Ela ---tu trochę widać za trawami tujki szmaragdy razem sadzone a jakie różne wysokości .Na wiosnę wyciepię choinki a w miejsce wsadzę tujki.chcę mieć taki gęsty szpaler jak u Ciebie i nie wyższy jak 2 m.Mam je wsadzone co 80 cm .?????
Zawitka zrob z bliska fote a nie z odleglosci tak jakbys widzisla cala rabate z przodu. To co widze one sie normalnie rozwijaja sa takie przysadziste wyrosna. Moje sa u mnie te rowno uciete 6 lat a kupowalam ok 1,20 wysokie u Grabczewskich.
Szmaragd lubi slonce z kazdej strony. Nie lubi jak cos zaslania od razu brazowieje. I traci igly. Nie wiem czy to dobry pomysl aby horty rosly miedzy tujami. Horty je zaglusza albo odwrotnie.
Trawa miskant tez wysoka urosnie wedlug mnie jest tam maly odstep miedzy tujami hortami w jednym szeregu a trawa i dereniami.
Pamietaj, ze derenie rosna wysokie i szeroko chyba, ze bedziesz je ciela.
Podsyp wszystkie szmaragdy (choine tez mozesz) teraz nawozem jesiennym a na wiosne wiosennym.
Te cztery tuje najblizsze maja jasniejszy kolor moze to zludzenie - czegos im brakuje. Tylko i wylacznie podsyp nawozem jesiennym nie zawieta azotu.
Jak szeroka jest ta rabata. Czy tam jest slonce.
Moim zdaniem tam powinnas posadzic nizsze rosliny niz trawy i derenie.
Boje sie, ze te derenie i trawy zaglusza tuje i hortensje. Jakie to hortensje. Mam derenie i wiem jak rosna potrafia przerosnac nawet metr w ciagu roku jak rosna w dobrej ziemi.
Jestem jestem ale zabiegana Remont u Córki ha ha .
Dam zaraz 2 zdjęcia przodu tej rabaty i jak wygląda całość L i P strona.Chodzi o L stronę. Całość tej rabaty do miejsca równych tuj to wsch strona słońce latem jest od 12 do 18 tej.I to co do tych tuj jest wszystko do wiosny do wywalenia i zmiany.
Isza propozycja ----to wyrzucić z niej wszystko i przesadzić tujki równe na początku potem mniejsze i na prościutko zostawić je aż do końca płotu.
2-ga zrobić 1 szą a przed nimi albo tylko trawy albo tylko derenie .tymi dereniami chcę rozjaśnić trochę tu przed wejściem bo jesienią jakoś smutnawo.teraz szer jest od kostki jakieś 150 cm potem się zwęża.To jeszcze podumamy jak i co ?????