Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 19:32, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gdzie znajdę, co ile miałaś zalecenie posadzić rododendrony? Potrzebna mi odległość.
Są białe? Jaka to odmiana?

to bialy peter tigersted, sadzony co 1,5m
Ogród z pergolą 15:06, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Twój plan z tyłu fajny. Zatem pójdę w tym kierunku.
Coś nabazgrałam na brudno, wrzucę sobie do painta i ci pokażę
W międzyczasie pooglądaj sobie kilka inspiracji. Zrobiłąm dla ciebie folder, co by u ciebie pasowało w ogrodzie, pomijając to, co już zaplanowałaś:
Dla Ani

jezu Iwonka jestem Ci bardzo wdzięczna
przejrzę to po 19 jak dziewczyny położę bo teraz muszę lecieć na zakupy
Ogród z pergolą 15:02, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czyli mamy 15 sztuk Danici? Mogłyby iść na jedną rabatę co 70 cm sadzone? Doczytałam, ze Borbetka tak sadziła na nowej rabacie. Te większe u niej mają ponad 10 lat i dopiero od 4 lat cięte. Ty masz małe i mogłabyś je przycinać z czasem, aby się kulki nie stykały.
Z prawej strony ich nie potrzebujesz chyba?

tak 15 do wykorzystania
nie potrzebuję, rób co chcesz
Ogród z pergolą 15:00, 22 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
o jakie inspiracje
to jeszcze taki front
https://pl.pinterest.com/pin/149815125081767223/

https://pl.pinterest.com/pin/149815125082108652/

bardzo mi się podoba..
Ogród z pergolą 14:59, 22 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ania
Wracając do uwag Justyny to może warto przemyśleć to co pisze?
Jeśli chodzi o tą problematyczną rabatę z rh może należałoby wsadzić świerki serbskie w jednej linii przed drewutnią tak żeby i ta studzienka była z tyłu czyli miałabyś szersze przejście do drewutni i śmietnika ... ile świerków masz posadzonych w szpalerze? 7szt? Jaka byłaby wtedy odległość od serbów do posadzonych już rodków? Z tyłu za RH aż prosi się coś jaśniejszego posadzić ... ja będę miała u siebie na pewno miscanta Variegatus ... chociaż świetnie rozświetliłby tą rabatę dereń Ivory Halo, który ślicznie wygląda również jesienią, zimą i wczesną wiosną. Nie wiem jak duża jest odległość między świerkami a rh ... może tam zmieściłoby się i drzewo ale jeśli juz to jedna sztuka jakiś wyjątkowy okaz I faktycznie daniki to może już za dużo zieleni na jednej rabacie ... przecież takie danici możesz wykorzystać właśnie z tyłu tej rabaty gdzieś przy tej drewutni ... tam tez mogłabyś zrobić sobie kompostownik bo to bardzo fajna sprawa ... ogród nie tylko powinien być piękny ale właśnie zdrowy Przed rh może dobre byłyby wrzosy z wrzoścami ... moje wrzosy nawet zimą cuuudnie wyglądają ... przy kostce taka jaśniutka zieleń dobrze się sprawdzi a pomiędzy krokusy, tulipany a w rh czosnki ... ale to już na przyszły sezon
Przeprasza, że Ci taki elaborat zapodałam ale takie tu trochę zgrzyty wystąpiły ... wszystko da się jakoś rozwiązać ... czasami potrzeba czasu ... czasami trzeba sobie dać dzień dwa przerwy ... poinspirować się w ciszy ... pokontemplować i znowu wrócić do tematu ... moim zdaniem krytyka jest dobra ... bo stopuje ... zmusza do myślenia ... uczy pokory ...

Nawymądrzałam się przepraszam ... ja też trochę przeziębiona ... nie poszłam do kościoła i leżę w łóżku

dzięki za opinie, pierwszy raz mi sie tak tu udzielasz, chyba naprawdę potrzebuję pomocy
generalnie to umknęło mi zeby Justyna mi coś o serbach pisała, miałam wrażenie ze o danice i różach raczej :/ ale pomysł z serbami w linii jest fajny, nie pomyślałam o tym wcale..
a drzewo to właśnie ja myślałam o buku dawyck gold dalby jasny kolor na rabacie. o variegatusach chyba Karola albo Toszka pisały że szału z nimi nie ma i ładne sa tylko przez chwilę. jak znajde ten cytat to tu wkleję.
tu wymiary tego frontu

Renia zdrówka życzę, kuruj się bo inaczej to wyjątkowo pociągająca ekipa pojedzie na Gardenię
Ogród z pergolą 14:47, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, jesteś? Na stronie 204 zadałam kilka pytań - brakuje mi danych
Znalazłam wprawdzie zdjęcie z przodu domu, to już wiem, że nie ma tam okien na tej części.
Czy obok domku narzędziowego z prawej strony coś posadziłaś przy ogrodzeniu? Bo na pierwszych fotkach tam nic nie ma, a dalej nie doczytałam. Co tam planujesz?

Zaczęłam robić plan. Właściwie wczoraj odręcznie zrobiłam jeden i dziś rano stwierdziłam, że jest do d.... Więc rysuję inaczej.
Na kilku fotkach zobaczyłam, ze domek narzędziowy jest bardzo ładny i nie trzeba go mocno chować.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/99/990438/original.jpg
Problemem jest ładne wyeksponowanie drewna sezonowego, wiem, że to jest spory problem, jak go przechowywać. Wklajam ci więc kilka inspiracji, moze zaświeci ci się lampka, co z tym drewnem zrobić
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387250062/
https://pl.pinterest.com/pin/553661347918527469/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385810047/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712383774333/
A to jest u Tess:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780471/

nic tam nie posadziłam, generalnie myślałam ze te serby które posadziłam na rabacie zakryją mi widok a to co za nimi to już sprawa eMa. chyba bluszcza mu tam posadzę i tyle.
bardzo ładne inspirki, mi też najbardziej podoba się ta co Tobie https://pl.pinterest.com/pin/529876712385810047/
teraz drewno oparte jest o ściany kanciapy a z boku przytrzymane grubymi patykami więc przewiew jest z boku

Ogród z pergolą 14:42, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A mówiłś, ze nie warto czytać twoje wątku. Ja mam problem z wnętrzami. Teraz będę wiedziała, skąd czerpać inspiracje
Ja z moim M jak ogień i woda i 27 lat razem wszystko ogarniamy. Mi podobają się wnętrza nowoczesne, jemu starocie. Znaleźć punkt zaczepienia - to wyższa szkołą jazdy, ja nie umiem
Ostatnio powiedział, ze mi radia w kuchni brakuje, więc mi kupi, takie inspirowane na stare, retro. A ja mam kuchnię nowoczesną. Nie podjęłam tematu

cieszę sie że sie przydało
Ogród z pergolą 14:40, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, czy podobałby Ci się podział rabaty na mniejsze pola?
Zobacz, jak Danusia dzieli większą płaszczyznę, co sądzisz?

podoba mi się to bardzo, sama takie coś sobie tak z nudów projektowałam na tyły, zobacz to nic zobowiązującego
Ogród z pergolą 14:39, 22 lut 2016

Do góry
stojąc przy furtce, patrząc w prawo. serby pod ogrodzeniem od siatki 1,3. tujek danica 10szt

widoczny właz do szamba, do którego bardzo rzadko potrzebne dojście
Ogród z pergolą 14:36, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, czytasz w moich myślach. Coś takiego kombinuję na tej rabacie, choć o wrzosach nie pomyślałam. I chciałabym, aby prawa i lewa strona były spójne. Też myślałam o posadzeniu serbów w jednej linii przed studnią. W plecach może być kilka opcji:
Miskant Variegatus
albo dereń Ivory
a nawet pnące róże rozpięte na pergoli zasłaniające widok na drewutnię.
Myślałam też o żywopłocie: z cisa- szlachetny albo z buka albo nawet z pęcherznicy, ale cięty kilka razy w sezonie, by utrzymać w ryzach.

Aniu, co o tym sądzisz?
Na jutro bym coś naszkicowała.

Powiedz mi tylko;
Ile masz serbów po tej stronie, bo nie mogę się doliczyć.
Ile rododendronów?
Ile kulek po lewej, a ile po prawej stronie?
Czy pod płotem z tej strony też masz serby?
I czy masz gdzieś aktualną fotkę tej rabaty z ujęciem widoku na dom, ale z ulicy?
Mogłabyś mi cyknąć taką?

Iwona tak na szybko bo leje non stop u mnie, stojąc przy furtce, patrze w lewo, to ta rabata z rodkami. serbów jest 10szt, 4 rodki i 5 tujek danica

ten worek z kompostem oczywiście zniknie
Ogród z pergolą 13:04, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

zajrzyj, to była moja główna inspiracja przy urządzaniu domu. ideabook założyłam wrzucałam tam ulubione fotki a potem przeglądałam tłumacząc panom od wykończenia o co mi chodzi. za darmo możesz podejrzeć projekty profesjonalnych architektów wnętrz a prawda jest taka ze fachowcy od wykończeń rzadko kiedy maja pomysły na czasie.

A mówiłś, ze nie warto czytać twoje wątku. Ja mam problem z wnętrzami. Teraz będę wiedziała, skąd czerpać inspiracje
Ja z moim M jak ogień i woda i 27 lat razem wszystko ogarniamy. Mi podobają się wnętrza nowoczesne, jemu starocie. Znaleźć punkt zaczepienia - to wyższa szkołą jazdy, ja nie umiem
Ostatnio powiedział, ze mi radia w kuchni brakuje, więc mi kupi, takie inspirowane na stare, retro. A ja mam kuchnię nowoczesną. Nie podjęłam tematu
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:39, 21 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Bożenko podziel się tym sposobem bo ja też pociągająca bardziej niż normalnie

Napisze na pryw
Zdrowiej Anuśka!
Ogród Mirelli 14:58, 21 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
witaj Mirelko, przybywam z rewizytą ale metamorfoza u ciebie! nie ma to jak ogrodowisko co? pięknie jest a sie zapowiada na bombiaście, będę zaglądać

Witaj Aniu Fajnie, że mnie odwiedzasz
Moje zmiany do Twoich to kropla w morzu, ale cieszę się, że ogród się zmienia zdecydowanie na lepsze - tak to zasługa O
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 14:53, 21 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
z tych dwóch różowych ktore poleciła Anita vanilki rzeczywiscie są ładniejsze, podobno kwiaty potrafią mieć większe od głowy ale pokladają sie po deszczu. dlatego moze lepiej pinky vinky..sama niewiem na co się zdecyduję. jak będziemy miały rózne to w swoich ogrodach będziemy je podziwiać
a o ścieżkę to chciałam zapytać ta przy garażu, niewiem co mi z tym tarasem. czy robisz tam opaskę a potem płyty w trawie czy poszerzasz opaskę i płyty w żwirku?

Opcja nr 1 będzie. Tak, jak Ci pisałam-obrzeżami troszkę sobie wyrównam teren, a chodniczek będzie utopiony w trawie. Co do hortensji-to muszę jeszcze poczytać opinie-ale faktycznie poszłabym w różowe- posadzę je wzdłuż tujek na wysokości ściany garażu, przed nimi jakąś trawkę-to jeszcze kwestia pod rozwagę. Będę też musiała jakoś przemyśleć całokształt rabaty, bo cień jest tylko wzdłuż garażu-rabata rozciągałaby się wzdłuż całego boku działki-także w strefach nasłonecznienia.

iwka czy ta Vanilia Fraise faktycznie się pokłada? wygląda jakoś bardziej "smętnie" po opadach deszczu niż pozostałe odmiany?

To teraz też skrobnijcie jaka to jest sensowna cena za sadzonkę hortensji?Kupować na necie, czy lokalnie?

ag_zie fajnie, że zaglądasz-u Ciebie widzę na wątku-wrze
Ogród z pergolą 13:41, 21 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
tak jest Reniu! o której zbiórka?

rano może o 6.30? nie za wcześnie?
Hortensjada 11:48, 21 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Bożenko tą swoja trawę pampasową siałaś czy sadzonki kupowałaś? bo kupiłam nasionka i zastanawiam się jak się ją sieje?

O sianiu nie mam pojęcia, jest to sadzonka, nabiera "masy" szybko, przy kupnie miała 1 piuropusz, w tej chwili garażowana
Ogród z pergolą 11:12, 21 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

to moze Przemek ty wiesz gdzie można obejrzeć teraz jego program jak stać sie ogrodnikiem? po polsku

Nie spotkałem się
Ogród z pergolą 11:09, 21 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
zapraszam, basen planujemy w wakacje mój em jak go poznałam..eh kiedy to..8 czy 9 lat temu też byl patyczek a teraz za bramkarza mógłby dorabiać ale nie już go męczę żeby na basen poszedł, dla zdrowia chociaż
Basen super sprawa, polecam. Rozkładamy co roku, tylko pusty placek zostaje zamiast trawnika.
Po tym poście uświadomiłam sobie, że w tym roku minie 15 lat jak znam mojego M Szmat czasu.
Ogród z pergolą 11:04, 21 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
w Łodzi?
Nie, w Piotrkowie
http://www.lodr-bratoszewice.pl/aktualnosci/xi-piotrkowskie-targi-ogrodnicze-%E2%80%9Epamietajmy-o-ogrodach%E2%80%9D
A tu relacja z zeszłego roku: http://www.epiotrkow.pl/news/X-Piotrkowskie-Targi-Ogrodnicze-Pamietajmy-o-ogrodach,21847
Ogród z pergolą 10:47, 21 lut 2016

Do góry
tak jest Reniu! o której zbiórka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies