Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 15:55, 15 cze 2020

Do góry
beta napisał(a)
donice wpasowały się idealnie...masz super wyczucie smaku
bardzo fajny jest ten zakątek z tymi donicami?...możesz więcej coś pokazać

Dziękuję Beatko Jak je zobaczyłam, to tak też czułam, że będą fajnie pasować do "mojej" kolorystyki ogrodu.

Ten zakątek to tak naprawdę jest podest tarasowy pod basen i leżaki. Póki co, czekamy na słonko i cieplejsze dni Mam tam właśnie te donice z oleandrami (te ciemno brązowe także), niestety oleandry mi się przesuszyły przez zimę w garażu i teraz dopiero odbijają nowe liście. Są też krzewy z białymi hibiskusami. To wszystko jak bujnie, bardzo fajnie zasłania basen i lecie w ogóle go nie widać.

Pytanie - jaka kolorystyka kwitnących roślin pasuje do takich brązów? Wiecznie mam z tym problem, nie potrafię dobrać Co posadzić "w nogach" tej trzmieliny na pniu? Może iść w coś mocno fioletowego (szałwia?), żeby wyszło kolorystycznie jak na tym zdjęciu z galerii Danusi dot. irysów? Z resztą posadziłam tam już takie brązowe irysy, ale w tym roku, żaden nie zakwitł, czekam na przyszły rok

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:51, 15 cze 2020

Do góry
Według mnie ten dereń tu jest za duży. raczej trzeba by go było dać bardziej na środek zamiast tych dwóch środkowych stożków lub przed nimi zamiast kulki(? nie pamiętam co tam jest ;() i od dołu podkrzesać robiąc wielopniowe drzewko. Da się, widziałam już takie 3 metrowe. To ogólnie bardzo ładny dereń.

W tym zewnętrznym miejscu zarośnie ci przejście i jest zbyt duże ryzyko przeniesienia choroby o ile cokolwiek po roku przetwało.
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:49, 15 cze 2020

Do góry

no jak to proszę na mnie poczekać

Anna i Ogród 15:40, 15 cze 2020

Do góry
Byłam święcie przekonana, że zrobiłam zdjęcia moim różyczkom głogu - niestety nie zrobiłam. Dziś zauważyłam. Obecnie tylko tyle po nich zostało.

Na szczęście napatrzyłam się na nie wystarczająco. Kolejny za rok
Anna i Ogród 15:38, 15 cze 2020

Do góry
Jak wiecie mam kilka miejsc do obsadzenia.
Pierwsze jest to przy tujach. Rabata w cieniu - spora rabata. Pokazywałam już wcześniej. Zapotrzebowanie na jedną roślinę w kilku sztukach np. Hortensja Kosmata (odbiło mi na jej punkcie ) lub jakieś trawy do 150 cm .

Drugie miejsce do obsadzenia to tu

Z jednej strony

I z drugiej strony

Myślałam też o trawach ale chyba stanie na hortensji - ażurowej. Great Star, Unique, Earl Sensation lub Brussel Lace.
Ogród bez reguł 15:23, 15 cze 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Wychodzi na to, że wszystkie tutaj mamy "kombinuj" na drugie imię
tiaaa. Ja właśnie zamówiłam drugą partię impregnatu do kostki. Będzie dalsze malowanie. A dla ciebie mam takie maleństwo bo wiem że lubisz

Z altaną sobie poradzicie. Jak postawisz zrób zdjęcia, będziemy kombinować wszystkie. Co kilka głów to i pomysłów więcej i może coś się wykluje dobrego. Asia przestanie narzekać na brak wyzwań projektowych
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:00, 15 cze 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ogród i w dzień i w nocy prezentuje się znakomicie.
Kicia w hamaczku wygląda uroczo.
Masz jabłuszka na Oli? Miała sporo kwiatów, więc może się udało.

Haniu, miło mi, że zajrzałaś i dziękuję za miłe słowa
Krysia rozczula się w hamaku Mruczy tak głośno, że robi ptakom, które śpiewają konkurencje Oczywiście ptaki się wcale nie przejmują, bo to jest przecież ich teren

Ola ma mnóstwo owoców. Mam nadzieję, że się utrzymają do jesieni i nikt wcześniej ich nie zje

Ogród bez reguł 14:52, 15 cze 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
O mamciu, ale masz pamięć
Zdjęcia zrobione w Wojsławicach. Jak dla mnie jest bardzo ładna. Powiedziałabym, że jest negatywem Aureoli - Aureola jest żółta z zielonymi paseczkami, Sunny Delight jest zielona z żółtymi paseczkami, faktycznie to wygląda jak promyczki słońca.

tutaj masz wykadrowane listki

Gdzie ja można kupić ?
Ogród bez reguł 14:51, 15 cze 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Alexandra - dla Kasyi

Muszę ja mieć
Żebym tylko nie się nie zapomniała i nie kupiła innej bo będę musiała kupić druga...
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 14:50, 15 cze 2020

