Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Tess 14:15, 18 wrz 2012

Gosiu, za ogrodzeniem Ev ma skarpę, po której ludzie spacerują i jej do ogródka zaglądają

Ev, a czy Ty musisz w tym kółeczku mieć drzewo? Nie wystarczyłaby fajna ławka?
U Ani z Zielonego wzgórza na tle serbów Danusia wyczarowała taki okrągły placyk z kulkami i tam stoi ławka.
Dla porządku nadmieniam (coby rzeczowo było), że Ania ma też altanę.
Evchen 14:19, 18 wrz 2012

kaisog1 napisał(a)
yyyyy dobra, nie czytałam dokładnie... i pojęcia nie mam o jakiej skarpie mówimy.... buk miał byc po środku koła?

eee.. nie szkodzi Gosiu, u mnie jest z reguły dużo czytania, mało oglądania
Skarpa usytuowana jest za ogrodzeniem, a po niej odbywają się wędrówki ludów - zwłaszcza w weekend.. Jakkolwiek i kiedykolwiek by to nie bylo - nie sprzyja to budowaniu przytulności na ogrodzie...
Ścieżkę wędrowników zaznaczyłam na niebiesko.
Jak widzisz - jest dość wysoko. Ciężko cośkolwiek wymyślić ...
A buka Marzenka proponowała na środek kółeczka

Evchen 14:22, 18 wrz 2012

Tess napisał(a)

Gosiu, za ogrodzeniem Ev ma skarpę, po której ludzie spacerują i jej do ogródka zaglądają

Ev, a czy Ty musisz w tym kółeczku mieć drzewo? Nie wystarczyłaby fajna ławka?
U Ani z Zielonego wzgórza na tle serbów Danusia wyczarowała taki okrągły placyk z kulkami i tam stoi ławka.
Dla porządku nadmieniam (coby rzeczowo było), że Ania ma też altanę.

Wiesz.. w sumie nie muszę mieć drzewa, ale na pewno będą tam bukszpanowe kulki w żwirze i kule dekoracyjne + trawki, nie chcę tam lawki.
Bardzo mi się spodobał pomysł z bordowym kolorem - bo ogród wtedy wygląda naprawdę pięknie.. bordowy w tym kącie ciągle się przewija w rozmyślaniach
- ekranik z bordowego buka
- czerwony buk

z granitowym żwirem bordowy wyglądałby cudnie....
Tess 14:28, 18 wrz 2012

Coś sie na ten bordowy ekranik uparła?

Wiesz co? Ja myśle, że Ty te serby bierz Kółeczko rób

Serby już będą rosły, coby jak najszybciej tę skarpę zarastały i koroneczkę dawały

Placyk też będzie zdobił, wraz z kuleczkami i trawkami (a jak chcesz, to i z bordowym ekranikiem)

A potem, jak to już będziesz miała, drzewo dobierzesz

Przechodzimy do innej częsci ogrodu. No, przechodzimy!

co tam masz dalej?
Evchen 14:39, 18 wrz 2012

Tess napisał(a)
Coś sie na ten bordowy ekranik uparła?

Wiesz co? Ja myśle, że Ty te serby bierz Kółeczko rób

Serby już będą rosły, coby jak najszybciej tę skarpę zarastały i koroneczkę dawały

Placyk też będzie zdobił, wraz z kuleczkami i trawkami (a jak chcesz, to i z bordowym ekranikiem)

A potem, jak to już będziesz miała, drzewo dobierzesz

Przechodzimy do innej częsci ogrodu. No, przechodzimy!

co tam masz dalej?

Dalej..?...yyyy.. .galimatias!
Bordowy jest piękny... ... taki burgund... ... mniam...

Dalej zobaczysz wieczorem..na lewo od kółeczka posadziłam 3 azalie - duże
I teraz za nimi wypadałoby posadzić coś o jasnych liściach
Tess 14:40, 18 wrz 2012

Dasz zdjecia, zobaczymy
Enya73 14:50, 18 wrz 2012

Wpadłam na chwilkę, ale tu faktycznie galimatias. Ev, przyszedł mi do głowy taki szatański pomysł, abyś posadziła serby wzdłuż płotu, ale za swoim ogrodzeniem. Nawet jak ktoś tę skarpę kupi, to przecież nie będzie pruł ziemi przy Twoim ogrodzeniu, a może nawet być zadowolony, że już coś zielonego mu rośnie i nie są to chwasty. Pomyśl o tym. Zyskasz więcej przestrzeni w ogrodzie i będziesz mogła na tle tych serbów za płotem sadzić inne fajne drzewa i krzewy, a nie będzie wrażenia przeładowania.
Buziaki
Evchen 14:53, 18 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
Wpadłam na chwilkę, ale tu faktycznie galimatias. Ev, przyszedł mi do głowy taki szatański pomysł, abyś posadziła serby wzdłuż płotu, ale za swoim ogrodzeniem. Nawet jak ktoś tę skarpę kupi, to przecież nie będzie pruł ziemi przy Twoim ogrodzeniu, a może nawet być zadowolony, że już coś zielonego mu rośnie i nie są to chwasty. Pomyśl o tym. Zyskasz więcej przestrzeni w ogrodzie i będziesz mogła na tle tych serbów za płotem sadzić inne fajne drzewa i krzewy, a nie będzie wrażenia przeładowania.
Buziaki

Szatański faktycznie...
za płotem ziemi raczej nie ma - skała i piach. Musiałabym kuć dziury na każdą sadzonkę... taki pomysł już też miałam, ale zaniechałam... ostatnio wysiało się coś co wygląda jak sumak octowiec.. cała nadzieja w nim....
Enya73 15:11, 18 wrz 2012

Sumak octowiec jest trochę jak chwast, bo ten zwykły rozmnaża się przez rozłogi i rośnie tam, gdzie chce. Ja go lubię, ale mam inną odmianę : 'TIGER EYE' ( to złote drzewko przy stawie).

A jak Ty myślałaś, my też pod każde większe drzewo robiliśmy porządny wykop z odpowiednią ziemią, mimo, że z 40-50 cm od góry jest żyzna nawieziona czarna ziemia.

A może sosny czarne za płotem? One w piachu urosną. Moja sąsiadka zrobiła mi wielką frajdę, jak posadziła za moim płotem dorodne sosny. Już nie mogę się doczekać, aż mój ogród zamknie się w otoczeniu brzózek i sosen.

Jeśli zależy Ci na poczuciu intymności, to nie masz za bardzo wyjścia, jak posadzić coś co szybko rośnie.

Te Twoje tuje też za kilka lat spełnią to zadanie. U mnie po 5 latach wyrosły do 2,5 m z malusieńkich sadzonek, które w pandzie wiozłam od Kapiasa, to sobie wyobraź, jakie to były maleństwa, skoro miałam ich prawie 30 sadzonek
kaisog1 15:13, 18 wrz 2012

Jak się chcesz zasłonić to przesadź część tuj na korzyść świerków. Żeby świerki nieco "rozluźnić" daj trawy... miskanta Variegatus...