Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

monteverde 23:18, 29 sie 2012

kaisog1 napisał(a)
....było pyszne Żałujcie !

żałuję a zdjęcia razem nie zrobiłyście?
Tess 23:54, 29 sie 2012

Przepraszam, że zaczęłam pisać poprzedniego posta i wysłałam w połowie.

Gosia już napisała, że się spotkałyśmy u mnie.

Gosiu, bardzo się cieszę, że Cię poznałam osobiście

Gosia rabatkę pomogła mi dopieścić - postaram się zdjęcie tego ustawienia jutro wrzucić, bo dziś obie zapomniałyśmy zrobić, tak fajnie się gadało, oglądając mój ogród w totalnym kipiszu

Jest trochę zmian Dlatego do tematu "co na dekiel" można wrócić dopiero, jak je pokażę
Ale myslę, że na razie ten temat odłożyć trzeba. Najpierw rabatka, potem - to, co na deklu

Do zdjęć, które zamieściła Gosia, muszę się ustosunkować

Najpierw - nieskoszony trawnik widoczny na zdjęciach.
Kosiarka mi się zepsuła, 18 sierpnia (pisałam o tym), i dopiero dziś przesyłkę z kosiarką otrzymaliśmy. A że wróciłam do domu tuż przed przybyciem Gosi - trawnik zarośnięty pozostał...

Pojemnik na deszczówkę - no mam taki. To bardzo fajne rozwiązanie jest, ale mało estetyczne (u mnie). M. zrobił z tego, co było Wodę wykorzystuję do podlewania, a jak jest bardziej mokro - wylewam na kompost, bo mam pod drzewami i bywa tam trochę sucho
Ale myślałam, ze Gosia chce jedynie swoim chłopakom pokazać to cudo techniki, a nie, że publicznie na forum...

Mam nadzieję, ze się nie obrazicie - ale muszę furtkę już zamknąć Od dawna mam problemy z niedospaniem. Padam już

Martek 01:19, 30 sie 2012

A ja się wkradłam pod nieobecność Gospodyni Furtka kiepsko zamknięta
EwaG 06:55, 30 sie 2012

Tess napisał(a)

Ewo, to jest tylko dekiel od studni, na poziomie gruntu. Nic a nic nie wystaje.
Nie chciałabym tego jakąś obwódką dodatkowo eksponować.

Myślę o donicy z dużą hostą Na chwilę obecną, za chwilę może to się zmienić
cdn.

To, że nie wystaje to doskonale widać. Dlatego też moja rada nie dotyczy w zasadzie dekla, choć może słabo ją wyartykuowałam. Dotyczy przestrzeni ponad studnią - donica z hostą w zasadzie też jest podkreśleniem tej przestrzeni. "Obwódka" w formie parawanu odpowiednio wysoka i odpowiednio poprowadzona w w rysunku raczej zasłoni niż podkreśli tę przestrzeń. Tyle moich "dobrych rad".

PS. coś takiego (przepraszam za te malunki, ale chodzi mi tylko o pokazanie propozycji a nie wyraz artystyczny).
beta 09:00, 30 sie 2012

EwaG napisał(a)

Ewo, to jest tylko dekiel od studni, na poziomie gruntu. Nic a nic nie wystaje.
Nie chciałabym tego jakąś obwódką dodatkowo eksponować.

Myślę o donicy z dużą hostą Na chwilę obecną, za chwilę może to się zmienić
cdn.

To, że nie wystaje to doskonale widać. Dlatego też moja rada nie dotyczy w zasadzie dekla, choć może słabo ją wyartykuowałam. Dotyczy przestrzeni ponad studnią - donica z hostą w zasadzie też jest podkreśleniem tej przestrzeni. "Obwódka" w formie parawanu odpowiednio wysoka i odpowiednio poprowadzona w w rysunku raczej zasłoni niż podkreśli tę przestrzeń. Tyle moich "dobrych rad".

PS. coś takiego (przepraszam za te malunki, ale chodzi mi tylko o pokazanie propozycji a nie wyraz artystyczny).

też fajny pomysł

ciekawe co Tereska z Gosią wymysliły
beta 09:23, 30 sie 2012

swoją drogą , spotkania zazdroszczę

fajnie że tak blisko siebie mieszkacie

a patent z beczką z kranikiem skopiuję
moni 09:26, 30 sie 2012

Będzie i jest pięknie w tym ogrodzie bo jest prawie jak natura naturalistyczny.
Joaska 09:32, 30 sie 2012

Tess,
Beczki z kranikiem nie trzeba się wstydzić tylko pogratulowac pomysłu,
urodna nie musi być byle funkcjonalna była,
Aż ciekawa jestem co tez Gosia u Ciebie na rabatkach wymyśliła skoro o dekielek sie już martwić nie trzeba
Milka 12:19, 30 sie 2012

wspaniałe spotkanie miałyście i Tereniu, piękny ogród u ciebie i dobra dusza, tyle roślin Gosi dałaś
Tess 12:35, 30 sie 2012

Wybaczcie, że na razie zbiorczo odpowiem (mam tylko chwilkę wolną, zaraz muszę pilnie lecieć i nie wiem, o której będę)

Ewo, całkiem fajny pomysł, tylko czy ten element nie jest za ciężki na tę rabatę? Bo piszesz, że powinien być odpowiednio duży? Donica podkreśli? No tak...

Zaraz wrzucam zdjęcia, tylko najpierw kilka słów "instrukcji obsługi"

Zamiast dwóch horti jest jedna horti, jeden stożek a pomiędzy nimi - miskant.
Gosi się nie podoba rozdzielenie żurawek tym paskiem runianki i odradza, bo runianka zagłuszy żurawki.
Gosia odradza rozdzielenie żurawek czymkolwiek.
Zamiast 5 miskantów wokół koła (falą) Gosia proponuje co najwyżej 4, bez tego, co był przed hortensją.

Wokół koła proponowała (oprócz wysokich traw z tyłu) carexy, które by się tak ładnie rozłożyły i częściowo koło zmniejszyły i przykryły. Dopiero teraz użwiadomiłam sobie, że trawki póżno wychodzą wiosną, więc raczej długo ten dekiel będzie widoczny...