Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nad Rozlewiskiem

Ogród nad Rozlewiskiem

Ozz 11:06, 12 wrz 2012

W Krasiczynie akurat byłam osobiście Jestem jednak wybrednym typem zwiedzacza - pałace (zwłaszcza w środku) mało kiedy mnie zachwycają, zazwyczaj skupiam się na zielonych okolicach (np. Wersal w środku mnie rozczarował, ale ogrody już zwiedzałam truchtem, by zobaczyć jak najwięcej przed odjazdem autobusu).

Mam taką teorię (już nawet nie pamiętam z czego się zrodziła), że krajobraz można czytać jak otwartą książkę. Kiedyś było to łatwiejsze, bo ludzie nie mając drogowskazów i często nie umiejąc czytać, stosowali pewne symbole by coś przekazać, albo zaznaczyć. Np. we wschodniej Polsce jak widzi się w szczerym polu samotną lipę (albo dwie), to na bank będzie tam kapliczka, a kapliczki stawiano często na rozstajach... ot i już wskazówka, że idąc do niej natrafimy na drogę, co więcej na rozwidlenie dróg

Cmentarz można było poznać po roślinach iglastych (które, może prócz bukszpanu, rzadko ludzie sadzili, bo były zimozielone=wieczne=życie pozagrobowe ), tam gdzie szła aleja - była droga, gdzie rósł zagajnik z olch - ciek wodny itd.

Teraz niestety bardzo często się to w krajobrazie zaciera, nie mówiąc o umiejętności tego ,,czytania" wśród ludzi.

Mój dziadek, dzięki kilku starym gruszom i jabłoniom odnalazł resztki domu w którym się urodził - do dziś spotyka się w bieszczadzkich okolicach, w środku lasu, skupiska drzew owocowych - ślady po dawnych wsiach. Wszystkie domy dawno już zostały spalone, fundamenty skruszały, ale drzewa stoją i ,,mówią" o starych czasach...

Ot, taka nostalgia mię naszła przy myśleniu o lipie Piękne marzenie, bo lipa to drzewo o wielu znaczeniach, ale to może kiedy indziej...
Tess 12:00, 12 wrz 2012

Wersal i mnie rozczarował, też go przeszłam dość pobieżnie, ten tłum zwiedzajacych mnie dodatkowo męczył
Za to ogrody zwiedzałam powolutku, delektując się każdym jego fragmentem, caluteńki dzień! Nogi mnie już nosić nie chciały Miałam ten luksus, że nie byłam związana godziną odjazdu autobusu

O, z tym czytaniem krajobrazu to masz rację!

Twój dziadek urodził się w Bieszczadach? Cudnie tam, choć odkrywłam ich piękno dopiero kilka lat temu (wcześniej nigdy tam nie byłam).
Choć trochę mi żal, że w trosce o pozostawienie tego miejsca w naturalnym stanie, zagalopowano się nieco ale o tym może kiedyś, przy innej okazji
monteverde 20:52, 13 wrz 2012

malwes 22:55, 13 wrz 2012

Bieszczady piękne....
beta 08:14, 14 wrz 2012

dawno mnie tu nie było..., zdecydowanie za długo...

piękne widoki u Ciebie Teresko
Kuklik 09:29, 17 wrz 2012

Nareszcie wybrałam się do Ciebie, piękna historia budzącej się pasji, zdjęcia z Ciechanowca piękne... uwielbiam wiejskie klimaty Będę stałym gościem u Ciebie
Czy wybrałaś się do Skierniewic? na przywitanie dla Ciebie jeżówki stamtąd
Tess 10:49, 17 wrz 2012

Izo, nie byłam
Idę do Ciebie, zobaczyć, co nakupiłaś
agata_chrosc... 11:45, 17 wrz 2012

Tess i Ozz - ale z was wybredne kobitki! Wersal je rozczarował! No, no.I jak tu takim dogodzić?
A opowieść o czytaniu krajobrazu bardzo ładna. Kiedys na Mazurach tez widziałam takie stare drzewa owocowe w miejscu, gdzie kiedys była mała wieś, a teraz juz tylko kilka starych desek i kamienie. To robi bardzo dziwne, żeby nie powiedziec przygnębiające wrażenie. Sa jeszcze w Polsce takie okolice, gdzie te wszystkie znaki można odnaleźć. ALe dużo ich juz nie ma i z kazdym rokiem coraz mniej. To zdumiewajce jak ludzie nie potrafia uczyć sie na błędach innych. W takiej Holandii na przykład w ogóle juz nie ma pierwotnego krajobrazu. Wszystko zostało zniszczone, przerobione na cywilizację. Za to na przykład w takiej Anglii, że o Szkocji nie wspomnę, udało się zachować bardzo wiele. I mam tu pewna teorię. Moim zdaniem to wynika ze struktury i sposobu organizacji społeczeństwa. Anglicy to indywidualiści, celebrujący swoje dziwactwa i prywatną właśność, do której nikt nieproszony nie ma wstepu (my home is my castle!). A Holendrzy to społeczeństwo zintegrowane, złozone z jednostek wspólpracujących, celebrujących wspólnote, a nie indywidualizm. I dlatego w Holandii powstał odgórny plan zmieniający całe połacie kraju według społecznych potrzeb, a w Anglii prywatni właściciele nie dopuscili do żadnych zmian, chocby i droga miała byc o 100km dłuższa, niz gdyby pozwolili ją zbudować na swojej ziemi. A jak jest w Polsce? No mam swoja teorie, ale juz mi sie dostało za brak patriotyzmu to sie wstrzymam
Ozz 13:58, 17 wrz 2012

Co do szansy zachowania naturalnego krajobrazu w Polsce, to ciężko przewidywać... ale co do prowadzenia dróg przez czyjąś posiadłość - na pewno będą te 100 km dłuższe
ewalm 14:30, 17 wrz 2012

Niechby były nawet 100 km dłuższe, byleby tylko były...te drogi.