Joluś miłe odwiedzinki maj cudowny
Dzisiaj w tym deszczu zbierałam w okolicy 10 km kwiaty
z dzikiego czarnego bzu na syrop do letniej domewej lemoniady
Katalogowy obrazek, bardzo ładnie i elegancko.
Ja mam bardzo wysokie świerki, pnie mają znacznie grubsze, korzeni pełno. Pod świerkami nawet gdy wykopałam spore doły, wyłożyłam je brązowym lambrekinem dookoła, posadziłam w nich hortensje i podlewałam co dzień one nie były w stanie zakwitnąć. Rh z roku na rok były słabsze, kilka wypadło, ostatnie 3 sztuki wykopię wczesną wiosną w inne miejsce. Pod świerkami bardzo trudno utrzymać mi jakiekolwiek rośliny, barwinek i bluszcz rosną i one tam zostaną.
Elu dzięki za info o berberysach.Przesadziłam wiosną i mocno przycięłam ładnie się zagęszczają.
W ogrodzie działam powoli cały czas .
Po majowych przymrozkach trawy mi podmarzły ale tylko rozplenice.
Ponieważ nie udało mi się kupić planowanego powojnika Guernsey Cream kupiłam w B. powojnika Jan Paweł II. To mój pierwszy clematis. Zobaczymy czy się zaprzyjaznimy
Moje nowe maleństwo
Najważniejsze się już połowa za wami, też kiedyś robiłam nożem Fiskarsa wzdłuż długiej deski, fajnie szło. Przy kostce granitowej półksiężycem chyba się nie da.
Ja dzisiaj skończyłam ciąć kanty. Ręce bolą.
Dziękuje, ale dużo staran bo u mnie też za sucho, w słoncu bardziej kwitną a w cieniu pod drzewami za sucho i mniej kwiatów, ale bardzo je lubie, niektóre niezawodnie kwitną co roku a inne co drugi rok a azalie te wielokwiatowe pierwszy raz większość nie zakwitła / susza/ i chyba też za dużo cienia. Mus przesadzic.