Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:52, 20 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
na milin podpory musza być mocne- to dodatkowe kilkaset kilo po latach

Czy ja mogę prosić o dokładniejsze dane co do pnącza typu milin. Czy to co mamy zamiar postawić (słupy ok. 10x10 i krokwie ok. 7x10) utrzyma takie kilkaset kilo? A poliwęglan to uniesie??? Mam wątpliwości.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:40, 20 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
i już masz doświadczenia innych.
Super!

Dzięki Tobie trafiłam do Oci. Super!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:00, 20 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Aga ale ja mam jazdę na cień- na słońcu zaczynam majaczyć po 20 minutach.

To ja zapraszam do mnie. Ja mam wszędzie cień.
Oglądam i przysłuchuję się poradom. Mam podobny kłopot.
A miało być tak pięknie.... 14:36, 20 lut 2014

Do góry
tak, ściąć. Ale wg mnie jeszcze warto poczekać. W razie gdyby przyszło mocne zimno, w takim własnym futerku jej lepiej niż bez.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:15, 20 lut 2014

Do góry
i już masz doświadczenia innych.
Super!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:20, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ja się boję bardzo duchoty, stąd mam poważne obawy- nie zrobiłabym tego bez pewności że nie ma ryzyka sauny. Cień bardzo cenię.
Znajomy zrobił sobie pergolę z materiałem i wg mnie ( ale tylko raz tam siedziałam ) było tam odrobinę duszno. I było tam bardzo jasno, na letni relaks wolałabym żeby było pnącze.

Przypomniało mi się, że u nas na tarasie jest lekki przeciąg. Wiele osób mówi, że powinniśmy sobie boki zabudować, bo "ciągnie". Może jednak nie będzie tak źle? A tak prawdę powiedziawszy jak jest ukrop to wszędzie jest za gorąco.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:31, 19 lut 2014

Do góry
spróbuj skorzystać z doświadczeń innych- Ana, Ocia też chyba ma poliwęglan, tylko mleczny- wygląda super, nie wiem jak sie sprawdza
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1742-u-oci?page=34.

Jak pogodzić?- chyba trzeba ustawić priorytety- co dla Was najważniejsze, a co niekoniecznie.
Wtedy łatwiej zdecydować.

Pszczelarnia 22:12, 19 lut 2014

Do góry
tam chyba znajda sie u słoneczne, suchsze miejsca na krwawniki i takie pod koronami drzew bardziej, na liliowce. Dobrze pamiętam?
Pszczelarnia 22:09, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
dla mnie jeśli trawy na łąkę to molinie i briza.

Marta, hmmmmmmm. Tylko jeszcze te łany musimy wymalować. Bo liliowce konieczne boczkiem nawet. A tu Ania krwawniki poleca i liliowce są już jakby mniej ważne .

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:01, 19 lut 2014

Do góry
Aga ale ja mam jazdę na cień- na słońcu zaczynam majaczyć po 20 minutach.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:59, 19 lut 2014

Do góry
ja się boję bardzo duchoty, stąd mam poważne obawy- nie zrobiłabym tego bez pewności że nie ma ryzyka sauny. Cień bardzo cenię.
Znajomy zrobił sobie pergolę z materiałem i wg mnie ( ale tylko raz tam siedziałam ) było tam odrobinę duszno. I było tam bardzo jasno, na letni relaks wolałabym żeby było pnącze.
Lubie tez dachy z desek drewnianych, bo dają wytchnienie, ale odpadają przy tarasach bo zacieniają.
To zdjecie pewnie widziałaś?

http://www.ogrody.pl/zdjecia3/vitis_riparia_wisteria_sinensis.JPG

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:55, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Milin, moja niespełniona miłość od lat, ten z ceglastymi kwiatami, Flamenco chyba. Ale odmówił współpracy kiedyś tam. Teraz bardziej osłonięte, moze dałby radę. We Włoszech są cuuuudne!
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:52, 19 lut 2014

Do góry
I dla Was wspomnienie ubiegłorocznej wiosny Na początku zakwitły wiśnie i magnolia oraz tulipany i szafirki.

Już czekam na ten kolorowy zawrót głowy

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:47, 19 lut 2014

Do góry
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:45, 19 lut 2014

Do góry
Materiał pod spód, tak.
A poliwęglan- chyba też pod pnącze.
Tylko czy nie będzie się smażyło na tym poliwęglanie?
A z cieniem- latem od południa be zacienienia nie będzie fajnie. A na wiosnę żeby nie zacieniało- trzeba wybrać pnącze co się późno budzi- np milin amerykański.

Aga- sprawdź ten poliwęglan, upewnij się
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:43, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

przynajmniej doceniasz jak ważne jest zdrowie, a nie tak sobie ot, lekko- złamane, sklejone, wyleczone

U nas harakiri było z szyciem ścięgna. Paluszek już działa, jeszcze nie w 100%, ale mało brakuje.
A czy bardziej doceniam zdrowie po tych wizytach... nie wiem. Cieszę się, że jest ok.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:39, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
chyba nie ma materiału idealnego- nie ma zaciemnić i być ochroną przed deszczem...
Czytałam o dobrych tkaninach żeglarskich, ale to pewnie na mały deszcz.
Jeśli jednak miałabym wybierać, wolałabym coś co będzie przepuszczalne, ale nie będzie powodowało duchoty, to to wg mnie znacznie bardziej uciążliwe.
Dla mnie materiał, albo pnącze, albo pnącze i poliwęglan jeśli okaże się nie nie daje duchoty

O pnączu tez myślałam, ale jak to wszystko pogodzić? Myślę czy pnącze na poliwęglan czy pod? Pod spodem ma być materiał (na ten czas żagle, do zużycia materiału) więc chyba pnącze na wierzch dachu, inaczej się nie da. Teraz kwestia taka, żeby pnącze nie zniszczyło i nie zacieniło mocno w porach, gdy nie ma u nas dużo światła...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:35, 19 lut 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Wszystko dobrze, leczenie zakończone. Ale ile tam się trzeba wyczekać na swoją kolejkę! To nic, że przed nami tylko 5 osób i tak ciągle ktoś z urazem, albo wraca po zrobieniu zdjęcia, albo nie wiem co jeszcze. I tak ponad dwie godziny siedzenia. Ja na koniec to już mam odruch nerwowy - łapię się na tym, ze bębnię w krzesełko albo coś w ten deseń. Ty razem już nawet książkę wzięliśmy, ale za szybko się skończyła

przynajmniej doceniasz jak ważne jest zdrowie, a nie tak sobie ot, lekko- złamane, sklejone, wyleczone
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:33, 19 lut 2014

Do góry
chyba nie ma materiału idealnego- nie ma zaciemnić i być ochroną przed deszczem...
Czytałam o dobrych tkaninach żeglarskich, ale to pewnie na mały deszcz.
Jeśli jednak miałabym wybierać, wolałabym coś co będzie przepuszczalne, ale nie będzie powodowało duchoty, to to wg mnie znacznie bardziej uciążliwe.
Dla mnie materiał, albo pnącze, albo pnącze i poliwęglan jeśli okaże się nie nie daje duchoty
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:30, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
jak tam w szpitalnej kolejce? Już odfajkowane do następnego złamania, czy jeszcze kilka kolejek Was czeka?

Wszystko dobrze, leczenie zakończone. Ale ile tam się trzeba wyczekać na swoją kolejkę! To nic, że przed nami tylko 5 osób i tak ciągle ktoś z urazem, albo wraca po zrobieniu zdjęcia, albo nie wiem co jeszcze. I tak ponad dwie godziny siedzenia. Ja na koniec to już mam odruch nerwowy - łapię się na tym, ze bębnię w krzesełko albo coś w ten deseń. Ty razem już nawet książkę wzięliśmy, ale za szybko się skończyła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies