Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

Basilikum 17:28, 02 mar 2016

Marga napisał(a)
Izabela, zaintrygowałaś mnie, jak nie forsycja to co?

w jednym ogrodzie to kwitnacy na zolto hamamelis a drugim jakies krzaczek z zoltymi listkami, jak sie jedzie autem to nie widac dokladnie tylko zolte plamki dlatego myslalam, ze to forsycja. szczegolnie, ze taka kwitnaca juz widzialam a nawet w lapie trzymalam.
Jutro jade do miasta wiec wezme aparat i zronbie fotki tej forsycjo o ktorej tu pisze.
ag_zie 20:39, 02 mar 2016

katel napisał(a)
Skorupki można dawać pod wszystkie wapniolubne np. pod powojniki ale one się długo rozkładają. Podobno dobrze się sprawdzają drobno pokruszone jako bariera dla ślimaków .
Monika jako nawóz naturalny to też fantastycznie sprawdzają się skórki po bananach, koniecznie trzeba je dawać pod róże jeśli masz.
Pryskać powinno się w tym okresie zapobiegawczo na grzyby (miedzianem), szczególnie jeśli w zeszłym roku były jakieś choroby, np. czarna plamistość lub inne grzybowe. Drugi oprysk to przeciwko owadom ssąco-kującym (np. promanal) na przędziorki i inne (niszczy formy embrionalne).
Tylko nie wiem kiedy pryskać bo powinno się to zrobić zanim zaczną się rozwijać listki (u mnie już niektóre zaczynają) ale jednocześnie musi być min. 7 stopni na plusie i bez przymrozków w nocy no i oczywiście sucho .

Skopiowałam do siebie
Jana 20:41, 02 mar 2016

ja to chyba te skorupki na ślimaki wykorzystam
anna_t 20:44, 02 mar 2016

ja też nie znoszę ślimaków...fobię mam!
nawet warzywniaka nie mam zamiaru niestety mieć bo wiem ze to lubią
blyxa 22:36, 02 mar 2016

katel napisał(a)

Monika jako nawóz naturalny to też fantastycznie sprawdzają się skórki po bananach, koniecznie trzeba je dawać pod róże jeśli masz.
.

Ja skórki od bananów daję pod pomidory. Bardzo dobrze się sprawdzają (tylko myć trzeba koniecznie banany przed zjedzeniem).
MirellaB 11:14, 03 mar 2016

Macham
anabuko1 15:13, 03 mar 2016

MirellaB napisał(a)
To się cieszę, że już lepiej - tak trzymać

O skorupkach słyszałam, ale nigdy nie stosowałam. Warto spróbować

To suuper ,że dzieciaczkom lepiej!Rozrabiają. to znaczy zdrowieją porządnie
Ja też o skorupkach słyszałam,,,ale nie stosowałam.
może czas to zastosować
katel 10:18, 04 mar 2016

Monia założyłam wątek Eden, zerknij .
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6539-targi-ogrodnicze-lublin-kiermasz-eden-2016-spotkanie
Kacha123 11:04, 04 mar 2016

Widzę, że już się merytorycznie szykujesz do sezonu. Oby tylko pogoda się poprawiła i działamy
A dzieciaki niech Ci już nie chorują
Marga 11:18, 04 mar 2016

tulucy napisał(a)
Przyszłam pomachać
Zdrówka podwójnie życzę

Dzięki Lucy. Odmachuję

Agnieszka, Agzie, faktycznie w podobnym wieku mamy dzieci, moi w styczniu skończyli 5,5 roku.
Zaczęłam zbierać juz skorupki, bo Danusia pisała, żeby wapnem nie sypać.

katel napisał(a)
Skorupki można dawać pod wszystkie wapniolubne np. pod powojniki ale one się długo rozkładają. Podobno dobrze się sprawdzają drobno pokruszone jako bariera dla ślimaków .
Pryskać powinno się w tym okresie zapobiegawczo na grzyby (miedzianem), szczególnie jeśli w zeszłym roku były jakieś choroby, np. czarna plamistość lub inne grzybowe. Drugi oprysk to przeciwko owadom ssąco-kującym (np. promanal) na przędziorki i inne (niszczy formy embrionalne).
Tylko nie wiem kiedy pryskać bo powinno się to zrobić zanim zaczną się rozwijać listki (u mnie już niektóre zaczynają) ale jednocześnie musi być min. 7 stopni na plusie i bez przymrozków w nocy no i oczywiście sucho .

Bardzo Ci dziękuję Kasiu za ten wpis, ważne informacje i przydadzą się początkującej ogrodniczce . To i bananki zacznę zbierać dla roślinek.
Tylko co z tym miedzianem? U mnie pada Derenie bym popryskała na pewno i śliwki tak wysoko jak dostanę. Czy Wy "lecicie" teraz opryskiem na grzyba po wszystkich roślinach?

Izabello, więc to oczar na żółto kwitł? Piękny krzew! I zagadka się rozwiązała

Jana napisał(a)
ja to chyba te skorupki na ślimaki wykorzystam

Nie wiem czy bym tyle skorupek uzbierała żeby i na ślimaki starczyło. Samej lawendy mam około 60 krzaczków. Ja ślimaczkom może sypnę grysu albo popiołu drzewnego, podobno też nie lubią.
Moim zdaniem ślimaczki są sympatyczne, tylko straszne szkodniki.

anna_t napisał(a)
ja też nie znoszę ślimaków...fobię mam!
nawet warzywniaka nie mam zamiaru niestety mieć bo wiem ze to lubią

Aniu, a może warzywnik w skrzyniach i wysyp ścieżki pomiędzy kamykami? Zawsze to jakaś przeszkoda.

blyxa napisał(a)

Ja skórki od bananów daję pod pomidory. Bardzo dobrze się sprawdzają (tylko myć trzeba koniecznie banany przed zjedzeniem).

Pomidory lubią banany! Zapisane, dzięki

MirellaB napisał(a)
Macham

Odmachuję z lekkim poślizgiem