Ojoj.... Gwiazdzista to krzak i nigdy drzewem nie będzie... Ponadto widziałm magnolie Irenki i do trzech metrów to jej daleko.... Ma max 2-2,5 m. mój salon ma 2,7 m wiec mam miare w oczach
Gdy przyjrzalam sie twojej to mi jej pokrój na Nigrę nie pasuje, kwiaty a i owszem,... Ale to chyba jakaś hybryda bo pokrój ma drzewiastej a kwiaty nigry, ktora jest krzewem... Ewidentnie ma pokrój drzewiastej i bedzie szybko rosla a wówczas bedzie jej za ciasno, nie będzie miała ładnego pokroju, tak ładnego gdybys ją posadzila w odopowiednio wyeksponowanym miejscu....
Nie chcesz nie słuchaj ale Twoja magnolia to nie krzak jak gwiaździsta i nie ułozy się do muru to jest drzewo, ktore urośnie wielkie.... O korzeniach w fundamentach nie wspomne .... Ale Ty tu rządzisz....i zrobisz to co uznasz za stosowne. Jednak za kilka lat gdy uznasz ze miałam racje to bedzie za póżno na przesadzenie. I tak zrobisz jak uznasz za stosowne. Poczekam na opinię Agani. Mam magnolie od 10 lat i nie twierdzę, źe jestem specjalistka ale po prostu oglądam je z miłością i zainteresowaniem rownieź w innych ogrodach, ogrodzie botanicznym. Po 10 latach to bedzie po prostu duże, pieknie kwitnace drzewo ...
No ta twoja magnolia to olbrzym, faktycznie Matko róże sadzisz??? Bonica cudna widziałam u Agi ale mi róże nie rosną coś je stale żre albo mają biały nalot albo czarne plamy Róże mnie nie lubią. A jak tam futryny wstawione??? Jakieś nowe plany, już wymyśliłaś co z gankiem?
Basiu Irenka napisała że jej magnolia układa sobie tak gałązki że mur jej nie przeszkadza Zaryzykuję bo po pierwsze nie mam jej gdzie przesadzić a po drugie większość głosowała za zostawieniem. Wiem że gdyby miała więcej miejsca to rozrastała by się lepiej ale cóż Przyjedziesz to zobaczysz sama że tak źle to jej nie ma Stożki bukszpanowe będą na 100% Lawendę mam wzdłuż ścieżki, sporo. Róż się boję bo zawsze mi je coś wpierniczy albo listki zrzuci i brzydko wygląda. Basiu a co powiesz o tym planie od Lukiego
Marzenko, dziękuję Ci za informację i Twoje doświadczenie w przesadzaniu magnolii, wpłynie na moją rychłą decyzję będę przesadzać wiosną zgadzam się z Tobą, że nie lubią przeciągów i zbytniej wilgoci, u mnie glina i wilgoć, a raczej woda zalega, więc muszę z nią próbować zmykać
Właśnie Gosia,podaruj jej prawdziwe życie.
Nie takie w kącie gdzie będzie wciąż przycinana i powstrzymywana.
Ja mam magnolię przed domem i jest tam naprawdę sporo miejsca,ale w pewnym momencie magnolia dostała takiego powera że nawet ja postanowiłam ją poprzycinać.
A tu pod ścianą to będzie męka.
Jeśli ta magnolia urośnie to już jej nie przesadzisz a wtedy to tylko ciach,niestety...
Aniu ram pod ściana są krokusy przekwitnięte które później tylko szpecą i tulipany kóre też znikają a potem łyso. Dosadzam tam co roku begonie albo aksamitki ale to pracochłonne i już mi się znudziło dlatego zmiana
Agato próbowałm przesadzić magnolię 5 letnią i się nie dalo.... Miała płytkie ale bardzo rozlożyste lorzenie. Natomiast roczną magnolię orzesadzałam dwukrotnie wiec albo decyduj się teraz albi bedzie za póżno.
Moja magnolia Yellow River rosnie na podmokłym gruncie i świetnie sobie radzi w tym mijpejscu lepiej niź graby... Bardziej nie lubi suszy i przeciągów niz wilgoci w moim mniemaniu.
Magnolia Lennei wciąż nie mam pewności czy to ona?
Lennei nie kwitła wiosną zakwitła latem
Tripetala - magnolia parasolowata
Gwiaździsta, mam aż dwie
Rosną jeszcze Rustica Rubra i Royal Crown, ale jeszcze nie mają zdjęć czyli razem 8 magnoli sobie u mnie rośnie
Chciałabym zdobyć magnolię Black Tulip, nawet ją miałam, kupiłam patyk za 300zł i suchy patyk po niej tylko pozostał, acha jeszcze maaaaaaam jej etykietkę