Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 22:42, 16 wrz 2012

Do góry
Juzia, frontowa rabata się robi

Martek - już nie będę robić zdjęć pająków

Ozzi - widziałam, że się organizujecie na objazdówkę
Ale ja na warszawską nie dałam rady dotrzeć, to jakim cudem dam radę do Krakowa?

Aniu (monteverde) - też Cię lubię

W Gąszczu u Tess 21:27, 16 wrz 2012

Do góry
Pozdrawiam Tess, ja się nie znęcam
Mój kawałek raju II 21:25, 16 wrz 2012

Do góry
Joanko, Danusiu, Maju i Tess dzięki za odwiedziny i pozdrawiam
Mój kawałek raju II 21:15, 16 wrz 2012

Do góry
Byłam przeczytałam, i napiszę tylko, że to podpada pod znęcanie...
osiem stron przez jeden dzień?

Zielony galimatias 20:00, 14 wrz 2012

Do góry
Ewuś, ja nie zrozumiałam chyba koncepcji. Goopiam, jak mówi Tess.
Inaczej mi się kombinowało. A jeśli chodzi o te trzy ekrany...taki potrójny ekran widziałam we Wrocku. Trzy ekrany z cisa, każdy innej wysokości. Pieknie i elegancko.
Wymyśliłaś coś?
Dla odmiany czas na zmiany... 19:18, 14 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
, co się dzieje na pniu jednej z moich tuj podkrzesanych: pęka jej kora na pniu, a przez te szczeliny wydostaje się żywica, co moim zdaniem jest spowodowane tym, że ma mniejszą powierchnię transpiracji wody.

*transpiracja - parowanie wody z nadziemnych części rośliny; rośliny transpirują wodę głównie przez aparaty szparkowe w liściach (tu - igłach). Transpiracja ma podstawowe znaczenie w przewodzeniu wody przez tkanki roślinne, obniża też temperaturę rośliny chroniąc ją przed przegrzaniem.

Tess, ale dlaczego podcięcie i zmniejszenie powierzchni transpiracji miałoby powodować pękanie kory i wyciek żywicy??
Ogród w Holandii 18:10, 14 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
No, szkoda że jest już pomysł na płotek, bo wiklinowy były super
Mam fotkę takiego u siebie, o zobacz (przedostatnie zdjęcia na tej stronie):

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2075-ogrod-nad-rozlewiskiem?page=28

Czyż nie jest uroczy?

Płotek faktycznie uroczy, ale tak mi się widzi, że jednak przy płotku musi byc taka wiejska chałupa. Wtedy jest całość Ale bardzo fajne zdjęcia, dzieki
W Gąszczu u Tess 17:48, 14 wrz 2012

Do góry
Hej Tess, do Krakowa nie tak daleko...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2347-krakow-i-okolice-spotkanie-objazdowe-wstepne-propozycje
Dla odmiany czas na zmiany... 14:46, 14 wrz 2012

Do góry
Gosiek, ja też się nie znam Jakbym się znała, to bym swoje tuje po troszeczku podcinała.
Ale człek na błędach się uczy to się nauczylam

U mnie może mieć też znaczenie fakt, że oprócz tego, że pozbawiłam tuje dużej ilości powierzchni transpirującej, to jeszcze dostarczyłam jej takiej ilości wody, jakiej nigdy wcześniej nie miała (to przez obfite podlewanie tego nowo założonego trawniczka pod nimi).
Teraz dopiero połączyłam te dwa fakty...

To może u Bety nie będzie takiej sytuacji.

Zielony galimatias 14:43, 14 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Podpowiadacz nie czuje się urażony
Podpowiadacz goopi jest, na planowaniu ogrodów się nie zna

A mądrzejszemu chętnie rację przyzna

Już nie podpowiadam

Tessi.. podpowiadaj, nie zostawiaj mnie!
Połączenie wymyśliłam ja.. ale myślałam, ze jeśli przykryje się je ekranem ze świerków będzie dobrze
Zielony galimatias 14:39, 14 wrz 2012

Do góry
Podpowiadacz nie czuje się urażony
Podpowiadacz goopi jest, na planowaniu ogrodów się nie zna

A mądrzejszemu chętnie rację przyzna

Już nie podpowiadam
Zielony galimatias 14:23, 14 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Graby nie miały się schodzić z tujami, pomiędzy tujami a grabami miały być serby...
Chyba, bo ja już wymiękam w tym moim niechwytaniu

Ev, daj głos łopatologicznie wytłumacz, albo narysuj...

