Ostatnio mniej mnie tu... taki czas, po lekcjach z dziećmi, marzę o wyjściu z domu. Na komputer już nie ma siły ani chęci.
Dzisiaj zmusiłam się do zdjęć żeby kwitnienia dorzucić "ku pamięci". Wiatr straszny hulał ale jakoś się udało.
Orliki w natarciu... muszę pozbierać nasiona i wysiać je jakoś sensowniej.
Ja pewnie jeszcze dłużej, bo tylko jedna z zeszłego roku wybiła już w pędy kwiatowe, reszta to siewki przesadzane w tym roku i nie wiem czy będą kwitły.
Wstawiam trochę zdjęć w kolejności przypadkowej, bo nie widzę ich na podglądzie, dopiero jak wgram.
To z dzisiejszego dnia, wszystko dolane na maxa. Padało od wczoraj i wykorzystałam pierwszą chwilę bez deszczu.
To widok z okna po przebudzeniu. Pasły się spokojnie na sąsiedniej łące.
Wzeszła posiana gorczyca, teraz widać jak gęsto posiana.
Widok na jagody kamczackie, te wcześniejsze już granatowe, a na dalszym planie kępy smotrawy okazałej.
Tędy poprowadzono wodę i widać jak po tych deszczach mokro jest teraz. Tam w ogóle jest takie bardziej wilgotne miejsce, dlatego tak dobrze rośnie ostrożeń warzywny i ten łąkowy również.
4 sadzonki wcisnęłam sąsiadce, a reszta zagospodarowana u nas. Z braku odpowiednich donic, trzy muszą być razem. Ale ta donica wielka, może dadzą radę.
Do gruntu jeszcze bazylia poleciała. Pomiędzy pomidory.
Irenko, niezmiernie, ogromnie wspaniałe dziękuję Ci za to spotkanie. Dostałam dzisiaj turbodoładowania i mega inspiracji po wizycie w Twoim królestwie! Masz bajkowy tajemniczy i wspaniy ogród. Dojrzały, wielkie drzewa i ten las rododendronowy, no dużo by pisać!
Ale co tam ogród, to Ty jesteś gwiazdą największą, wspaniała osoba, pełna werwy, humoru, energii. Coś pięknego!!! Dziękuję za podarki roślinkowe, wszystko wsadzone i cieszy niezmiernie
Mieszkacie w niesamowitym miejscu, taka oaza spokoju...
Zapraszam następnym razem do siebie.
Kilka skromnych fotek, oczywiście moje ukochane rodki i hakonki giganty
Powoli zbieram się do rozpoczęcia budowy automatycznego systemu nawadniania trawnika.
Źródło ma wydajność 4.1m3/h
Ciśnienie na poziomie 4.0 - 4.2 bar
Działka 2000m2
Dom ma już parę ładnych lat, a działka jest zagospodarowana. Dodatkowo ma nierównomierny kształt, co nie ułatwia planowania.
Czytałem, że nie polecacie programu Gardeny, więc posłużyłem się próbną wersją Irrigarden.
Projekt postanowiłem rozdzielić na trzy zdjęcia. Na ogólnym planie ciężko jest coś zobaczyć bez zoomowania.
Aby nie przekroczyć poziomu wydajności źródła planuję cały system podzielić na 11 sekcji .
Pewne miejsca nie są w pełni pokryte zasięgiem zraszaczy. Część z nich będzie modernizowana , a inne są dość zacienione.