Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród w skali mikro :) 17:51, 08 sty 2014

Do góry
Magnolia Galaxy rośnie kolumnwo i ma duże kwiaty
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:04, 08 sty 2014

Do góry
Oczar też sobie kwitnie

obok magnolia w pąkach, tylko patrzeć jak nam kwiaty się ukażą

Czy już przedwiośnie po tym, że ziemia nie zamarzła i krety robią kretowiska, tak bym pomyślała

i po kwitnącym bratku

tylko w kalendarzu ta pora roku sie nie zgadza
Zdjęcia Roku 2013 12:38, 08 sty 2014

Do góry
Wybory Miss Ogrodowiska

Magnolia: Dlaczego mi nie powiedzieliście ze bedzie wybierana miss, przecież miałam szanse.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 20:35, 06 sty 2014

Do góry
Maleńka przylaszczka podarowana mi wiosną przez Bogdzię pieknie sie rozrosła i............zamierza kwitnąć, już ma pąk !!!???!!!

Poza tym wawrzynek wilcze łyko który zazwyczaj kwitnie najwcześniej bo juz w początkach marca ale także magnolia tez pokazują pełne piękne pąki, jeszcze tylko kilka takich ciepłych styczniowych dni i......zakwitną........

Ogród z łezką 10:29, 06 sty 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Chyba żle sie wyraziłam, pień wyprostujesz w miare szybko - maksymalnie rok, ale jeśli wieją wiatry może się wykryzwić w jedną stronę i chodziło mimo podpieranie pnia. Natomiast twoja magnolia ma ewidentnie krzywy pieniek, ktory można łatwo skorygować.

Aaaa, faktycznie źle Cię zrozumiałam.
Marzenko znasz może drzewo podobne do Nigry? Danusia mi podała piękny pomysł na talerzu...żeby się wysłonić od sąsiadów, tylko nie wiem czy drugą Nigrę tu wsadzić i jak daleko muszę ją posadzić od sąsiada. Gdybyś mogła zerknąć...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3234-ogrod-z-lezka?page=401

Ogród z łezką 10:22, 06 sty 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Niespecjalnie mnie pocieszyłaś Myślałam, że jak się wyprostuje, to jest to już nieodwracalne...
Czyli z magnolią klapa. Ale Nigra może się wyprostuje. Na razie uwiązaną mam i zupełnie tego nie widać. Poczekam aż jej pień przytyje
Tak, mam wietrznie...

Chyba żle sie wyraziłam, pień wyprostujesz w miare szybko - maksymalnie rok, ale jeśli wieją wiatry może się wykryzwić w jedną stronę i chodziło mimo podpieranie pnia. Natomiast twoja magnolia ma ewidentnie krzywy pieniek, ktory można łatwo skorygować.
Marzenie o ogrodowym zaciszu... 23:22, 05 sty 2014

Do góry
a teraz czas na część przedogródka: tu w tle z 2010r.

i po metamorfozie z 2013 r. (bogatsza o obserwacje ogrodowiskowe) przestawiliśmy bramę na środek działki, zmieniliśmy płot i obsadziliśmy tujami. Tuje mąż pojechał sam wykopywać z gruntu, po przywiezieniu wyglądały tragicznie (musiały rosnąć w wielkim ścisku), ale fakt, że cena była atrakcyjna. Mam nadzieję, że po przycięciu zagęszczą się i będą dobrą ochroną od kurzu latem i nieciekawych widoków

ze starych nasadzeń został tylko orzech, magnolia oraz tuje przy płocie.
Ogród w skali mikro :) 10:38, 05 sty 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ufff... nadrobiłam hospitalizacje, magnolie... mam gościa wiec tylko kfiotka zostawię Zapomniałam jaka to magnolia, ale jest dość kompaktowa i rośnie wolno w porównaniu do innych....

Aniu kiedys pokazywałaś magnolie henry kern przy tych niebieskich kwiatkach. Może to ta?
Ogród w skali mikro :) 09:40, 05 sty 2014

Do góry
Ufff... nadrobiłam hospitalizacje, magnolie... mam gościa wiec tylko kfiotka zostawię Zapomniałam jaka to magnolia, ale jest dość kompaktowa i rośnie wolno w porównaniu do innych....

Ogród w skali mikro :) 23:52, 04 sty 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)

Ubawiłam się tą magnolią kwitnącą w lipcu .. Musiałeś być nieżle zdziwiony ....

A coś Ty zrobił tej aleksandrinie ,żeś ją załatwił " na amen "??

A najgorsze jest to,że własnie Aleksandrina bardziej mi w oko wpadła .... O ona taka delikatniusia..... Niedobrze .....

Elu, a rozpoznałabyś czy moja magnolia to powyższa odmiana? bo rośnie u nas od zawsze i nigdy nie przyszło mi do głowy to sprawdzić mogę przesłać zdjęcie, bo jeśli to jest ta, to polecam ją - u nas nie ma z nią problemów, od lat jest piękna
Ogród z łezką 18:15, 04 sty 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Nie Gabrysiu...to z nogą to magnolia, od której się wszystko zaczęło...chciałam z niej drzewko. A rośnie na krzaczor. Nigrę mam w rogu, wysoko tak na 2,5 - 3 m szczepione drzewko

Dziękuję, wzajemnie

Tak myślałam o Susan,że mojej też odnoga odstaje,a chcę krzaczek
Ogród z łezką 18:07, 04 sty 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Kasiu...wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę

...ja też mam Nigrę ,ale krzaczek bo taki chciałam i moja też ma taką właśnie odnogę...

Nie Gabrysiu...to z nogą to magnolia, od której się wszystko zaczęło...chciałam z niej drzewko. A rośnie na krzaczor. Nigrę mam w rogu, wysoko tak na 2,5 - 3 m szczepione drzewko

Dziękuję, wzajemnie
Ogród cioci 00:27, 04 sty 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Rabatę pod domem, ale co zamierza sadzić nie wiem

Bukszpany chyba po które do Was się wybiorę i może trzmielinki na pniu i trawki??? No i tego garba na środku zlikwidować trza. Tam jest na środku magnolia.
Ogród z łezką 18:37, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też bym ją przywiązała pionowo, albo jeszcze lepiej - delikatnie "przydepnęła", nakierunkowała, wtedy kołek nie będzie potrzebny. Magnolia ma wrażliwe korzenie, więc z tym ostrożnie.

Magnolia nie jest drzewem, które lubi cięcie, ale w wyjątkowych przypadkach można. Teraz nic nie rób. Ja bym obcięła tę gałąź wczesną wiosną, zanim ruszą soki w drzewie, standardowo, jak przy cięciu liściastych i zasmarowała ranę funabenem albo dendromalem.

Danusiu Bardzo się cieszę, że odpowiedziałaś z radą
Dobrze, obetnę koło lutego, marca. Muszę kupić te specyfiki do zasmarowania po cięciu, już sobie nazwy zapisałam.
Spróbuję ją ukierunkować bez kołka, nie wiem tylko czy się da...to już dość spory krzaczek, jakieś 180 cm ma.
Tak, pamiętam, że pisałaś o płytkich i wrażliwych korzeniach magnolii. W razie czego...postaramy się jak najdelikatniej.

Ogród z łezką 09:32, 03 sty 2014

Do góry
Ja też bym ją przywiązała pionowo, albo jeszcze lepiej - delikatnie "przydepnęła", nakierunkowała, wtedy kołek nie będzie potrzebny. Magnolia ma wrażliwe korzenie, więc z tym ostrożnie.

Magnolia nie jest drzewem, które lubi cięcie, ale w wyjątkowych przypadkach można. Teraz nic nie rób. Ja bym obcięła tę gałąź wczesną wiosną, zanim ruszą soki w drzewie, standardowo, jak przy cięciu liściastych i zasmarowała ranę funabenem albo dendromalem.
Ogród z łezką 18:51, 02 sty 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Kasiu .. Ja widzę ,że magnolia Cię męczy... Mnie również .. Pozwolisz ,że skopuuję posta Madzenki do swojego wątku ??? Ma teraz mega młyn w robocie , a tak jak to będę miała u sobie , to łatwiej mi to potem bedzie namierzyć..pozwolisz ??

Jeszcze Madzenkę mus poprosić o autoryzację

Kopiuj se ile kcesz U mnie, to moje I masz błogosławieństwo

Zrobiłam sobie osobny folder na te polecane magnolie i będę na nie polować.
Ogród z łezką 18:37, 02 sty 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kasiu czytalam Twoje pytanie odnośnie magnolii. Nie widzialam szczepionych na pniu magnoli. Zwkle są prowadzone w zalezności od gatunku jako drzewo , drzewo wielopniowe lub rozłożysty krzew. Z pewnością yellow river ma największe predyspozycje aby wyrosnąć na piękne jednopniowe drzewo (zaróno u Ani jak i moja ma naturalny pokrój jednopniowego drzewa) ale krótko kwitnie.
Soulangeany też często mają taki pokrój. Ja kupiłam betty wyprowadzoną już na drzewko o okrągłej koronie chociaż zwykle to jest krzew wielopniowy. Polecam zatem kupić magnolię kilkuletnią z jednym pniem, gdy będą wyrastac kolejne pędy od ziemi po prostu je wycinaj. Chociaż magnolie raczej nie lubią cięcia to wycinanie takich pędów przy ziemi znosza. Piszę to z autopsji. Gorąco polecam na początek soulangeanę Alexandrinę bo kwitnie dosyć długo i ma przepiekne ciemnozielone liscie latem. Jeśli chcesz wysokie drzewo to raczej nie ryzykuj betty/ nigra/susan/gwieździstą (stellata) bo to są krzewy 2-4 m.

W ubiegłym roku widziłam w markecie budowlanym magnolie wyprowadzone na wysokim 2 metrowym pniu z malutką okrągłą koroną.

Pokrój kolumnowy/drzewiasty ma
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20'Galaxy'&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97brooklynensis%20'Yellow%20Bird'&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20'Elizabeth'&lang=1

Ta jest piekna

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana%20'Alba%20Superba'&lang=1

Soulangean też jest mnóstwo odmian, dlatego trzeba patrzeć czy naturalnie z doniczki wyrasta jeden pień czy wiele gałazek
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana%20'Alexandrina'&lang=1

Marzenko...tyś kopalnią informacji!!! Dziękuję
Jak swoją kupowałam, to zupełnie zieloniutka byłam, a ona dosyć mała. Nie miałam pojęcia, że z tego krzew będzie, nie drzewo. Zobaczę jak się będzie rozrastać, najwyżej ciachnę jej tę nogę, jak za bardzo się rozpanoszy. Wiesz, skusił mnie kolor kwiatów, właśnie się zastanawiam czy kupiłabym ją gdybym wiedziała, że tak krótko kwitnie...chyba jednak wybrałabym inną. Na razie mam tylko tego jedynaka, jeżeli spotkam magnolię z tych polecanych przez Ciebie prowadzonych jako drzewo, to kupię z pewnością.
Ogród z łezką 18:19, 02 sty 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kasiu, nie znam się na tym Wiesz jaki ze mnie ogrodnik.. o bylinach mogę coś powiedzieć, ale z cieciem zawsze miałam opory Zapytaj może Danusi, albo kogoś kto śmielej operuje sekatorem ..
Ja swoją magnolie kupiłam już jako drzewko i nic przy niej nie tnę A inne magnolie mam jako krzaki i też ich nie tnę.

Szkoda, że nie wiesz Myślałam, że może drzewko tam będzie lepiej wyglądało...ale z drugiej strony jak kwitnie magnolia, to hortensje jeszcze w lesie...najwyżej jak noga za bardzo urośnie i będzie wadziła hortusiom to ciachnę.
Ale dzięki za chęci
Ogród w skali mikro :) 06:31, 02 sty 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Mnie się też zawsze magnolia marzyła - no i wreszcie posadziłam zobaczymy czy przeżyje zimę... bo ja w tym roku też nic nie okrywam...

Noo widzisz Aniu ... Marzenia sie spełniają .... Nie martw sięm magnolię... Ja tam żaden specjalista , ale na bank przeżyje a swoją drogą jak nie daj Boże nadejdą wielkie mrozy , to polecimy w try miga do ogrodu nasze skarby okrywać ...

Ściskam noworocznie Kochana .. Cieszę się ,że jesteś
Ogród w skali mikro :) 06:22, 02 sty 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Eluś u mnie magnolia Susan ukorzeniła gałązki więc jakbyś chciała???????????Byc może ze i Alexandrina ale tej nie jestem pewna.
Pozdrówka noworoczne.

Bogdziu ... Ty jesteś niesamowita bardzo dziękuję za ofertę

To ja w takim razie zdoktoryzuję się na temat wielkości tych magnolii , bo musz mieć mieć mega - kompakta .,. I poczytam jak szybko one rosną.. I na tem czas poproszę o wstępna rezerwację magnolii ...

A potem dam znać .. Oki ??.. Może być ??....

To jest fantastyczne i jeszcze raz dzięki .. Buziaki i również ściskam noworocznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies