Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Urszulla 15:55, 23 mar 2014

Aganiu, świetna prezentacja Twoja z magnoliami
Ja też myślę o magnoliach, plany były tegoroczne
mam nadzieję że coś z nich się uda zrealizować.

Przy okazji moja wiedza się polepszyła w tej dziedzinie,
mnie zachwyca kolor Genie i kształt Satisfaction- po prostu miodzio jak zakwitną.
Agania 16:08, 23 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)
Agania co zrobimy z magnoliami jeśli będą teraz mrozy w nocy? Będziesz latać z agrowłókniną? Nigdy mi nie kwitły w marcu!!! Wprawdzie prognozy nie pokazują u mnie mrozu dzisiajszej i kolejnej nocy ale już raz tak było a w nocy był kilkustopniowy mróz. Co zrobić?

U nas nie zapowiadają na minus, ja nie okrywam wiosną magnolii, jeśli zimą nie przemarzły to wiosną wytrzymają, zawsze sprawdzam stan pąków kwiatowych wiosną, nigdy wiosną nie wymarzały, zimą mrozy są najgorsze, wiosną widać jak pąki się po zimie sypią, jak sa przemarznięte już wiosną są suche, nie będę latać z agrowłókniną
Agania 16:14, 23 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Niesamowite, że ta magnolia już kwitnie. Wydawało mi się że na razie są tylko m.stellata, białe.
Zapisuję nazwę i poszukuję.

Irysy - tak czułam, że mają żółtą plamkę. Będą idealne tym bardziej. Wsadziłam je między liliowce, gdzie wypełnią czas oczekiwania na kwitnienie. I to jak wypełnią!

Już widzę, że magnolię ma w ofercie Pudełek z Pisarzowic, dobrze że niedaleko.

U Pudełka masz pewność, że trafisz w odmianę..... a wiesz,że spotykamy się w Pisarzowicach 17 maja

Irysy między liliowce jak najbardziej

Prze weekend czyściłam bylinówki i robiłam fryzurki kostrzewom, posadziłam białe i czerwone liliowce i twojego ostrogowca, docelowo będzie miał inne miejsce, ale na razie musi się rozrosnąć
Agania 16:20, 23 mar 2014

ewsyg napisał(a)
Piękny spektakl magnoliowy u Ciebie rozpoczęty. Moja jeszcze nie kwitnie

Miałam dzisiaj dużo przyjemności w ogrodzie, oglądając kwitnienie gwiaździstych, ale gorzej z przedogródkiem, trochę posunęliśmy czyszczenie, eM się napsioczył, ale się wkuwał i karczował, dużo bajslu przy tym

Agania 16:30, 23 mar 2014

gierczusia napisał(a)
Ooooo .. Gdzieś poczytałam ,że ogrod bez magnolii jest w pewnym sensie " niepełny ".... I ile razy oglądam takie cudowności to myślę.....

Bardzo mi się podoba takie zestawianie iglaczek + drzewko liściaste .. U Ciebie zawsze mogę napaść sobie oczka

Buziaki

Napasić oczka, też lubię

to wiśnia ozdobna szczepiona na brzoskwini, prawie mi wymarzła, ale połowa drzewa odbiła, ona dwa lata temu zaowocował brzoskwiniami nawet, nie wiem co to za zjawisko, drzewo raz jest brzoskwinia , raz wiśnią ozdobną, a moz to jest jakaś brzoskwinka właśnie

ma kwiaty w wyjątkowym kolorku to prawdziwie niedzielna niespodzianka
JoannA 16:31, 23 mar 2014

Agania napisał(a)

Miałam dzisiaj dużo przyjemności w ogrodzie, oglądając kwitnienie gwiaździstych, ale gorzej z przedogródkiem, trochę posunęliśmy czyszczenie, eM się napsioczył, ale się wkuwał i karczował, dużo bajslu przy tym

Ale już widać postępy, jeszcze chwila i rabata będzie miodzio.
U nas cały dzień zachmurznie, pada i nie bardzo można podziałać w ogrodzie. Ale w chwilach między deszczykiem odkryłam i troszke przycięłam róże. Na więcej nie mam sił bo kiepsko się dzisiaj czuję.
pozdrawiam
Gabriela 16:35, 23 mar 2014

Agania napisał(a)

Prze weekend czyściłam bylinówki i robiłam fryzurki kostrzewom, posadziłam białe i czerwone liliowce i twojego ostrogowca, docelowo będzie miał inne miejsce, ale na razie musi się rozrosnąć

Agata, siewki ostrogowca wsadzaj od razu na docelowe miejsce!!! Potem nie da się go przesadzić tak żeby rósł, będzie chorował albo i zmarnieje. Ma długie i grube mięsiste korzenie, mimo że wcale na to nie wygląda. Przećwiczyłam to i dlatego dałam Ci te małe.
Te siewki naprawdę szybko rosną i będziesz z nich miała kwiaty jeszcze w tym roku i się rozsieją.
Agania 16:35, 23 mar 2014

Gabrysiu, dziękuję to cenna wskazówka, to jutro je przeniosę póki małe, mojego różowego ostrogowca przeniosłam i teraz obawiam się, że mogę go więcej nie zobaczyć jak to dobrze, że mam Ciebie
kasiek 17:04, 23 mar 2014

Cudne! U mnie u Susanki zaczynają już pąki pękać! (eMuś fote zrobił
O matko, jaką rewolucje przedogródka robisz, ale musicie się naorać, faktycznie niesamowicie tam zarosło! A jakie masz tam plany - buksikowo?
Agania 17:04, 23 mar 2014

JoannA napisał(a)

Ale już widać postępy, jeszcze chwila i rabata będzie miodzio.
U nas cały dzień zachmurznie, pada i nie bardzo można podziałać w ogrodzie. Ale w chwilach między deszczykiem odkryłam i troszke przycięłam róże. Na więcej nie mam sił bo kiepsko się dzisiaj czuję.
pozdrawiam

Joasiu u mnie też się teraz rozpadało na całego, ale cieszę się z tego deszczu potrzebny roślinkom

Życzę Ci miłego wieczoru....korzystając dzisiaj z wolnego czasu, oczywiście po pracy na ogrodzie
pofociłam wierzby, trochę kotków dla ciebie

Iwa