Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Lawenda - Lavandula 22:42, 30 mar 2014

Do góry
sofijka napisał(a)
Przeczytalam gdzies, ze lawenda nie lubi towarzystwa rozy i na wspolnych rabatach zalecane jest wsadzanie rozy do plastikowego kubelka bez dna. Czy macie jakies doswiadczenia z sadzeniem roz w sasiedztwie lawendy?

Jakie odmiany polecacie. Ja znalazlam wczoraj taka:

I co wyczytałaś jeszcze? Że nie rośnie w takim duecie róża, czy lawenda, czy może obie ? Ciekawam...

U mnie to duet idealny, róża potrzebuje więcej wody, ale jak się ukorzeni, to może wytrzymać i suszę, a poza tym leję punktowo - pod róże, a pod lawendę już nie. Obie lubią moją wapienną glinę, choć oczywiście róże mają sypany kompost i nawozy, lawenda nic...Lawenda to krzewinka, nie korzeni się na metry, tylko na centymetry.

Na foto jest lawenda wąskolistna, odmiana nie jest podana. Wąskolistna to własnie lawenda zimująca w Polsce.

Tu połączenie róż i lawendy u mnie.

Już tak nie będzie, ale nie z powodu złego połączenia. Magnolia się rozrosła. Ale róże i obwódka lawendowa będzie, tylko gdzie indziej, pokaże w lipcu jak wyszło.

Życie w wiejskim ogrodzie 22:29, 30 mar 2014

Do góry
Ilości tulipanów powalają,,fakt! Kanciki superaśne! Magnolia piękna! Żurawek znaczne ilości zauważyłam choć ja za nimi nie przepadam! Wiosna na całego!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:20, 30 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Za chwile władzę przejmą jednak wiśnie

Marzenko bój się B...a 1 dzień mnie nie było a tu z 20 stron do przeczytania piękne wiśnie i magnolia, a ja Koju bym nie cięła tylko posadziła jako tło dla ogrodu albo jako soliter w obwódce bukszpanowej lub cisowej piękny pokrój ma
Ogród w budowie - nieustającej 22:15, 30 mar 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Gabriela ...takie obrazki to ja rozumiem ....to moja wiosna mniej więcej idzie podobnie ..w tym roku zakwitła wreszcie dwoma kwiatkami magnolia queen Elizabeth ,,,to pewnie ze strachu jak usłyszał moje pogróżki ...że 7 lat czekać na kwiatki to trochę za długo . ale siewki tak mają ...myślę jednak żeby sobie jeszcze jakąś dokupić ...tylko najpierw dokładne planowanie miejsca , bo już mi przeszła faza kiedy goniłam z kwiatkami po ogrodzie i szukałam na chybił trafił miejsca

Jak na siewkę, to i tak dość wcześnie zakwitła, moja znajoma czekała kilkanaście lat na swoją magnolię.
Ja sobie wymyśliłam gwiaździstą i miejsce dla niej też, więc latania by nie było i gucio, są same piękne, ale nie biała gwiaździsta. Albo chociaż w ogóle jakaś biała.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:14, 30 mar 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Marzena ...widziałam ten szelmowski uśmiech zza stożka ...cokolwiek teściowa dostała za tego buksa , to wart był tych fantów ... kurczę nie uwierzysz Magnolia Queen Elizabeth która nie kwitła 7 lat usłyszała moje pogróżki w tym roku i zakwitła dwoma kwiatami ..ale się cieszę i tak z niej bo cień daje fantastyczny ...

Teściowa w zamian dostała cięcie lawend, obwódki bukszpanowej, róż, traw i horetnsji, dostala nowego rh, dwie azalie, obietnicę obwódki z trawek i dwóch kulek bukszpanowych. Ucięliśmy starą frsycje, ktora nie kwitła, M ogolil jałowca. Za miesiąc kolejna rewolucja u teściowej, na ktora juz sie cieszy, bo to teściowa zaraziła mnie miłością do bukszpanów i róz mój pierwszy ogródek to wlasnie kawałeczek ziemi u teściowej przed 21 laty
Ogródek Anity 22:09, 30 mar 2014

Do góry
Krysiu
No ja też do tej pory miałam tylko pnące powojniki i nawet rosły, jeden bidulek tylko zmarniał. Ale bylinowe też są fajne- ma się wrażenie jakby pełno kwiatków rosło miedzy róże jak znalazł! No i nie przemarzną chyba, bo na wiosnę ciach do ziemi i wyrastają na nowo!
Kondzio
Mam nadzieje, na niebieską rzeczkę!
Nikita
Taki pomysł z szałwią dała mi Magnolia z Ogrodowiska. Miała być obwódka z tawuły golden princess, ale jest w końcu szałwia! Tam musi być cos co zamiera na zimę, bo M odgarnia na tą rabatę śnieg....
Ogród w budowie - nieustającej 21:59, 30 mar 2014

Do góry
Gabriela ...takie obrazki to ja rozumiem ....to moja wiosna mniej więcej idzie podobnie ..w tym roku zakwitła wreszcie dwoma kwiatkami magnolia queen Elizabeth ,,,to pewnie ze strachu jak usłyszał moje pogróżki ...że 7 lat czekać na kwiatki to trochę za długo . ale siewki tak mają ...myślę jednak żeby sobie jeszcze jakąś dokupić ...tylko najpierw dokładne planowanie miejsca , bo już mi przeszła faza kiedy goniłam z kwiatkami po ogrodzie i szukałam na chybił trafił miejsca
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:10, 30 mar 2014

Do góry
Rozwijające się sasanki przypominają mi pisklaki w gnieździe, z rozwartymi dziobami.
Fajna krokusowa łączka, fajna magnolia gwiaździsta, gdzie nie wejdę to prawie w każdym ogrodzie ją widzę, chcę też kupić, a nigdzie nie ma.
Nie pamiętam co to jest ta montana co kwitnie...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:00, 30 mar 2014

Do góry
Forsycje

Magnolia gwiaździsta

Pędzelek sasankowy

Sasankowy potwór

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:49, 30 mar 2014

Do góry
Marzena ...widziałam ten szelmowski uśmiech zza stożka ...cokolwiek teściowa dostała za tego buksa , to wart był tych fantów ... kurczę nie uwierzysz Magnolia Queen Elizabeth która nie kwitła 7 lat usłyszała moje pogróżki w tym roku i zakwitła dwoma kwiatami ..ale się cieszę i tak z niej bo cień daje fantastyczny ...
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:46, 30 mar 2014

Do góry
Dzisiaj był przepiękny ciepły dzień, zerwałam się rano za wcześnie, no bo to zmiana czasu, ale przynajmniej spokojnie wypiłam kawkę przed wyjazdem Nie mam dużo zdjęć aparat mi cosik nawala
Magnolia

zdjęcia nie za bardzo robiłam z okna po powrocie
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 20:34, 30 mar 2014

Do góry
Magnolia cudna.
Chciałbym mieć Kapiasów w odległości znośnej na wycieczke rowerową
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:25, 30 mar 2014

Do góry
Ta magnolia, tylko różowa, to moje marzenie - śliczna jest. Pozostala odsłona ogrodu równie piękna
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:17, 30 mar 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Piekna ta magnolia ja muszę mieć wszystko dość szybko rosnące , bo brakuję u mnie dużych egzemplarzy , wszystko młodziutkie i efektu takiego jak powinien być brak

Ja zaczynałam od świerków, sumaków, tui, klonów, żywotników - te rosna szybko tworząc ładne tło. Teraz czas na rarytasy
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:15, 30 mar 2014

Do góry
Richie napisał(a)
Kasiu piękne dzięki za ptaszka
Twoja magnolia gwiezdzista Stellata po kilku latach będzie taka jak moja. Po przekwitnięciu lekko ją przycinam

Nie ma za co, bedę za drugim się rozglądać
Dzięki za cudowna fotkę, kocham to drzewko coraz bardziej Dzięki za rade z przycinaniem, się zastosuje
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:06, 30 mar 2014

Do góry
Jeszcze moment i zakwitnie magnolia.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:06, 30 mar 2014

Do góry
Kwitnie miodunka i wilczomlecze

Kwitnąca runianka japońska

I magnolia z otwartymi już pączkami

Po prostu wiosna!!!!! Hurra

Mam dla Was w zanadrzu jeszcze kilka niespodzianek na miarę ogrodowych rewolucji, ale potrzymam Was jeszcze trochę w niepewności, ale trochę się u mnie w ogrodzie ostatnio podziało

Pozdrawiam serdecznie
Ogród w budowie - nieustającej 20:01, 30 mar 2014

Do góry
Lilak, czyli bez

Tulipanowiec wypuszcza coś w rodzaju liścia i to na samym czubku

Magnolia Rustica Rubra

Magnolia Susan

Kalina angielska

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:59, 30 mar 2014

Do góry
Paulaa napisał(a)
Madżenka ale u Ciebie pięknie,kolorowo, magnolia i wiśnie zachwycają, a stożek buksikowy ŁAŁ Mega olbrzym

Dlatego kocham magnolie i wiśnie ozdobne bo obsypują się kwiatami gdy wszystko inne bezlistne
Liliowo i kolorowo:) 19:52, 30 mar 2014

Do góry
Piękne te foteczki - lubię takie bardzo. Czarowna ta gałązka z różowymi kwiatami i magnolia na tle forsycji
Dzisiaj kupiłam sobie dwie sasanki - Danusiu Ty mnie powiedz gdzie je sadzić? w słoneczku? Pozdrawiam cieplutko i życzę Ci dobrego tygodnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies