Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 13:06, 04 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no moze ciekawie wygladac taki prostopadloscian, tylko chyba bym zrobila rozne wysokosci ? czy nie ?

rożne wysokości..no poczkaj myslę ale tu na różance te co pod dom maja iśc czy te na rabatach środkowych?
Ogród z pergolą 13:04, 04 mar 2016

Do góry
Renia rozark jakbys do mnie zajrzala to powiedz mi bo własnie sobie przypomniałam..odkopczykowac juz te róże co kupowałysmy w grudniu?
Ogród z pergolą 13:03, 04 mar 2016

Do góry
gospel purpurowofioletowa, 60-90 wys,silnie pachnąca, kwiaty 10-12cm
pasuje mi tam?
Ogród z pergolą 12:57, 04 mar 2016

Do góry
Renia zamawia różę i moze cosik bym domowiła?? ;D
do tej pory mam tak
na skarpy:
4szt the fairy
4szt Swany
na różankę:
munstead wood - bordo, 0,7- 1m wys
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708573355/
baronesse - róż, 0,4-0,6m wys
mariateresa - róż, 1m wys
artemis - biała, 1-1,5m wys
pashmina
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708571075/
princess alexandra of kent
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708573347/
myslę dać jeszcze do tego 3xlouis odier na obeliskach
i wczoraj kupiłam białą rabatową 1m wys
aaaa i jeszcze 4 lub 5szt (nie pamietam) hanne mam zadolowane
dla przypomnienia

myślę domowić tak :
Ogród z pergolą 12:51, 04 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

tak jest
podoba ci sie mój projekt obeliska?

no moze ciekawie wygladac taki prostopadloscian, tylko chyba bym zrobila rozne wysokosci ? czy nie ?
Ogród z pergolą 12:45, 04 mar 2016

Do góry
polinka niewiem czy ja Cie dobrze zrozumialam ale czy o cos takiego miej więcej Ci chodziło?tych rabat ołówkiem by nie było tylko te czerwone
a zielone to takie kostki z bukszpanu czy grabu

tu inspirka
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708493932/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708688678/
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:40, 04 mar 2016

Do góry
15szt obelisków?!
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:14, 04 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
zamowię z Tobą Reniu tylko przeanalizuje co juz zamówiłam i co mi kolorystycznie pasuje, przyjdziesz później do mnie?muszę małą teraz uspić
dlaczego one teraz takie tanie a my cholerka po 26 kupiłyśmy

to czekam do niedzieli
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 12:14, 04 mar 2016

Do góry
halo Kasia planujemy coś?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:09, 04 mar 2016

Do góry
zamowię z Tobą Reniu tylko przeanalizuje co juz zamówiłam i co mi kolorystycznie pasuje, przyjdziesz później do mnie?muszę małą teraz uspić
dlaczego one teraz takie tanie a my cholerka po 26 kupiłyśmy
Ogród z pergolą 12:02, 04 mar 2016

Do góry
lecę !!!!
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 11:32, 04 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
mój?czy Kasi?

Pewnie oba
Szałwie czy lawendy? 11:28, 04 mar 2016

Do góry
i zdecydowalaś już gdzie będzie woda?
ja bym pewnie przy altanie zrobiła albo gdzies zeby ją z altany bylo widać moze tu po lewej bo z prawej masz chyba bardziej już zagospodarowane
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 11:27, 04 mar 2016

Do góry
musimy się umówić na jakiś termin i zrobić prezentacje obelisków
Ogród z pergolą 11:20, 04 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

a no to dobrze, wybierz pozyteczną tylko inną

http://www.encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?str=4

tak jest
podoba ci sie mój projekt obeliska?
Ogród z pergolą 11:19, 04 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Aniu a z czego planujesz ścieżki i ten placyk robić chodzi mi o nawierzchnie

ścieżki jak u malkul, płyty w trawie
a placyk płyty chodnikowe w szachownicę ze żwirkiem
u mnie placyk 5x5 bo taki żagiel kupiłam
Ogród dla moich synków 11:18, 04 mar 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Przyszłam pomachać
Zdrówka podwójnie życzę

Dzięki Lucy. Odmachuję

Agnieszka, Agzie, faktycznie w podobnym wieku mamy dzieci, moi w styczniu skończyli 5,5 roku.
Zaczęłam zbierać juz skorupki, bo Danusia pisała, żeby wapnem nie sypać.

katel napisał(a)
Skorupki można dawać pod wszystkie wapniolubne np. pod powojniki ale one się długo rozkładają. Podobno dobrze się sprawdzają drobno pokruszone jako bariera dla ślimaków .
Monika jako nawóz naturalny to też fantastycznie sprawdzają się skórki po bananach, koniecznie trzeba je dawać pod róże jeśli masz.
Pryskać powinno się w tym okresie zapobiegawczo na grzyby (miedzianem), szczególnie jeśli w zeszłym roku były jakieś choroby, np. czarna plamistość lub inne grzybowe. Drugi oprysk to przeciwko owadom ssąco-kującym (np. promanal) na przędziorki i inne (niszczy formy embrionalne).
Tylko nie wiem kiedy pryskać bo powinno się to zrobić zanim zaczną się rozwijać listki (u mnie już niektóre zaczynają) ale jednocześnie musi być min. 7 stopni na plusie i bez przymrozków w nocy no i oczywiście sucho .

Bardzo Ci dziękuję Kasiu za ten wpis, ważne informacje i przydadzą się początkującej ogrodniczce . To i bananki zacznę zbierać dla roślinek.
Tylko co z tym miedzianem? U mnie pada Derenie bym popryskała na pewno i śliwki tak wysoko jak dostanę. Czy Wy "lecicie" teraz opryskiem na grzyba po wszystkich roślinach?

Izabello, więc to oczar na żółto kwitł? Piękny krzew! I zagadka się rozwiązała

Jana napisał(a)
ja to chyba te skorupki na ślimaki wykorzystam

Nie wiem czy bym tyle skorupek uzbierała żeby i na ślimaki starczyło. Samej lawendy mam około 60 krzaczków. Ja ślimaczkom może sypnę grysu albo popiołu drzewnego, podobno też nie lubią.
Moim zdaniem ślimaczki są sympatyczne, tylko straszne szkodniki.

anna_t napisał(a)
ja też nie znoszę ślimaków...fobię mam!
nawet warzywniaka nie mam zamiaru niestety mieć bo wiem ze to lubią

Aniu, a może warzywnik w skrzyniach i wysyp ścieżki pomiędzy kamykami? Zawsze to jakaś przeszkoda.

blyxa napisał(a)

Ja skórki od bananów daję pod pomidory. Bardzo dobrze się sprawdzają (tylko myć trzeba koniecznie banany przed zjedzeniem).

Pomidory lubią banany! Zapisane, dzięki

MirellaB napisał(a)
Macham

Odmachuję z lekkim poślizgiem

Ogród z pergolą 11:17, 04 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ja mam platana jakieś 10 metrów od domu i w podobnej odległości zwykłą brzozę brodawkowatą A, i metasekwoję przy samym domu, ale ona nie jest dobrym przykładem bo miała być niewysoka odmiana a ja dopiero teraz widzę że to raczej czysty gatunek i będzie potężne drzewo. Boję się jak cholera, ale mąż mnie uspokaja i mówi że nie da przesadzić (ma teraz jakieś 4 metry) a najwyżej zainwestuje w zabezpieczenie fundamentów i kratki na rynny... Widzisz? Wczuwają się po czasie A, no i mam brzozę gracilis przy samiutkim tarasie czyli jakieś 4-5 metrów od ściany domu i okien
Ania, ja nie pamiętam czy ty coś zmieniałaś w planach (pewnie tak) ale pamiętam że brzozy pojawiły się w momencie kiedy uświadomiłaś sobie że na tarasie o południowej wystawie to ty latem długo nie posiedzisz. Więc z głową, ale nie ma się co przesadnie bać - potrzebujesz troszkę cienia w miejscu wypoczynku. Niskie drzewko nie da ci cienia w południe bo wtedy słońce wysoko na niebie
Na tej stronie co ci o brzozie wrzuciłam masz całe 4 strony o brzozach- coś może innego wybierzesz

czyli co drzewa przy domu-no stres? ok!
zagajnik z brzozami to jedno a brzoza przy tarasie to drugie
przy tarasie juz ustaliłyśmy ze najlepsze brzozy bo ażurowy cień dają, wymieniałam parę takich rosnących do 5m ale dobrze piszesz ze za niskie to i tak nie zacienią bo słońce wysoko.
w między czasie doszła do naszego forum jeszcze Agata ktora podrzuciła mi pomysł na pergotenty czy cos takiego i temat zacienienia tarasu wrocił więc narazie o brzozach przy tarasie nie myślę jak jednak bedę go zacieniać w sposób nazwijmy to naturalny to będą to brzozy, najlepiej wielopniowe
Ogród z pergolą 11:10, 04 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Witam sąsiadkę.
Przeczytałam dzisiaj cały wątek. Aniu masz ciekawe pomysły, a ich ilość....
Ja też kocham brzozy, to bardzo odpreżające drzewa. Mam kilka w ogrodzie i u sąsiadów ale i tak planuję na końcu działki brzozowy las.
Pozdrawiam
Będę zaglądać.

witaj Ewa
oj pomysłów to u mnie dostatek...głowa mi już pęka a tu jeszcze zdecydować sie na coś trzeba
Ogród z pergolą 11:08, 04 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Aniu u mnie będą doorenbosy 12 metrów to trochę blisko domu ale ja się nie znam niestety.

pieknie będziesz mieć a jak zrobisz sobie pod nimi taka plazę jak Ci wstawiałam to normalnie bilety do ogrodu będziesz sprzedawać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies