Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 09:24, 17 wrz 2012

jotka napisał(a)
Bogdziu, trzymam kciuki za jeżówkę Jesienią zeszłego roku kupiłam 2 pełne i wiosna pokazała mi się tylko jedna . Ty masz swoje na oku, więc zapewne cieszyć się nimi będziesz przez kolejne lata czego życzę

I malutkie pytanie dot, rh: czy Ty usuwasz spod krzewów opadnięte liście rododendronów?

Miłego dnia

Jolu zostawiam liście .
Bogdzia 09:27, 17 wrz 2012

Wszystkim zaglądającym zyczełego dnia i idę do ogrodowej roboty. Chciałam wkleic jakiś kwiatek ale okazało się że ostatnio tylko ptaszki robię a kwiatków wogóle. więc musi byc bez kwiatka.
Mala_Mi 10:04, 17 wrz 2012

No własnie... kwiatków nie ma.. a ptaszki mozesz dawać w ilościach dużych

Niektóre moje rh dostają żółto przebarwione liscie (star i nowe), a jeden czerwone , ale tylko te stare........ co to może być.... ? Wieczorkiem wkleje foto..... łatwiej bedzie postawić diagnozę.... a teraz maszeruję z porwrotem do roboty....
Ewa 10:53, 17 wrz 2012

Bogdziu zrobiłam sernik z połowy produktów tak na próbę i okazał sie pyszny , wiec juz następnym razem będzie z całości , no i tak to wyszło . Dziekuję za przepis

Tess 10:56, 17 wrz 2012

Bogdzia napisał(a)

Ja nie nawożę swoich jesienią , jak coś bardzo mi się nie podoba to opryskuję nawozem dolistnym on działa szybko ., jednak można późnym latem dac saletry amonowej więc błędu nie robisz, ja już swoje z nawozami przerobiłam na działce pracowniczej i teraz wolę mniej niż więcej. Częsc liści musi opaśc przecież i to jest normalne na jesieni. Jedne gatunki rosną jako bardziej gęste krzaki a inne bardziej rzadkie. Nie wiem dlaczego wszystkich denerwuje opadanie lisci u rh a w tym samym czasie opadają wszystkie liście z drzew a i nikt nie zajrzy np pod kosodrzewinę która też jest przecież zimozielona , ile tam jest igieł można się przestraszyc jak ona gubi liście bo igły to jej liście. U mnie kosówka rośnie tak że zachodzi na kostkę to ilośc igieł jakie gubi jest olbrzymia wiadrami zbieramy, na ogrodzie tak tego nie widac jak na kostce.Jesienne nawozy można dac ale też nie za późno.

Czyli nie martwic się tym, że z Rh liście teraz żółkną i opadają? Bo się martwiłam..

Miłego dnia, Bożenko
dajana 11:28, 17 wrz 2012

Bogdzia napisał(a)
Macie już przesyt ptaszków , nie wstawiam ale za dubelek musiałam. Dziś było sporo ładnych jeżówek po 15 zł a jakieś specjalne po 20zł.

Przesyt ptaszków? w żadnym razie Bożenko! ja je wszystkie uwielbiam i mogę przygladac się im bez końca .Sposób w który je przedstawiasz nigdy się nie znudzi .Przeczytałam powyżej o wystapieniach w TV .Wiem ze są relacje z ogrodów .Pierwszy raz żałuję że nie mam telewizora Nie mam go od kilku lat,, bynajmniej nie z braku pieniędzy To była szybka decyzja i jak do tej pory nigdy mi telewizora nie brakowało Powiem więcej,, bez niego przedłuzyłam sobie zycie ,nie marnuje czasu Życie bez niego jest lepsze bo skupiam sie na prawdziwym zyciu, nie fikcji .Wiedzę natomiast znajduje w internecie ,ksiazkach Nie mam tez problemu kto posiada pilota ten rzadzi ha,ha To był żart aczkolwiek w wielu domach się o pilota kłócą .U mnie swieci pięknie słonce,, posyłam ci jego promyczki na cały dzień
Martek 13:16, 17 wrz 2012

Ewa napisał(a)
Bogdziu zrobiłam sernik z połowy produktów tak na próbę i okazał sie pyszny , wiec juz następnym razem będzie z całości , no i tak to wyszło . Dziekuję za przepis

Dajcie mi ten przepis
To z mleka czy jak ???????
Pycha się poczęstowałam
Martek 13:17, 17 wrz 2012

Bożenko witam Cię serdecznie
Upss odpisałam na moim wątku
Do zobaczenia
Martek 13:17, 17 wrz 2012

Później
Bogdzia 20:38, 17 wrz 2012

asc napisał(a)
No własnie... kwiatków nie ma.. a ptaszki mozesz dawać w ilościach dużych

Niektóre moje rh dostają żółto przebarwione liscie (star i nowe), a jeden czerwone , ale tylko te stare........ co to może być.... ? Wieczorkiem wkleje foto..... łatwiej bedzie postawić diagnozę.... a teraz maszeruję z porwrotem do roboty....

Aniu no przebarwiają sie rh liscie jedne na żółto ,drugie na czerwono. Po prostu jest jesień i to jest normalne.W tym roku może nieco więcej bo opadną wszystkie liscie które były w zimie przemrożone częściowo i na wiosnę jeszcze odżywiały roślinę ale teraz jak są nowe liscie to one przebarwią sie i spadną.