Tess i tak i nie.
zobacz na fotografie.
Tuje się schodzą z grabami - kiedy serby stanowią tło
tuje się nie schodzą z grabami- kiedy serby są z boku.
Zielony galimatias 14:21, 14 wrz 2012

Do góry
Wiesz, że faktycznie, one się biją o uwagę...
O tym nie pomyśłałam...

Zielony galimatias 14:18, 14 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ev, czy o taki efekt bordowego na tle serbów Ci chodzi (tu bez ekranu)

(ogród z lustrem)

No tak, .. takie coś pokazywała Madżenka w innym ogrodzie. bez serbów było.
Ktoś zasugerował, że serby będą się biły o uwagę z rohanem, więc szukałam innych rozwiązań.
Serby przysłaniałyby łączenie tuji i grabów :

Borodwy ekran wydawał mi się nawet dość ciekawy, bo wprowadziłby więcej bordowego koloru, ale ma ten minus, że nie będzie tak duży jak świerk. Dlatego starałam się upchać gdzieś po bokach te świerki..
Dla odmiany czas na zmiany... 14:16, 14 wrz 2012

Do góry
Nie ścinaj już nic z korony (kulki), nawet, jeśli kulki nie przypomina. Zrobisz to wiosną, jak już zobaczysz, w jakiej jest kondycji.

Ona miała sporo suchych igieł, to pewnie przez nie nie transpirowała - znaczy, że jest duża szansa, że nie będzie tak jak u mnie.

Nie chciałam Cię nastraszyć, weź na luz, co ma być, to będzie
Zielony galimatias 14:13, 14 wrz 2012

Do góry
Graby nie miały się schodzić z tujami, pomiędzy tujami a grabami miały być serby...
Chyba, bo ja już wymiękam w tym moim niechwytaniu

Ev, daj głos łopatologicznie wytłumacz, albo narysuj...
Dla odmiany czas na zmiany... 14:12, 14 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Beata teraz go nie przesadzaj, za późno... Moim zdaniem cięcie wzmacnia rośline a nie ją oslabia ...ale ja się nie znam hahahha

Tylko że to nie było jakieś tam cięcie kosmetyczne, pielędnacyjne, tylko bardzo drastyczne.
Drzewo zostało pozbawione całej masy gałezi i masy zielonej, przez którą dotąd transpirowało* wodę.
To bardzo osłabia roslinę, może też spowodować jej śmierć.

Gosia widziałaś u mnie, bo Ci pokazywałam, co się dzieje na pniu jednej z moich tuj podkrzesanych: pęka jej kora na pniu, a przez te szczeliny wydostaje się żywica, co moim zdaniem jest spowodowane tym, że ma mniejszą powierchnię transpiracji wody.

*transpiracja - parowanie wody z nadziemnych części rośliny; rośliny transpirują wodę głównie przez aparaty szparkowe w liściach (tu - igłach). Transpiracja ma podstawowe znaczenie w przewodzeniu wody przez tkanki roślinne, obniża też temperaturę rośliny chroniąc ją przed przegrzaniem.

kurcze, Teresko to faktycznie poważny zabieg jest

ale skoro już zaczęłam to musowo skończyć muszę, najwyżej do wiosny poczekam z jej przesadzeniem
Miniaturowy ogródek 14:10, 14 wrz 2012

Do góry
Znowu wakacje?
Przecież w maju już miała wakacje
Dla odmiany czas na zmiany... 14:05, 14 wrz 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Beata teraz go nie przesadzaj, za późno... Moim zdaniem cięcie wzmacnia rośline a nie ją oslabia ...ale ja się nie znam hahahha

Tylko że to nie było jakieś tam cięcie kosmetyczne, pielędnacyjne, tylko bardzo drastyczne.
Drzewo zostało pozbawione całej masy gałezi i masy zielonej, przez którą dotąd transpirowało* wodę.
To bardzo osłabia roslinę, może też spowodować jej śmierć.

Gosia widziałaś u mnie, bo Ci pokazywałam, co się dzieje na pniu jednej z moich tuj podkrzesanych: pęka jej kora na pniu, a przez te szczeliny wydostaje się żywica, co moim zdaniem jest spowodowane tym, że ma mniejszą powierchnię transpiracji wody.

Zielony galimatias 13:52, 14 wrz 2012

Do góry
Ev, czy o taki efekt bordowego na tle serbów Ci chodzi (tu bez ekranu)

(ogród z lustrem)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies