Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 12:56, 30 sie 2012

Do góry

W Gąszczu u Tess 12:35, 30 sie 2012

Do góry
Wybaczcie, że na razie zbiorczo odpowiem (mam tylko chwilkę wolną, zaraz muszę pilnie lecieć i nie wiem, o której będę)

Ewo, całkiem fajny pomysł, tylko czy ten element nie jest za ciężki na tę rabatę? Bo piszesz, że powinien być odpowiednio duży? Donica podkreśli? No tak...

Zaraz wrzucam zdjęcia, tylko najpierw kilka słów "instrukcji obsługi"

Zamiast dwóch horti jest jedna horti, jeden stożek a pomiędzy nimi - miskant.
Gosi się nie podoba rozdzielenie żurawek tym paskiem runianki i odradza, bo runianka zagłuszy żurawki.
Gosia odradza rozdzielenie żurawek czymkolwiek.
Zamiast 5 miskantów wokół koła (falą) Gosia proponuje co najwyżej 4, bez tego, co był przed hortensją.

Wokół koła proponowała (oprócz wysokich traw z tyłu) carexy, które by się tak ładnie rozłożyły i częściowo koło zmniejszyły i przykryły. Dopiero teraz użwiadomiłam sobie, że trawki póżno wychodzą wiosną, więc raczej długo ten dekiel będzie widoczny...

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:26, 30 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Witaj, przez przypadek trafiłam do Twojego ogrodu, w poszukiwaniu instruktażu o dzieleniu żurawek
Pięknie to pokazałaś Instruktażowo
Idę obejrzeć Twój ogród, bo na razie widziałam jak pozyskujesz żurawki i horti i zachwycona jestem
Pozdrawiam

Witaj Tess,
No niestety ogrodu u mnie jeszcze niet,
plany na razie ambitne bardzo
pozyskuje wszystko to co zaplanowałam w "projekcie", ale i tak podczas realizacji wyjdzie co tak naprawde mi będzie potrzebne.
Aktualnie nie za bardzo mam czas i możliwości, żeby zrobić cokolwiek więcej w ogrodzie,
mamy zamiar z M pociągnąć pod ogrodzeniem zaplanowane tuje i cisy wzdłuż ogrodzenia sąsiadów, bo ocenilismy że tam za wiele prac nie będzie robionych, a i odległość od budowanego domu jest wystarczająca na to żeby oszczędzić rośliny.
jak zrobimy ten pas przy ogrodzeniu to zapewnie nie da mi spać miejesce przy tujach, które pewnie wykorzystam na jakieś rozsadzenia bo szkodaby zmarnować
a potem wg planu będę przesadzać,
bo miejsca u babci coraz mniej, a chęc posiadania sadzonek cały czas ogromna
W Gąszczu u Tess 09:32, 30 sie 2012

Do góry
Tess,
Beczki z kranikiem nie trzeba się wstydzić tylko pogratulowac pomysłu,
urodna nie musi być byle funkcjonalna była,
Aż ciekawa jestem co tez Gosia u Ciebie na rabatkach wymyśliła skoro o dekielek sie już martwić nie trzeba
W Gąszczu u Tess 09:00, 30 sie 2012

Do góry
EwaG napisał(a)

Ewo, to jest tylko dekiel od studni, na poziomie gruntu. Nic a nic nie wystaje.
Nie chciałabym tego jakąś obwódką dodatkowo eksponować.

Myślę o donicy z dużą hostą Na chwilę obecną, za chwilę może to się zmienić
cdn.

To, że nie wystaje to doskonale widać. Dlatego też moja rada nie dotyczy w zasadzie dekla, choć może słabo ją wyartykuowałam. Dotyczy przestrzeni ponad studnią - donica z hostą w zasadzie też jest podkreśleniem tej przestrzeni. "Obwódka" w formie parawanu odpowiednio wysoka i odpowiednio poprowadzona w w rysunku raczej zasłoni niż podkreśli tę przestrzeń. Tyle moich "dobrych rad".

PS. coś takiego (przepraszam za te malunki, ale chodzi mi tylko o pokazanie propozycji a nie wyraz artystyczny).

też fajny pomysł

ciekawe co Tereska z Gosią wymysliły
W Gąszczu u Tess 06:55, 30 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

cdn.

To, że nie wystaje to doskonale widać. Dlatego też moja rada nie dotyczy w zasadzie dekla, choć może słabo ją wyartykuowałam. Dotyczy przestrzeni ponad studnią - donica z hostą w zasadzie też jest podkreśleniem tej przestrzeni. "Obwódka" w formie parawanu odpowiednio wysoka i odpowiednio poprowadzona w w rysunku raczej zasłoni niż podkreśli tę przestrzeń. Tyle moich "dobrych rad".

PS. coś takiego (przepraszam za te malunki, ale chodzi mi tylko o pokazanie propozycji a nie wyraz artystyczny).
Mój kawałek raju II 00:32, 30 sie 2012

Do góry
Spać idź!
Przecież musisz bardzo rano wstać!

Idź do łóżka, jako i ja idę
Dobranoc
Mój kawałek raju II 00:25, 30 sie 2012

Do góry
Dzięki Tess, pojedziemy chyba na Szlachtę
Zielony galimatias 00:22, 30 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
E, czy Ty chcesz szczepek bluszcza? Czy to żart był tylko?
Jak chcesz, to już masz

Tessi, taki żarcik Ale dziękuję dobra Kobieto no chyba, że masz kurdybanka...
http://www.oczarjk.pl/?act=494
Zielony galimatias 00:13, 30 sie 2012

Do góry
E, czy Ty chcesz szczepek bluszcza? Czy to żart był tylko?
Jak chcesz, to już masz
Mój kawałek raju II 00:08, 30 sie 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
a ja rano o 5.30 mam wyjazd na grzyby w Bory Tucholskie

Aniu, a w które okolice?
Byłam w Borach Tucholskich na urlopie kilka lat temu w lipcu. I były wówczas niesamowite grzyby!!!
Do dziś mam suszone grzyby z tego urlopu (wszysto, co zebraliśmy, ususzyliśmy).

Życzę Ci takich samych

Tiramisu było i owszem Jak my się spotkamy, też pewnie będzie
Nie ja robiłam, i nie specjalnie na przyjazd Gosi - córka miała wczoraj urodziny i z tej okazji to ciasto zrobiła

Aniu, to nieprawdopodobne ale już stówkę w nowym wątku masz
Gratulacje
W Gąszczu u Tess 23:54, 29 sie 2012

Do góry
Przepraszam, że zaczęłam pisać poprzedniego posta i wysłałam w połowie.

Gosia już napisała, że się spotkałyśmy u mnie.

Gosiu, bardzo się cieszę, że Cię poznałam osobiście

Gosia rabatkę pomogła mi dopieścić - postaram się zdjęcie tego ustawienia jutro wrzucić, bo dziś obie zapomniałyśmy zrobić, tak fajnie się gadało, oglądając mój ogród w totalnym kipiszu

Jest trochę zmian Dlatego do tematu "co na dekiel" można wrócić dopiero, jak je pokażę
Ale myslę, że na razie ten temat odłożyć trzeba. Najpierw rabatka, potem - to, co na deklu

Do zdjęć, które zamieściła Gosia, muszę się ustosunkować

Najpierw - nieskoszony trawnik widoczny na zdjęciach.
Kosiarka mi się zepsuła, 18 sierpnia (pisałam o tym), i dopiero dziś przesyłkę z kosiarką otrzymaliśmy. A że wróciłam do domu tuż przed przybyciem Gosi - trawnik zarośnięty pozostał...

Pojemnik na deszczówkę - no mam taki. To bardzo fajne rozwiązanie jest, ale mało estetyczne (u mnie). M. zrobił z tego, co było Wodę wykorzystuję do podlewania, a jak jest bardziej mokro - wylewam na kompost, bo mam pod drzewami i bywa tam trochę sucho
Ale myślałam, ze Gosia chce jedynie swoim chłopakom pokazać to cudo techniki, a nie, że publicznie na forum...

Mam nadzieję, ze się nie obrazicie - ale muszę furtkę już zamknąć Od dawna mam problemy z niedospaniem. Padam już

Kubusiowo 23:36, 29 sie 2012

Do góry
Gosia, no no ! toście narobili z Szefostwem piknie moja Pani, piknie !
i jeszcze Tess no dzieje się dzieje !
W Gąszczu u Tess 22:54, 29 sie 2012

Do góry
...jutro Tess zrobi?
Kubusiowo 22:43, 29 sie 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Chciałam powiedzieć, że dzisiaj osobiście poznałam Tess Dusza nie człowiek - oddała mi pół ogródka Sami zobaczcie

Teresko bardzo Ci dziękuję za cudne rośliny! Za przepyszne tiramisu i pogaduchy Buziol

A tu zobaczcie jak magiczny ogród ma Tereska

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=75#post_8

OOOO kurcze !!!!!! Niezłe łupy
Kubusiowo 22:33, 29 sie 2012

Do góry
Super prezenta.

Zdjęcia z ogrodu Tess obejrzane Muszę koniecznie przejrzeć jej wątek
W Gąszczu u Tess 22:10, 29 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Kochani jesteście że o moim problemie myślicie i chce się Wam nim zajmować
Rzeźba/lampa takze nie została skreslona, też biorę pod uwagę, ale to akurat jest trudne, bo to musiałby coś naprawdę fajnego być Przejrzałam allegro, i jakieś strony w necie znalezione, i większość co znalazłam rzeźby takie nietakie jest

Większość to albo kicz, albo zupełnie nie pasuje do takiej rabatki i prostego (baaaardzo) domku.

Widziałam całkiem łade lampy, ale jeszcze myślę A ile taka lampa powinna mieć wysokosci? Jak myślicie?

Oj Ty oj Ty.. a latarenka, którą Ci pokazałam na allegro?...
możesz też dać misę z kwiatami jak Ania z "lecę w kulki"..... a bluszczyk można ciąć - i zrobić Ewuni szczepki?.. ... a w bluszczyku Janiołek, albo lampka... albo ogrodowe srebrne kule.. jak u Danusi
W Gąszczu u Tess 21:43, 29 sie 2012

Do góry
Dziewczyny moje kochane
Bardzo ale to bardzo dziękuję za Wasze rady i propozycje

Dorko, to jest fajny pomysł, ale tam już będzie jeden stożek

cdn.
Kubusiowo 21:30, 29 sie 2012

Do góry
Chciałam powiedzieć, że dzisiaj osobiście poznałam Tess Dusza nie człowiek - oddała mi pół ogródka Sami zobaczcie

Teresko bardzo Ci dziękuję za cudne rośliny! Za przepyszne tiramisu i pogaduchy Buziol

A tu zobaczcie jak magiczny ogród ma Tereska

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=75#post_8
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:28, 29 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Izuś.. mogę jeszcze oftopic...?...
bo mnie to jednak zaintrygowało...
Anusia i Betysia wyklarowały to nader jasno Ania z wrodzoną sobie rzeczowością, a Betysia z uroczą życzliwością... Kofam was baby! Obie inne, a obie uwielbiam... I gdzie tu logika?...

Ale kluczowe pytanie postawiła Betysia: "Co cię na takie pytania wzięło kobieto?..." Ano wzięnło mnie i to dość mocno, bo dla mnie forum to nowość.. i zastanawiam się, ja Wirtualny Nowicjusz gdzie się zaczyna a gdzie kończy prywatność na forum i czy obowiązują tutaj te same zasady, co realnym świecie?...
.. bo jeśli przyszłam na forum w konkretnym celu - po Zieleń i porady czyli po wartość poznawczą, a znalazłam oprócz tego w nocych Polaków rozmowach również nazwijmy to umownie wartość odkrywczą - ludzi, to czy mam nadal prawo do swojej prywatności czy już nie?... czyli czy jestem sąsiadem czy domownikiem?..

Ev, Odsiecz przybywa
Izuś, mogę w Twoim wątku, prawda?

Bo ja chyba rozumiem, co przez ten galimatias słowny Ewa chciała powiedzieć. No, tak mi sie przynajmniej wydaje
Bo jedną kwestią jest to, co i ile wolno nam pokazać u innych (czyli na przykład u sąsiada, gdy w kadr wchodzi nam jakiś fragment jego ogrodu).

Odrębną kwestią jest to, ile pokazujemy siebie i czy mamy w tym względzie wybór .

Każdy kto wchodzi na jakiekolwiek forum musi zdawać sobie sprawę z tego, że jakąś część siebie i swojego zycia upublicznia.
Jednak zasadą podstawową, zarówno w życiu realnym jaki i wirtualnym powinno być, że każdy sam decyduje, co i ile chce pokazać. Bo niestety, musi się liczyć z tym, że to, co pisze i pokazuje, staje się ogólnodostępne zarówno dla uczesników forum, jak i biernych oglądaczy. A więc widoczne i przez sąsiadów bliższych i dalszych, krewnych i powinowatych, zanjomych i nieznajomych a nawet podwładnch i przełożonych oraz pracodawcę (tak, zdarza się).
I musi się liczyć z tym, że to, co napisze, i pokaże, podlegać będzie ocenie.
A oceny bywają różne, bo ludzie są różni. Nie mądrzy i głupi, tylko właśnie róźni.
Oceniają rzeczywistość przez pryzmat wielu aspektów, m.in. zalezy to od tego, jakie otoczenie ich kształtowało i nadal kształtuje czy doświadczenia życiowego, a takze od tego, czy daną osobę lubią bardziej, mniej, czy moze jest im obojętna. No i jeszcze cechy charektorologiczne też nie sa bez znaczenia
A oceniamy wszyscy, nawet, jeśli sądzimy, że nie oceniamy. Tylko jedni te swoje oceny upubliczniają, inni nie. Albo upubliczniają w odpowiedniej formie.

Informacja, jaką przekazujemy o sobie, może podlegac nie tylko ocenie, ale moze być także wykorzystana. Do róźnych celów, w tym także przeciwko nam. Przez złodzieja na przykład.

Dlatego ja stoję na stanowisku że kazdy ma prawo pokazać tyle, ile sam uzna za stosowne. Wiec jeśli ktoś nie chce pokazać domu na forum ogrodniczym, to ja tę decyzję uszanuję. Jeśli ktoś nie chce pokazać własnej facjaty - jak wyżej.

Jednocześnie dadam, na wszelki wypadek, że szanuję także decyzję tych osób, które pokazują i domek i facjatę swoją i rodziny - to jest ich wybór.

Nie ma tu - na tym forum - w tym względzie żadnego przymusu. Tak mi się przynmajmniej wydaje

Wydaje mi się, ze kazdy może też prosić, by jego zdjecie nie zostało zamieszczone na forum. I taka prośba powinna zostać uszanowana. Choć wiem, że w praktyce to moze okazać sie trudne (mam na myśli zdjęcia ze spotkań). ale nie jest niewykonalne.

Ev, czy tak mniej więcej o to szło?

Tereniu, nawet więcej niż mniej o to szło Może nie o złodzieja, ale o nasze wybory i prawo do zachowania prywatności. Przeczytałam wszystkie wypowiedzi, które się pojawiły i niestety z przykrością stwierdzam, że w tym zakresie nie nadaję się na fora internetowe, chyba że nie byłoby relacji fotograficznych ze spotkań, co jest raczej awykonalne, nad czym ubolewam...
Bo bardzo chciałabym was wszystkie poznać, ale niekoniecznie dokumentować ten fakt przed całym światem.. Gen Dziwak ?...Być może.. a być może świadomy wybór.

wiele zdań zapadło mi w pamięć..
asc napisał(a)
trzeba pomyśleć jaki to może być kłopot dla pozostałych.......

i absolutnie się z tym zgadzam.....
irena_milek napisał(a)
Aniu, mądrze piszesz
a ja jak Japończyk, ciągle z aparatem, zastanawiam się czy nie odpuścić sobie ten wyjazd 8.09; a co jak w swoim roztaragnieniu się zapomnę, uwiecznię nie widząc! i taka presja mi chyba nie służy, chyba mój wyjazd stawiam pod znakiem zapytania?

Irenko, chyba jednak mniej jest osób, które nie chcą ujawniania facjaty....
Konstancja30 napisał(a)
. jeżeli nie chcemy być na zdjęciu usuńmy się ... ukryjmy za wielkimi okularami i rondem kapelusza ... nie ograniczajmy swoim prawem do wolności wolności i swobody innych ...

Izuniu ...i tu jest kluczowe zdanie: nie ograniczajmy swoim prawem do wolności wolności i swobody innych

........ praw innych nie mogę i nie chciałabym ograniczać, ale swojego prawa też nie mogę.. żyję w zgodzie ze sobą, ale w poszanowaniu praw innych osób...
dlatego sama siebie dyskwalifikuję jako uczestnika spotkań grupowych....

Edytowałam. Pogrubiłam to co moim zdaniem kluczowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies