wiem, obeicuję sobie co weekend wczoraj miałam wolne..wow i dziś rąk nie czuję... takie to małe - ogródek- a pracy strasznie dużo..
magnolia mi zakwitła
Debiutowała na pokazie zgromadzenia Magnolia Society w Rhode Island w 2011
cyt. Magnolia „Sunsation” wzbudziła nie lada zainteresowanie, kradnąc serca większości pań, które zakochały się w jej delikatnym pięknie od pierwszego wejrzenia!
Wyhodowana przez Augusta Kehra jako hybryda M. brooklynensis 'Woodsman' x M. 'Elizabeth' uważana jest przez niektórych jako „najlepsza magnolia o żółtych kwiatach”.
Swój egzotyczny charakter drzewko to zawdzięcza niebywale okazałym kwiatom łączącym w sobie barwę cytrynową z nutką malinowego różu. Okres kwitnienia w wypadku Magnolii Sunsation przypada stosunkowo późno, mniej więcej na maj, w czasie którego z zielono-żółtych pąków rozwijają się niebywałe, tulipanopodobne kielichy w których róż u nasady harmonijnie przenika się z żółtymi płatkami. Płatki korony mają kształt zaokrąglony.
Roślina ma pokrój zwięzły, tworzący piramidę ale wzniesioną ku górze. Cechuje ją szybki wzrost i obfite kwitnienie, przez co idealnie nadaje się do obsadzania ścieżek oraz do pojedynczych nasadzeń. Dorasta do 5-8 metrów wysokości. Od posadzenia w ogródku możemy się spodziewać kwitnienia już w drugim roku!
To, że podobno późno w chodzi w fazę kwitnienia i fakt, że żółte magnolie u nas ładnie rosną, zdecydowałam się na zakup
Myślisz? Jak są małe to tak wydaje się dobrze...ale przecież mogę jutro je poprawić ....chciałam zrobić taką obwódkę, to za gęsto?
Nic mi dzisiaj nie wychodzi.... Masakra...
Anitko , przepraszam że znowu się wtrącam,wydaje mi się że za gęsto rozstawiłaś lawendy- co ok 45, a minimum co 40 cm. Po przycięciu będą z nich ładne kulki jak nie przerosną się nawzajem.
Magnolia zostaje z całym dobrodziejstwem pod nią, do bukszpanów dojdą żurawki z jednego placka, więc powinno byc dobrze
tu gdzie 3 placki jest duża rabata za ławką, w tym sezonie dopiero pokaże swoją urodę, jest bardzo duża
będzie tak, jak tu
tych róż tylko w tym miejscu 1/3 zostawię, reszta z powodu prostowania pójdzie , gdzie indziej
i chodzi ci o te 2 placki pod drzewami, co ci się nie podobają? mam takie same nasadzenia, powtarzalność, bo pod glicynią likwiduję, ze względów praktycznych, ale te Danusia radziła mi zostawić
Ale bedzie pieknie, a te clematisy - super ! Anitko szałwia tez fajna , widziałas jaka ma Ania z zielonego wzgórza ?
Tu jest : https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=44
Tylko zeby trafic na taka własnie odmiane, może to jest ta co Finka i magnolia polecają... bo ja kupiłam NN w ubiegłym roku pod hala sportową w Łodzi na kiermaszu