Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

zawitka 17:10, 24 wrz 2017

anabuko1 napisał(a)

Ta twoja rabata z trawami i hortkami zawsze mui sie bardzo podobała.
Pięknie wygląda.
A tya Pinky Winky ..imponująca.
Ech,kiedy to moja taka będzie

Pinky Winky przeszła sama siebie mam ją od roku kwiaty są wielkości 30 tu cm.Oj będzie szybko ,na wiosnę przytnij wg wskazówek Bożenki /Hortensjada/
zawitka 18:37, 24 wrz 2017

Ela ---tu trochę widać za trawami tujki szmaragdy razem sadzone a jakie różne wysokości .Na wiosnę wyciepię choinki a w miejsce wsadzę tujki.chcę mieć taki gęsty szpaler jak u Ciebie i nie wyższy jak 2 m.Mam je wsadzone co 80 cm .?????
Rumianka 20:41, 24 wrz 2017

Ogród zmienił się na koooorzyść...a trawy, hortki i rozchodniki zachwycajace...
ElzbietaFranka 21:26, 24 wrz 2017

zawitka napisał(a)
Dla Eli .

Nie patrz na trawę bo niszczyłam wątrobowca.Z brzegu świeżo sadzone derenie i trawy . Sadziłam tuje co 80 cm razem wszystkie i widać jak rosną Jako pierwsza siedzi choina potem między tujami hortensje,Na wiosnę bo teraz mi szkoda chcę wyrównać żreby taki szpaler równy był od początku.Wyglądać to ma tak jak tamte z tyłu równo. A potem jak zrobię porządek ze szpalerem p-----porządek z całą trawą ,Mam zamiar przekopać całą trawę dookoła i siać na nowo.

Zawitka zrob z bliska fote a nie z odleglosci tak jakbys widzisla cala rabate z przodu. To co widze one sie normalnie rozwijaja sa takie przysadziste wyrosna. Moje sa u mnie te rowno uciete 6 lat a kupowalam ok 1,20 wysokie u Grabczewskich.
Szmaragd lubi slonce z kazdej strony. Nie lubi jak cos zaslania od razu brazowieje. I traci igly. Nie wiem czy to dobry pomysl aby horty rosly miedzy tujami. Horty je zaglusza albo odwrotnie.

Trawa miskant tez wysoka urosnie wedlug mnie jest tam maly odstep miedzy tujami hortami w jednym szeregu a trawa i dereniami.

Pamietaj, ze derenie rosna wysokie i szeroko chyba, ze bedziesz je ciela.

Podsyp wszystkie szmaragdy (choine tez mozesz) teraz nawozem jesiennym a na wiosne wiosennym.
Te cztery tuje najblizsze maja jasniejszy kolor moze to zludzenie - czegos im brakuje. Tylko i wylacznie podsyp nawozem jesiennym nie zawieta azotu.

Jak szeroka jest ta rabata. Czy tam jest slonce.
Moim zdaniem tam powinnas posadzic nizsze rosliny niz trawy i derenie.

Boje sie, ze te derenie i trawy zaglusza tuje i hortensje. Jakie to hortensje. Mam derenie i wiem jak rosna potrafia przerosnac nawet metr w ciagu roku jak rosna w dobrej ziemi.

Zrob najpierw fote.

BasiaLT 21:33, 24 wrz 2017

Ty to jednak na miejscu nie usiedzisz byt długo
Dorota123 23:31, 24 wrz 2017

zawitka napisał(a)

Dzięki Dorotko czytałam już o oklejaniu jak będę miała czas to też okleję a na razie szukam farby żeby je pomalować ,chodzi o to ze są lżejsze jakby trzeba było je przenieść Z koniczynką to nic tylko czyścić ręcznie albo randap na poszczególne roślinki.Ja już prawie opanowałam ją czyszcząc ręcznie .Zasadziłam się tylko na nią poleciałam po całoći 3 razy i jeszcze raz chyba przed zimą oblecę ogród . Cięcie ML to dla mnie tragedia
Szukasz farby czy gruntu? Myślisz, że przykleją się płytki do farby?
ElzbietaFranka 23:45, 24 wrz 2017

Zawitka zobacz jeszcze na mój wątek odnośnie tuji i derenia.
ElzbietaFranka 11:27, 28 wrz 2017

A gdzie jesteś.
MirellaB 10:54, 05 paź 2017

Ja również teraz przesadzałam Miskanty. Myślę, że bez problemu powinny przetrwać zimę
zawitka 11:08, 05 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
A gdzie jesteś.

Jestem jestem ale zabiegana Remont u Córki ha ha .

Dam zaraz 2 zdjęcia przodu tej rabaty i jak wygląda całość L i P strona.Chodzi o L stronę. Całość tej rabaty do miejsca równych tuj to wsch strona słońce latem jest od 12 do 18 tej.I to co do tych tuj jest wszystko do wiosny do wywalenia i zmiany.

Isza propozycja ----to wyrzucić z niej wszystko i przesadzić tujki równe na początku potem mniejsze i na prościutko zostawić je aż do końca płotu.

2-ga zrobić 1 szą a przed nimi albo tylko trawy albo tylko derenie .tymi dereniami chcę rozjaśnić trochę tu przed wejściem bo jesienią jakoś smutnawo.teraz szer jest od kostki jakieś 150 cm potem się zwęża.To jeszcze podumamy jak i co ?????

Tu zdjęcia