znam to zdjęcie, ale nie wiem dobrze czy to się zgrywa w realu. Anabelki do cienia, przegorzan do słońca. One się wyginają, dają szeroki kształt krzewu, taką fontannę, a przegorzan to pionowy kształt. Czy anabelki go nie połamią? A jak odsunąć go, to nie ten efekt.
agapant nie zimuje w gruncie u nas, trzeba go przechować w jakimś pomieszczeniu.
nie po równo- tak przepleć szałwie z trawami.
Kępy traw a w nich szałwie po 1, po 3. Możesz dać coś jeszcze nawet wiosennego- miecznicę wąskolistną? Albo cebulowe
Chodzi o cos w typie Oudolfa
Oglądałam niedawno te szałwię u Finki bodajże i też mi wpadła w oko.
A co ile sadzić ją? co 40 cm
To pole sobie podzielę i po połowie - szałwia i trawa, tak? po równo?
I chodzi o ten łuk bliżej pergoli? Lewa strona ścieżki?
To jedna z moich magnolii drzewiastych.Również się nią zachwycam. Mam jeszcze jedną tego typu z białymi kwiatami, większymi niż u tej, ale ona rozkwita znacznie później.
Melduje że wypatrzyłam 4 pierwsze listki czosnków ostrowskiego.
U mnie wszytskie czosnki nierówno lezą- jedne mają juz ponad 15 cm, inne to wciąz takie 'kciuki'
Już nie wiem które to Krzysie, a które PS, ale w 1 plamce nierówo kiełkuja.
Wczoraj wypatrzyłam tez 2 karatawskie ( czyli brakuje jeszcze 1) i pokazały się kiełki A. nigrum.
Magnolia, wiesz, że te stipy z jesieni od ciebie wypuszczają pojedyncze zielone źdźbła! Przed chwilą się dopatrzyłam. Aż mi się wierzyć nie chciało, bo one ledwo się ziemi trzymają. Ciekawe czy się uda i się przyjmą.
tak, ustaw, lepiej będzie tak operować.
Na łuk może szałwie Deep Blue Sensation z trawami wymieszać- carexy Frosted C, albo coś takiego. Ta szałwia bo nie pokłąda się, jest krępa, niższa i długo kwitnie ( ścinasz ją- dlatego wtedy przydadzą się trawki, potem regeneruje się szybko i znowu kwitnie)
Magnolia - bicepsy to ja nie tylko na łopacie formuję Kobiecie tak się nie rozrosną jak meżczyznom...
ML już wykopie jak doradzasz, fajnie bo będę mogła te dosadzić przed nie zawilce Honorine Jobert.... czy jakoś tak....
Policzyłam Danici - mam 5 szt (plus 1 ale jakas taka niewydarzona) - ta ilośc będzie dobra? czy więcej?
myslę że jak rozkopię wszystko to poustawiam i lepiej będzie widac.
Fotka będzie, mam nadzieję, że magnolia nie zawiedzie. W OBI była chyba nowa dostawa i było jej dużo. Też w biegu przeleciałam sklep, chociaż byłam bez eMa - nie było tego co chciałam. Nie wiedziałam, że szukasz ptaszka.
Dodaję gratulacje.
Magnolia po przesadzeniu jesienią w ogóle nie była przykrywana. Rok temu lekko gałązkami, a dwa wtedy co takie mrozy były nałożyłam jej reklamówkę Wychodzę z założenia że ma sobie radzić, przecież wielkie drzewa nie są okrywane i pięknie kwitną.
Uwielbiam pracować w ogrodzie i lubię ruch ogólnie więc bóle kręgosłupa, zakwasy i takie tam nie straszne . Jak siedzę w domu to mnie trafia, zawsze wynajdę sobie robotę a potem padam, trochę ponarzekam i tak to wszystko się kręci
Rośliny kupuję w Trzebownisku i Krzemienicy koło Łańcuta. U nas sporadycznie. Dużo roboty odwaliłam na jesieni i widzę że jest różnica tej wiosny. Mniejszy bałagan i jakoś tak ładniej dookoła
ta magnolia jest piękna!!! Ale mam złe doświadczenia z magnoliami, jakoś zawsze przemarzały mi więc trzymam się od nich z daleka...
Ja podziwiam, że taka pracowita jesteś. Ja, jak w sobotę grabiłam trawnik itd to do dzisiaj czuję nadgarstek
Wiosna za wcześnie chyba dla mnie przyszła, nie mogę się ogarnąć z tym ogrodem.
A gdzie kupujesz rośliny? W naszych ogrodniczych niewielki wybór...
ciemiernikowy las
magnolia już niedługo pokaże kwiatki
trillium coraz większe, resztę muszę reklamować
czosnki
wiśnia japońska Kojo no mai też będzie kwitła