Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 11:17, 11 mar 2014

Moja ciocia najprawdopodobniej ma taką płaską,ale odmiany pewnie nie zna. Przez kilka lat miałam ją na skalniaku aż tak zarosło, że nie dałam rady wyplewić i poszła precz. Ale ona jak kwitła, to była przez chwilę cała różowa.

Który pomysł lepszy - z krawężnikami czy z uzupełnieniem dziurek?
magnolia 11:35, 11 mar 2014

nad nią trzeba trochą uważać, przynajmniej początkowo, bo przerasta chwastami, choć z czasem mniej, może nawet przestanie ( sprawdzę w kolejnych sezonach).

Który pomysł lepszy?- z krawężnikami jeśli pomiędzy będzie trawa i będzie koszona.
Z macierzanką nie mam pewności jak się sprawdzi przy częstym użytkowaniu.
No i wschodnia strona to czy nie za mało słońca tam jest.

Chodnik- te dziurki może można wypełnić drobnym grysem kamiennym ?
Albo spróbować tam kostrzewę niedźwiedzie futro?- co 2-3 sezony do wyjęcia i odmłodzenia, ale od wschodu to być może sprawdziłaby się. chociaż tez nie wiem jak przy mocniejszym chodzeniu.
agniecha973 11:40, 11 mar 2014

Ale ta kostrzewa strasznie kłuje!

OK. Poeksperymentuję zatem.

Dzięki.
agniecha973 11:49, 11 mar 2014

Marta, jeszcze jedno. Powiedz mi tak szczerze czy do moich włości pasuje gdzieś kostka granitowa? Większość mam w kostce betonowej i to w kolorze różowo-czerwonym plus szary.
Ta kostka to taka okazyjna, tylko kilka metrów będzie, leży na kupie i czeka na pomysł. Mi się wydaje, że u mnie się będzie gryzła z otoczeniem... Była myśl, żeby z niej zrobić schody do domu, ale M mów, źe niepraktyczne będą. Sama nie wiem co z nią począć...
magnolia 11:59, 11 mar 2014

chyba trzeba unikać zestawienia jej z Twoja kostką bet. Z niektórymi da się łączyć granit, ale wtedy jak maja taka kamienną strukturę, albo są postarzane jak bruk ale tez nie wszystkie.
A w zestawieniu z kostka jak Twoja wydaje mi się że to nie będzie dobrze wyglądało.

Przemknęło mi przez myśl żeby może zrobić z tej kostki część tarasu która nie będzie pod pergolą, bo w okolicy nigdzie nie ma kostki bet. a zestawienie z drewnem jest fajne.
Tylko czy da się złapać poziomy tych części tarasu no i czy się Wam tak podoba?

Schody ?- dlaczego niepraktyczne?- bo mniej równe niż z betonowej kostki?- może troszkę, ale przy upadku na każdych nie jest przyjemnie. Dla mnie tylko zestawienie takich schodów z kostką w podjeździe by mnie zastanawiało.
agniecha973 12:05, 11 mar 2014

Czyli dobrze "czuję".

O tarasie też przez chwilę pomyślałam. Trzeba by było skuć tą część niezadaszoną i wtedy pasowałoby. Oczywiście byłoby niżej niż drewno na tarasie właściwym. Hmm... trzeba to rozpatrzyć.
agniecha973 12:05, 11 mar 2014

Dzięki. Wolę jak coś przejdzie przez Twoje oko
magnolia 12:08, 11 mar 2014

dzięki.

To teraz Tymi podpowiedz. Masz jakieś większe miskanty chińskie?- dobrze się zachowują, nie brzydną w sezonie, nie kładą się? jakie masz odmiany?
agniecha973 12:12, 11 mar 2014

Ja mam tylko Grose Fontaine czy jakoś tak. Na razie małe kępy. Nie położyły się jeszcze. W maju będzie pełny drugi sezon u mnie. Nawet zdjęc nie mam, bo w brzydkim towarzystwie rosną. U Domi w ogrodzie są takie piękne kępy.
magnolia 12:21, 11 mar 2014

dzięki Aga