Dziękuję Beatko Jak je zobaczyłam, to tak też czułam, że będą fajnie pasować do "mojej" kolorystyki ogrodu.
Ten zakątek to tak naprawdę jest podest tarasowy pod basen i leżaki. Póki co, czekamy na słonko i cieplejsze dni Mam tam właśnie te donice z oleandrami (te ciemno brązowe także), niestety oleandry mi się przesuszyły przez zimę w garażu i teraz dopiero odbijają nowe liście. Są też krzewy z białymi hibiskusami. To wszystko jak bujnie, bardzo fajnie zasłania basen i lecie w ogóle go nie widać.
Pytanie - jaka kolorystyka kwitnących roślin pasuje do takich brązów? Wiecznie mam z tym problem, nie potrafię dobrać Co posadzić "w nogach" tej trzmieliny na pniu? Może iść w coś mocno fioletowego (szałwia?), żeby wyszło kolorystycznie jak na tym zdjęciu z galerii Danusi dot. irysów? Z resztą posadziłam tam już takie brązowe irysy, ale w tym roku, żaden nie zakwitł, czekam na przyszły rok
Według mnie ten dereń tu jest za duży. raczej trzeba by go było dać bardziej na środek zamiast tych dwóch środkowych stożków lub przed nimi zamiast kulki(? nie pamiętam co tam jest ;() i od dołu podkrzesać robiąc wielopniowe drzewko. Da się, widziałam już takie 3 metrowe. To ogólnie bardzo ładny dereń.
W tym zewnętrznym miejscu zarośnie ci przejście i jest zbyt duże ryzyko przeniesienia choroby o ile cokolwiek po roku przetwało.
Jak wiecie mam kilka miejsc do obsadzenia.
Pierwsze jest to przy tujach. Rabata w cieniu - spora rabata. Pokazywałam już wcześniej. Zapotrzebowanie na jedną roślinę w kilku sztukach np. Hortensja Kosmata (odbiło mi na jej punkcie ) lub jakieś trawy do 150 cm .
Drugie miejsce do obsadzenia to tu
Z jednej strony
I z drugiej strony
Myślałam też o trawach ale chyba stanie na hortensji - ażurowej. Great Star, Unique, Earl Sensation lub Brussel Lace.
tiaaa. Ja właśnie zamówiłam drugą partię impregnatu do kostki. Będzie dalsze malowanie. A dla ciebie mam takie maleństwo bo wiem że lubisz
Z altaną sobie poradzicie. Jak postawisz zrób zdjęcia, będziemy kombinować wszystkie. Co kilka głów to i pomysłów więcej i może coś się wykluje dobrego. Asia przestanie narzekać na brak wyzwań projektowych
Haniu, miło mi, że zajrzałaś i dziękuję za miłe słowa
Krysia rozczula się w hamaku Mruczy tak głośno, że robi ptakom, które śpiewają konkurencje Oczywiście ptaki się wcale nie przejmują, bo to jest przecież ich teren
Ola ma mnóstwo owoców. Mam nadzieję, że się utrzymają do jesieni i nikt wcześniej ich nie zje
Specjalnie dla Ani-Makao hortensja kosmata. Mam 4 szt. na tyłach ogrodu, obok siebie, nie jestem w stanie zrobić im zdjęcia razem Tak jak wspomniałam, u mnie to już ogromne smoki-ufoki Rosną częściowo w cieniu oraz jasnym cieniu / lekkim półcieniu, jak zwał, tak zwał. Ogólnie mają bardzo mało bezpośredniego nasłonecznienia. Wcześniej były w innym miejscu (a jak, przesadzanko musiało być), bardziej jasnym i słonecznym i wiecznie miały klapnięte liście. W cieniu pięknie odżyły Z moich kilkuletnich obserwacji stwierdzam, że potrzebują naprawdę dużo wody, dużo więcej niż inne hortensje.
Jesteś niezastąpiona .
Wreszcie znalazłam szkołkę z wysyłką, którą ma i Sunny Delight i jak się okazało mają też macrę. I teraz mam zagwostkę bo chciałam macrę ale ta też jest ładna tylko z nią jest podobny problem jak z macrą - czyli praktycznie nie do kupienia.
Zależy mi, żeby nie była za jasna jak Aureola czy All Gold. A ta wydaje się być ciemniejsza o ale o takim ciepłym odcieniu.
Nigdy na żywo jej nie widziałam i dlatego mam dylemat.
Dwie nowe donice też załapały się na fotki, w największej wylądował oleander. Średnia czeka jeszcze na nasadzenia. Na zdjęciu jest też wreszcie odnaleziona i zakupiona kufea ognista Musi mieć dużo słonka. W PL nie zimuje w gruncie, jest raczej traktowana jako jednoroczna, aczkolwiek podobno bez problemu przezimuje w garażu. Zobaczymy
Kawciu, te niebieskości u Ciebie cudne są Ja uwielbiam niebieski w ogrodzie. Bodziszki, i len mniam A ta trawka - uciekła mi nazwa, ona jest chyba jednoroczna... Siejesz ją co roku czy sama się wysiewa?