Do góry
Specjalnie dla Ani-Makao hortensja kosmata. Mam 4 szt. na tyłach ogrodu, obok siebie, nie jestem w stanie zrobić im zdjęcia razem Tak jak wspomniałam, u mnie to już ogromne smoki-ufoki Rosną częściowo w cieniu oraz jasnym cieniu / lekkim półcieniu, jak zwał, tak zwał. Ogólnie mają bardzo mało bezpośredniego nasłonecznienia. Wcześniej były w innym miejscu (a jak, przesadzanko musiało być), bardziej jasnym i słonecznym i wiecznie miały klapnięte liście. W cieniu pięknie odżyły Z moich kilkuletnich obserwacji stwierdzam, że potrzebują naprawdę dużo wody, dużo więcej niż inne hortensje.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:35, 15 cze 2020

Do góry
Ktoś wie co to za nasiona może? Buziaki
Ogród bez reguł 14:29, 15 cze 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
O mamciu, ale masz pamięć
Zdjęcia zrobione w Wojsławicach. Jak dla mnie jest bardzo ładna. Powiedziałabym, że jest negatywem Aureoli - Aureola jest żółta z zielonymi paseczkami, Sunny Delight jest zielona z żółtymi paseczkami, faktycznie to wygląda jak promyczki słońca.

tutaj masz wykadrowane listki

Jesteś niezastąpiona .
Wreszcie znalazłam szkołkę z wysyłką, którą ma i Sunny Delight i jak się okazało mają też macrę. I teraz mam zagwostkę bo chciałam macrę ale ta też jest ładna tylko z nią jest podobny problem jak z macrą - czyli praktycznie nie do kupienia.
Zależy mi, żeby nie była za jasna jak Aureola czy All Gold. A ta wydaje się być ciemniejsza o ale o takim ciepłym odcieniu.
Nigdy na żywo jej nie widziałam i dlatego mam dylemat.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:23, 15 cze 2020

Do góry
Piwonie dalej kwitną. Połowa skończyła. Sklep mi odpisał że wyprzedali towar i nie mają drzewiastych... Serio? Heh

Do raju daleko - u Ewy 13:58, 15 cze 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Cieszę się, że już róże zaczęły

Laguna

Elfe złapała czarną plamistość. W tym roku nie ma tak dużo kwiatów. Ciężko było dobrze poprowadzić łodygi - sztywne były. Ale pachnie cudownie

Piękne róże Ja jeszcze czekam u mnie wszystkie w pąkach.
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:53, 15 cze 2020

Do góry
Dwie nowe donice też załapały się na fotki, w największej wylądował oleander. Średnia czeka jeszcze na nasadzenia. Na zdjęciu jest też wreszcie odnaleziona i zakupiona kufea ognista Musi mieć dużo słonka. W PL nie zimuje w gruncie, jest raczej traktowana jako jednoroczna, aczkolwiek podobno bez problemu przezimuje w garażu. Zobaczymy

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:50, 15 cze 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Wyciągnęłam dzisiaj z szafy lustrzankę. Leżała tam chyba z 7 lat, nie pamiętam już dokładnie kiedy ją ostatnio używałam Od kiedy na dobre zaprzyjaźniłam się ze smartfonem, tylko tak robię zdjęcia, szybko i półprofesjonalnie, bo jakieś tam różne obiektywy i nastawy mam w komórce. Duży plus, że zdjęcia od razu po zrobieniu ładują się w chmurze na komputer, to bardzo wygodne. Nie trzeba bawić się w kable, czytniki kart, zgrywanie, itp.
Aleeee... jak przeszłam się dzisiaj po ogrodzie, to muszę przyznać, że jednak zdjęcia z lustrzanki nic nie przebije! Co prawda umęczyłam się strasznie, zanim przypomniałam sobie o co tak dokładnie chodzi, gdzie są różne ustawienia i jak się w ogóle robi zdjęcia na manualu, finał finałów jakoś poszło

Wrzucam więc pierwsze fotki po długieeeej przerwie od prawdziwego aparatu

ale piękny kadr
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 13:46, 15 cze 2020

Do góry
stipa i szałwia
czosnki główkowate zaraz pokażą

tawuła Goldflame
hortensje VL

kawałek warzywniaka
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 13:42, 15 cze 2020

Do góry
kiścieniowe kwiatuszki

jeżówka Secret Affair zaczyna
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 13:40, 15 cze 2020

Do góry
lawenda jeszcze chwilę

powojnik Summer Snow
Droga do spełnienia 13:39, 15 cze 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
Kawciu, te niebieskości u Ciebie cudne są Ja uwielbiam niebieski w ogrodzie. Bodziszki, i len mniam A ta trawka - uciekła mi nazwa, ona jest chyba jednoroczna... Siejesz ją co roku czy sama się wysiewa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies