Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:24, 04 cze 2020

Do góry
majowa w tym roku później
ma fajne, pogniecione płatki i obłędny kolor, nie pachnie

Osiedlowy ogródek 07:20, 04 cze 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
To trzeci sezon moich Pissardi. Jak mocno powinnam przyciąć zeszłoroczne przyrosty żeby się ładnie zagęszczała?
Mają już całkiem ładne korony i widzę, że eM ma opory z cięciem...

teoretycznie śliwy powinno sie ciąc co roku, żeby miały ładny pokrój, a w danym roku to nawet dwa czy trzy razy. Ja pierwsze cięcie robiłam po przekwitnięciu, bo jeżeli zrobisz szybciej to nie będzie tak pieknego kwitnienia, poza tym nie mozna ciąć za wcześnie, bo będzie "płakała".
Fakt w zeszłym roku je zaniedbałam i nie chciało mi sie ich ciąć, więc w tym roku musiałam nadrobić zaległości - ciełam wszystko to co mi nie pasowało, żeby miały pokrój w miarę okrągły, niektóre gałązki ściete miały nawet ponad metr długości - ciachałam wszystko co było ponad zagęszczenia, im bardziej przytniesz tym ładniej się zagęści od środka - ja to bym niektóre u Ciebie ciachnęła nawet o połowę. Nie ma się co bać - chociaż ja na początku też się bałam, ale cóż ściełam i sie opłaciło.
Fakt na początku wyglądały nie ciekawie i troszkę łyso, ale teraz nadrobiły wszystko i się zagęściły.

Ewentualnie drugie cięcie można zrobić już tylko aby doformować korone i powycinać wszystko co przerosło zwarty jej pokrój - drugi raz nie zawsze już tnę. Musiałoby bardzo mi już przeszkadzać
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:15, 04 cze 2020

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:07, 04 cze 2020

Do góry
deszcze sprzyjają roślinom
ale nie wiem, jak po gradzie wyglądają
net nawalił, w końcu po burzy jest

Ogród bez reguł 07:01, 04 cze 2020

Do góry
Ziemniaki w workach rosną. Wczoraj po raz pierwszy je obsypywałam. teraz czekam na odbiór techniczny Pana Ojca, czy zrobiłam to dobrze

Ogród bez reguł 06:58, 04 cze 2020

Do góry
Wczoraj dotarła paczka z roślinkami Szkółka w sumie niedaleko ode mnie - jakieś 50 km, można by raz na jakiś czas na większe zakupy się wybrać. Specjalizują się w roślinach wodnych, paprociach, hostach. Pierwszy raz robiłam tam zakupy, na pewno nie ostatni
Tylko się zdziwiłam... wszystkie rośliny przesłane w woreczkach, nie w doniczkach. Po chwili namysłu uznałam, że to właściwe - nie produkują niepotrzebnie plastiku doniczkowego

Prawda, że piękne? Muszę tylko przygotować im tymczasówkę, bo docelowa rabata jeszcze nie istnieje
Jeżówkowe-Love 05:57, 04 cze 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
I na koniec paskudztwo na buku Dawyck Gold..

Co to może być?..wygląda i klei się jak wata cukrowa,łatwo to zmyć ..i jest prawie na każdym listku a raczej pod liśćmi

Miałam to samo. Zwykły środek na mszyce. Spryskać, na drugi dzień nic nie zostanie.
W ogródku emerytki 01:20, 04 cze 2020

Do góry
Na różyczce zobaczyłam upragnionego gościa [trochę słabo widać, ale to larwa biedronki], niech wsuwa mszyce

Nutka akrobatka

W ogródku emerytki 01:12, 04 cze 2020

Do góry
Cały dzień był upał, niebieściutkie niebo, a po wieczór zrobiło się tak
Mam piękne te widoki

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:18, 04 cze 2020

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Bardzo ładna odmiana. Miałam tego typu różowy, ale pewnie wyrzuciłam.

Fajne fotki kaliny w słońcu, którego w sam raz.
Basiu miałam kilka ładnych podwójnych odmian ale zniknęły

W ogródku emerytki 00:17, 04 cze 2020

Do góry
Danko, zacne, zwłaszcza kupno klonika
Miał być w ogrodzie, ale mi nie pasował i posadzę na podwórku, o tu, blisko oczka [oczko jest po prawej stronie, ok. 1 metr].

Na rabatę za oczkiem dosadziłam nową turzycę Montana, zawilce majowe i szałwię nn.

Róża pnąca dostała kratki.

A żeleźniak Russela zwariował, jest ogromny
Obawiam się, że jesienią będę musiała przesunąć skrzynki z różyczkami, bo mi je zarośnie.

Horstmann nie jest mi chyba pisany, przez net nie kupię
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:15, 04 cze 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ciekawe co u mnie zostało z orlików, część wydałam, część "wydarłam precz" Już za dużo się nasiało. Ale jeszcze są, i dopiero mają zamiar kwitnąć.
Haniu lubię rozsiewające się orliki, zawsze są niespodzianką ale mąż nie lubi takich niespodzianek o często mi je usuwa
Orliki przekwitają...
Czerwiec powitał nas powoli rozkwitającymi irysami

W cieniu - zacieniona 00:01, 04 cze 2020

Do góry
Bogusiu tak trudno pogodzić się z Twoim odejściem, pozostały tylko wspomnienia, miałyśmy jeszcze tyle do pogadania...
W moim ogrodzie pięknie rosną rośliny ofiarowane przez Ciebie, a nawet posadzone Twoją ręką; to hosty, którym znalazłaś miejsce pod klonem i powiedziałaś, że tu dla nich dobre miejsce. Miałaś rację jest im tam dobrze, dosadziłam tylko obwódkę ze starej niewysokiej odmiany, pewnie by Ci się spodobało...

Ogród w Klein Kottorz 23:36, 03 cze 2020

Do góry
Żurawki

Ogród w Klein Kottorz 23:25, 03 cze 2020

Do góry
Zastanawiam się co posadzić wokół oczka. Mam 2 klony japońskie, ale z przesadzeniem muszę poczekać do jesieni.

Chciałabym posadzić tam trawy, które mam, ale obawiam się, że to za późno na przesadzanie. Chyba posadzę trochę niskich trawek, a docelowe zagospodarowanie zrobię jesienią.

A to moje buczki: czerwony i zielony. Zielony miał być gwiazdą na trawniku, ale 2 lata stracił czubek i przesadziłam go w inne miejsce. Dzisiaj odkryłam, że jego liście konsumują jakieś gąsienice, muszę go jutro popryskać.

To kloniki kupione w ubiegłym roku. Pierwszy szybko rośnie, ale żółto różowe liście ma bardzo krótko, później staje się zielony.

Stary ogród zamkn. 23:15, 03 cze 2020

Do góry
Mgdusko, dziękuję pieknie
Joanno, on pięknie pachnie, tak słodko owocowo. Auricule są koszmarnie drogie według mnie.
Sylwio, konwalia jest szczególnie cenna bo to prezent urodzinowy. Rośnie już kilka lat, muszę jej trochę wsadzić w ogrodzie.

Ptasi gaj 23:05, 03 cze 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Koniec lipca ub roku

Piękny okaz! Moje nowo nabyte sadzonki posadzę właśnie na skarpie z kamieniem, podsypię dołki piachem, na zimę okryję. Zobaczymy jak przetrwają.
Sałatka pokrzywowa 23:05, 03 cze 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Obiecałam Agacie z Mój ogrodowy pamiętnik, że wstawię zdjęcie mojego eukaliptusa, oto i on:

śliczny, prawda?
Przygotowałam donicę, a większe sadzonki ludzkość sprzątnęła mi sprzed nosa, więc proszę mnie teraz pocieszyć, że ten gatunek szybko rośnie

Ale naprawdę on szybko rośnie. Już w szkółce Pani mi mówiła, że jak go przesadzę do wiekszej donicy a był w malutkiej to sporo urośnie. Tylko on teraz wypuszcza takie dość długie pędy i zastanawiam się czy go jednak nie ciąć, żeby się cały czas zagęszczał.
Ale śliczną donicę mu wybrałaś.
Ania z Zielonego Wzgórza 23:04, 03 cze 2020

Do góry
AniazZielonegoWzgorza napisał(a)
Moje zakupy z zeszłego tygodnia
(...) Pani twierdziła, że to milin amerykański, krzew co roku się go ścina i odrasta od nowa i ma zwisające kwiaty. Zobaczymy co to wyrośnie

(...)

Aniu, to jest szkarłatka amerykańska. Roślina jednoroczna, albo bylina przy łagodniejszych zimach. To roślina dosyć szeroko rosnąca i do ok. 1,6 m wysokości. Ma ładne czarne owoce lubiane przez ptaki.

Widziałem też u Ciebie trojeść amerykańską. Rzeczywiście jest uwielbiana przez pszczoły, ale jest bardzo inwazyjna. Ja z moją walczyłem kilka lat i narazie- odpukać, nie widzę jej w tym roku. Musicie na nią bardzo uważać.

Ciekaw jestem jakie podejście do ogrodu kształtujesz . Ja staram się nie zapominać, że ogród to ma być przede wszystkim radość. Radość z uprawy roślin i z istnienia zwierząt, nawet tych nie do końca pożądanych. To jest według mnie trudne zaakceptować mszyce albo opuchlaki. Może kiedyś mi się uda . Nie mam złudzeń, że będę miał dziki ogród, przyjazny wszystkim zwierzętom, jednak chciałbym kiedyś stworzyć im bezpieczną przestrzeń, z miejscami w które nie będę wcale ingerował.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:58, 03 cze 2020

Do góry
Ostatnia lampa na taras . Mam nadzieję .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies