Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

Margolka 16:20, 02 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)

Mówisz? To przypadkiem z tą fachowością
Ostatnio wszystko dzielę-truskawki, poziomki....porozrastaly się, to porozsadzałam, może coś z tego będzie . A jak tam twoja magnolia? Kwitnie już?
Wchodzę często na twój blog kulinarny-fajne przepisy tworzysz, z chęcią bym to wszystko zjadła! mudzę w końcu je wypróbować -przepisy znaczy....

Dzielenie jest fajne. Można mnóstwo roślinek uzyskac za friko Ja sobie od mamy przywiozłam bergenie. Z jednej zrobiłam kilka i myslę, że im będzie dobrze

Magnolia stoi w fazie pąków, bo się zimno zrobiło...

Cieszę się, że na blog zaglądasz i że ci się moje "garowanie" podoba Jednak ostatnio mało tam bywam, bo czasu brak...
Tylko chleb piekę regularnie. Właśnie dzisiaj kolejny rośnie, żytni na zakwasie

No i się rozpisałam znowu... Jestem niereformowalna
Margarete 16:58, 02 kwi 2014

Ale świetnie ci wyszło z tym podziałem, jek bys trawke dawała wg sugestii Kondzia to jakiegoś carrexa najlepiej, nie za wysokiego np carex ice dance albo przeciwnie jakiegos "włosiastego" takiego jak ja ostatnio kupiłam w Traczu carex amazon mist

Wrzosy pokaż koniecznie !
A i pokaż magnolie jak zakwitnie - troche sie czuje wspólrodzicem dla niej to chce zobaczyc jak kwitnie. Teraz żałuje że tez sobie takiej nie wziełam, dobra cena była jak na taki rozrosniety egzemplarz.

MagdalenaK8 17:50, 02 kwi 2014

Anitko same pyszności kupiłaś, sałatę rzymską sieje od wielu lat i bardzo ją lubię, z buraka liściowego robię chłodnik i dodaję do sałaty jako mix sałat. Smakują wspaniale, najcudniejsze są takie młode listki. Bób kocham... sadzi się go od początku marca jak najszybciej już gdy ziemia rozmarznie. Nie boi się chłodów..i wtedy nie włazi w niego robak.
Pozdrawiam cieplutko
Anita1978 20:47, 02 kwi 2014

Sadzonki wrzosów były ładne i zdrowe
Dodatkowo dostałam 2 gratisy- wrzośce
A to powstałe wrzosowisko
Z jednej strony

I z drugiej

I gratisy

Wrzosy jak się rozrosną i zakwitną to będzie fajnie!
Anita1978 20:49, 02 kwi 2014

Jeszcze muszę w sobotę pobiec do lasu i przynieść trochę ziemi z leśnego wrzosowiska, zeby im podsypać! Podobno to lubią....jakaś grzybnia tam jest czy coś takiego ....
Anita1978 20:52, 02 kwi 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Anitko same pyszności kupiłaś, sałatę rzymską sieje od wielu lat i bardzo ją lubię, z buraka liściowego robię chłodnik i dodaję do sałaty jako mix sałat. Smakują wspaniale, najcudniejsze są takie młode listki. Bób kocham... sadzi się go od początku marca jak najszybciej już gdy ziemia rozmarznie. Nie boi się chłodów..i wtedy nie włazi w niego robak.
Pozdrawiam cieplutko

Oooo....to jutro sadzę bób!
Anita1978 20:55, 02 kwi 2014

Margolka napisał(a)

Dzielenie jest fajne. Można mnóstwo roślinek uzyskac za friko Ja sobie od mamy przywiozłam bergenie. Z jednej zrobiłam kilka i myslę, że im będzie dobrze

Magnolia stoi w fazie pąków, bo się zimno zrobiło...

Cieszę się, że na blog zaglądasz i że ci się moje "garowanie" podoba Jednak ostatnio mało tam bywam, bo czasu brak...
Tylko chleb piekę regularnie. Właśnie dzisiaj kolejny rośnie, żytni na zakwasie

No i się rozpisałam znowu... Jestem niereformowalna

A rozpisuj się, to miłe
Sadzonki robić z odnóżkę to czysta oszczędność!
A bób już dowiedziałam sie od Karoli jak sadzic! Trzeba namoczyć na noc i na drugi dzień do gruntu siup!
Potem jak już sa spore tomczubki się obrywa żeby nie rosły wysokie i żeby mszyce nie żarły bo lubią te czubki docelowo ma 60-70 cm wysokości! I tyczki trzeba!
Anita1978 20:59, 02 kwi 2014

Gardener27 napisał(a)
Fajne te Twoje sałaty A z tym burakiem na listki to pierwszy raz się spotykam Czekamy na te wrzośce bo jestem ciekaw jak je posadzisz Pozdrawiam i przyjemnej pracy !

Hej
Praca była oczywiście przyjemna! Mąż dzielnie pomagał! Posadziłam odmianami , po 5 z 8 . To nie wrzośce tylko wrzosy- ta rabatę widzę z jadalni jak jem obiad czy śniadanie i chciałam mieć trochę koloru jesieńią! Teraz wychodzą tam tulipki i szafirki, później latem sa trawy i goździki- zawsze tam musi cos kwitnąć, bo cały czas mam na nią "widok"
Ivvvona 21:01, 02 kwi 2014

Przyszłam pooglądać wrzosy. Ładniutkie sadzonki. Ja jestem na etapie wyboru odmian ale pora wreszcie zamówić. Też przywoziłam z lasu ziemię spod wrzosów, zobaczymy efekty. Mam nadzieję że Twoje i moje będą zdrowo rosły.
Anita1978 21:01, 02 kwi 2014

Margarete napisał(a)
Ale świetnie ci wyszło z tym podziałem, jek bys trawke dawała wg sugestii Kondzia to jakiegoś carrexa najlepiej, nie za wysokiego np carex ice dance albo przeciwnie jakiegos "włosiastego" takiego jak ja ostatnio kupiłam w Traczu carex amazon mist

Wrzosy pokaż koniecznie !
A i pokaż magnolie jak zakwitnie - troche sie czuje wspólrodzicem dla niej to chce zobaczyc jak kwitnie. Teraz żałuje że tez sobie takiej nie wziełam, dobra cena była jak na taki rozrosniety egzemplarz.

Magnolia na razie ma się dobrze! Sprawdzałem dzisiaj, już trochę różowego koloru widać w pączkach. Trzeba było kupić! Ja żałuje że traw nie kupiłam wtedy, ale nic to, pojadę do tej szkółki niedaleko ciebie, z trawkami. A jakie trawki do cienia? Bo tam gdzie rozsadziłam żurawki na obwódkę to cień raczej....