Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:20, 29 wrz 2017

Do góry
mest napisał(a)
ElżbietaFranka bardzo dziękuję za odp. Z nawożeniem mam największy problem, bo w sumie nigdy nie widziałem jak to się robi. Mam siewnik, ale odradzono mi nim nawozić, więc robię to ręcznie. Jak wychodzi widać na zdjęciach

Nie ma za co, siewniki mam dwa, jeden nie zdawal egzaminu bo sie blokowal kupilam drugi jeszcze gorszy.

Zaczelam siac z reki i tak jest najlepiej. Kazdy kiedys zaczynał z roznym skutkiem.
Mam nadzieje, ze wiesz co to jest krzyzowy siew. Dojdziesz do wprawy, kilka razy posiejesz to bedziesz widzial swoje bledy w siewie i coraz to bedzie lepiej.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:09, 29 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Co ja ci mam pisać. masz taki ogród, że nawet pisnąć nie mogę. A dziś wyszłam wreszcie po paru dniach do swojego i mało nie popłakałam się z żalu. Mam nie ogród tylko zarośnięte chaszcze. A jeszcze mnie chorósko męczy. SZLAG by to trafił.
A u ciebie tak pięknie

Kasiu a co cie polamalo. Ja w zeszlym tygodniu mialam katar lalo mimsie z nosa ale nic poza tym. Tak myslałam moze to nadmiar grzybow wywolal ten katar.

Ja to sie lecze gozdzikami jak mam przeziebienie. Rzuje gozdzika i daje do herbaty.

Kasiu przepieknie wyglada trawa przy takiej pogodzie jak sa podswietlone slonkiem kicie. Faluja na wietrze.

Kasiu nie denerwuj sie zrobisz jeszcze ladna pogoda jeszcze potrwa. Ja nie bawie sie juz w pielenie tylko porzadkuje. Dzisiaj kosilam bo trawa po tych deszczach znowu wysoka.
Ogród bacowej 23:57, 28 wrz 2017

Do góry
Ewo tak pod trawa i jak widzisz przy oczku wysypane kamiorkami. Pieknie to wyglada, ale jak brzozy zaczna sypac to robota mnie czeka. Liscie odkurzaczem zbieram. Wiaze trawyni potem odkurzam na wiosne znowu odkurzam po scieciu traw.

Dzisiaj u nas piekny dzien cieplutko ale troche wiatru bylo.,te trawy falujace na wietrze kitki mieniace sie w sloncu cudownie.

Nie ma co wierzy w te temperatury co podaja dzisiaj u nas bylo w cieniu 19 a,w sloncu 25 stopni.
Jutro znowu tyle samo, ale woda nie schodzi widocznie tak namokniete wszystko.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:51, 28 wrz 2017

Do góry
Ewo - bacowa tak wszedzie kamyki.
Choroby trawnika 23:46, 28 wrz 2017

Do góry
jason napisał(a)

Wapno nie obniża pH tylko je podwyższa. Do zakwaszenia masz do wyboru siarczan amonu, mocznik, siarczan magnezu, siarczan potasu, ew. jeszcze saltera amonowa.

'Głupoty' to Pani wypisała post wyżej. Pozdrawiam i polecam nie doradzac nawozow bez podania konkretnego. Nawozow jesiennych są setki i wiekszosc to NPK.

Przeczytaj dokladnie co napisalam we wszystkich wpisach. Swiety Boze nie pomoze jak trawnik bedzie na podmoklym terenie.

Na jednej focie widze sladowo ale rosnie koniczyna.

Stosuje nawoz jesienny przez tyle lat i to nie na poletku tylko ok 40 arow trawnika. Wapnuje niezaleznie od podwyzszonego czy obnizonego ph bo oprocz odkwaszania czy zakwaszania jak sobie zyczysz wapno ma jeszcze inne korzysci dla gleby np jej spulchnianie.

Na palcach jednej reki mozna policzyc nawozy jesienne do trawnika.

Po to zostal wyprodukowany kompleksowy nawoz wiosenny lub jesienny ktore ma zawarte w jednym skladzie azot zelazo, magnez itd. W zaleznosci od jego zastosowania wiosna czy jesienia.

Mozna tez siac saletra, azofoska i wieloma innymi nawozami.

Dla poczatkujacego uzytkownika trawnika podaje sie najbardziej przystepny nawoz o jakim mowa czyli wiosenny i jesienny nawoz ktory zawiera wszystko co potrzebne trawnikowi.

Tez pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:34, 28 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Super ta rabata wygląda o tej porze roku. Ty masz ją całą wysypaną kamykami?
Z ogródka na wsi 21:40, 28 wrz 2017

Do góry
Odnosnie macierzanki tak jak sie nazywa rosnie na piasku.

Teraz proso zbyszek odpisal na swoim watku odnosnie prosa jak chcesz to zerknij.

Z ogródka na wsi 21:40, 28 wrz 2017

Do góry
Radziu nie wszędzie traci walory czerwonych liści zob. proso rózgowane Squaw u Zbyszka Działka prawie w Borach Tucholskich na str 756.

Ok dzięki postaram się wpaść
Anna i Ogród 20:21, 28 wrz 2017

Do góry
Aniu ładnie zrobiłaś ta rabat kę pomysłowa.
Klawisze super gdzie kupowałas.
Musze zrobić wyjście z altany mam już deski ale po głowie chodzą mi odpady granitowe niedaleko mam kamieniarza i ma dużo tych odpadów

Pomysłowa ale problemowa. Ciężko rośliny się ustawia na takich wygibasach.
"Klawisze"? Masz na myśli te ścieżki?
Anna i Ogród 19:59, 28 wrz 2017

Do góry
Aniu ładnie zrobiłaś ta rabat kę pomysłowa.
Klawisze super gdzie kupowałas.
Musze zrobić wyjście z altany mam już deski ale po głowie chodzą mi odpady granitowe niedaleko mam kamieniarza i ma dużo tych odpadów
Ptasi gaj 19:30, 28 wrz 2017

Do góry
Nikt do mnie nie pisze sama do siebie. Dobrze ze skosilam trawkę i liście zgrabilam. Trawka mimo słońca była mokra i złe się kosila ale dwa dni i się wyrówna.

Ogród Cioci cz. 3 14:45, 28 wrz 2017

Do góry
Małgosiu jeszcze lato u ciebie ale jesień juz puka. Bluszcze juz sie czerwienią

Dzisiaj piękna pogoda oby jak najdłużej. Grabie liście bo brzozy jak nigdy o tej porze juz nimi sieją.
Choroby trawnika 13:06, 28 wrz 2017

Do góry
Zgadzam się z ElzbietaFranka, dlatego sam poleciłem nawóz jesienny, bo zazwyczaj nie posiada on azotu lub ma go niewielką ilość, chyba że bardzo chcesz to pewnie znajdziesz jakiś ze standardową dawką azotu, ale wątpię by był opisany przez producenta jako jesienny.

Jason - nie wiem w jakim kraju widziałeś "setki jesiennych nawozów", ale na pewno nie w Polsce.
Zgadzam się natomiast z Tobą w kwestii wapna.
Działeczka Asi :) 11:58, 28 wrz 2017

Do góry
Asiu opryskaj wszystkie najlepiej previcurem jest przeciw grzybom i wzmacnia. MAM OK 250 tu i przeszlam z nimi nie jedna chorobę.

Po 2 tygodniach zobacz jak się mają możesz opryskiwacze topsinem

Przyszłam z wątku o chorobach.

Elu, dziękuję bardzo Akurat Previcur mam
Działeczka Asi :) 11:52, 28 wrz 2017

Do góry
Asiu opryskaj wszystkie najlepiej previcurem jest przeciw grzybom i wzmacnia. MAM OK 250 tu i przeszlam z nimi nie jedna chorobę.

Po 2 tygodniach zobacz jak się mają możesz opryskiwacze topsinem

Przyszłam z wątku o chorobach.
Mata przeciw chwastom 11:40, 28 wrz 2017

Do góry
Pokaż te cisy. W ciemno nikt nie da gwarancji. Pewnie trzeba będzie etapami ściągać ta szmat. Zacznij od środka od pnia.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:27, 28 wrz 2017

Do góry
A gdzie jesteś.
Ptasi gaj 11:23, 28 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
To zobacz sobie rozchodnika u Gruszki. Żal mi, ze go nie mam.

Kasiu może one ładne ale ja nie przepadam za nimi. Pamiętam z lat dziecinnych jak sąsiadka ciągle sądziłam te zielone bo innych nie było
Tak samo liliowcow, lilii bardzo pachnących i jaśminów
Nic na to nie poradzę może zmienię zdanie ale na razie nie.

A to zawsze pierwsze oznaki jesieni

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 09:34, 28 wrz 2017

Do góry
Piotrus bardzo ladnie. Bedziesz mial duzo pracy aby te wszystkie srodziemnomorskie posciagac do cieplych pomieszczen.
Choroby trawnika 09:09, 28 wrz 2017

Do góry

Jest to bardzo wysokie pH nawiez go nawozem jesiennym teraz. Nastepnie jak popada snieg lub wcaesna wiosna posyp go wopnem granulowanym lub kreda malarska jest tansza obnizy ph.

Wapno nie obniża pH tylko je podwyższa. Do zakwaszenia masz do wyboru siarczan amonu, mocznik, siarczan magnezu, siarczan potasu, ew. jeszcze saltera amonowa.

Co ty piszesz o tym azocie. Tyle lat jesiennym nawoze i czytam sklad wiec nie pisz takich glupot.

'Głupoty' to Pani wypisała post wyżej. Pozdrawiam i polecam nie doradzac nawozow bez podania konkretnego. Nawozow jesiennych są setki i wiekszosc to NPK.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies