liście teraz żółkną i opadają? Bo się martwiłam..

Miłego dnia, Bożenko

Teresko ,jesli tegoroczne liście sa w porzadku to nie ma się czym martwic. Jak poznac które są tegoroczne?-wszystkie od oststniego rozgałęzienia, czasem nie ma rozgałęzienia gdy roślina wypuści jeden pęd ale na innych gałazkach widac.

Nie zdążyłam o to samo zapytać, więc traktuje odpowiedź personalnie
Rododendronowy ogród II. 20:43, 17 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Miłego dnia, Bożenko

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:58, 17 wrz 2012

Do góry
Danusiu, gratulacje z okazji siódmej seteczki

I taki kfiatuch ode mnie, z serca dany:

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 18:56, 17 wrz 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Irenko, przypomnij mi ile Ty masz tego ogrodu?
Cebulek 250 i nastepne 300 idzie, kulek 125 sztuk...
Żurawki tez w setki liczyć nalezy...

A przecież ogród pusty nie był

Gdzie Ty to mieścisz?

Tereniu, witaj poniedziałkowo u nas super pogoda ...nawet do 26!
ogród ma 25 arów, reszta to zabudowania, a miejsca jest nadal pod dostatkiem

Ja dzisiaj wsadziłam 220 cebulek i nawet nie wiem, czy będzie je widać na wiosnę
I tak jeszcze muszę dokupić z 300, hihih

coooooooo? dziki szał
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 18:39, 17 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko, przypomnij mi ile Ty masz tego ogrodu?
Cebulek 250 i nastepne 300 idzie, kulek 125 sztuk...
Żurawki tez w setki liczyć nalezy...

A przecież ogród pusty nie był

Gdzie Ty to mieścisz?

Tereniu, witaj poniedziałkowo u nas super pogoda ...nawet do 26!
ogród ma 25 arów, reszta to zabudowania, a miejsca jest nadal pod dostatkiem

Ja dzisiaj wsadziłam 220 cebulek i nawet nie wiem, czy będzie je widać na wiosnę
I tak jeszcze muszę dokupić z 300, hihih
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:28, 17 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Myśli: "Fajnie, nawet rękawiczki mam pod kolor sweterka"

Ogród w lesie 16:27, 17 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
http://www.ogrodytraw.eu/index.php?p853,poradnik-o-trawach-ozdobnych

oczywiście takie podstawowe, to kostrzewy, ale one dośc niskie są;
załączam jeszcze to
http://www.ogrodytraw.eu/download/Trawy%20zimozielone.pdf

Też ten tekst znalazłam. Tylko że już w pierwszych słowach czytamy:

Zima w naszym klimacie to loteria. Dlatego trudno mówić o absolutnej zimozieloności traw – lepiej o półzimozieloności – do porządnych mrozów. Okres ten, nazwijmy go „przejściowym”, obejmuje końcówkę października, listopad i połowę grudnia oraz wczesną zimę, kiedy śnieg raczej prószy a nie „wali”.
Ogród w lesie 16:25, 17 wrz 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tess! Powiem więcej, ona wysiadła z samochodu, pognała w las powdychała leśnego powietrza i już miała gotowy pomysł! Lataliśmy za nią zdumieni, co ta Ev w tym grajdole widzi, czego my nie widzimy?
Sypała pomysłami, jak z rękawa. Trzeba je teraz oswoić i dopasować do możliwości topograficznych i finansowych.

Ja to wiem, bo już gdzieś o tym na forum czytałam

Będzie piękny, ja go widziałam! Tylko już nic nie pamiętam, żadnych obrazów, tylko odczucia...
ogrodoweimpresjejolki 16:21, 17 wrz 2012

Do góry
Jolu, co będziesz z tej trzmielinki robić? Kulkę?

Jakie ty masz cudnosci w szklarence

Ogród w lesie 16:18, 17 wrz 2012

Do góry
Tess! Powiem więcej, ona wysiadła z samochodu, pognała w las powdychała leśnego powietrza i już miała gotowy pomysł! Lataliśmy za nią zdumieni, co ta Ev w tym grajdole widzi, czego my nie widzimy?
Sypała pomysłami, jak z rękawa. Trzeba je teraz oswoić i dopasować do możliwości topograficznych i finansowych.
Ogród w lesie 16:12, 17 wrz 2012

Do góry
To zdumiewające - osoba, miotająca się od ściany do ściany w tym swoim galimatiasie w innym ogrodzie spod małego palca robi projekcik

Ewuś, nie dokuczam Ci Uwielbiam Cie
Po prostu mnie to ustawicznie zdumiewa

I dotyczy ten fenomen nie tylko Ciebie
Ogród w lesie 16:01, 17 wrz 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Taaak, a my tu goopie, rozmarzone wizją korony w trawie już kombinujemy, gdzie ją wysadzić.

A rozum śpi! Dobrze, że mamy Tess!

dziewczyny, sa trawy zimujące, czyli zimozielone
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:58, 17 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co myśli Sebek na tym zdjęciu?

1. Jakieś duże mi te rękawice dali...

2. tak mnie już ręce bolą...

3. dlaczego te rękawice takie ubabrane są?

Ogród w lesie 15:57, 17 wrz 2012

Do góry
Taaak, a my tu goopie, rozmarzone wizją korony w trawie już kombinujemy, gdzie ją wysadzić.

A rozum śpi! Dobrze, że mamy Tess!
Ogród w lesie 15:43, 17 wrz 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Tessi.. uwielbiam Twoje realne podejście do świata

No wiem, że to moje twarde stąpanie po ziemii może być rozbrające
To efekt uboczny mojego zawodu
Ogród nad Rozlewiskiem 15:41, 17 wrz 2012

Do góry
Agatko, ale u nas problem w wywłaszczeniami pod inwestycje celu publicznego mamy już załatwiony. Jest specjalna ustawa.
Problem z niedostateczną ilością dróg szybkiego ruchu leży chyba gdzie indziej - w ustawie prawo zamówień publicznych (tzw. najkorzystniejsza oferta która utożsamia się tylko z najniższą ceną, i stąd bylejakość i nier nieterminowość wykonania, a czsem plajta firmy, która takie zlecenie dostała, w durnych przepisach budowlanych (ekrany wszędzie, gdzie potrzeba i gdzie nie potrzeba. Jechałam ostatnio A2 - cała trasa od Warszawy do Skierniewic zabudowana ekranami, a jak się gdzieś trafił maleńki prześwit, to okazywało się, że żadnych budynków nie ma na kilometry)

To powoduje, że budujemy drogo... A na drogie budowanie nas nie stac...
Kółeczko się zamyka....
Ogród w lesie 15:38, 17 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

cieszę się, że mogłam być użyteczna, Aguś chyba nas nie opiórka

pewnie nie opiórka.. ale zacznie myśleć, gdzie tą koronę cesarską z trawami wcisnąć...

Zgadłaś!!!

Na ale jak to korona z trawami????
Przecież korona wcześnie bardzo kwitnie, trawy wówczas to chyba dopiero końce nosków z ziemii wysuwają....

Tessi.. uwielbiam Twoje realne podejście do świata
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies