Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu narazie jest ściernisko... 21:05, 06 maj 2020

Do góry
Rabaty od strony sadu.
Tu narazie jest ściernisko... 21:05, 06 maj 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
U mnie nareszcie trochę popadało. Ogród od razu wziął głęboki oddech.
Skarpa przy tarasie.

Pięknie!!
Ogródek warzywny na balkonie 21:04, 06 maj 2020

Do góry
Zawsze chciałam wypróbować takie lifehacki roślinne i kilka dni temu włożyłam dupkę selera naciowego do wody :0)
W weekend posadzę go w doniczce i zobaczymy co będzie dalej:0)

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:02, 06 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
W środę tydzień temu szkółka wysłała mi rośliny, w czwartek dostałam powiadomienie, że przyjedzie kurier po czym nie dotarł. Potem był długi weekend i paczkę dowiózł w poniedziałek. Czyli blisko tydzień rośliny w pudle owinięte folią spytałam czemu? Nie wyrobił się
Rośliny w pudle owinięte streczem zabezpieczającym przed połamaniem, jak otwarłam ledwie żyły

Sylwio już masz bardzo ładny ogród
Piękne te kolorowe kobierce
I nowe roślinki, ech,,zawsze nam mało
pozdrawiam
Pszczelarnia 21:01, 06 maj 2020

Do góry
MarekW napisał(a)

Ewo pozdrawiam Was serdecznie
ja też w tym roku zaczynam grządki permakulturowe. Trochę z lenistwa, ale naoglądałem się filmików, w których można zobaczyć, że to ma sens W moim średniowiecznym zakątku nie ma już obwódek z wikliny bo się rozleciały, za to są nowiutkie grządki bez kopania, na tekturze z gałęziami, słomą i kompostem co już parę lat się gromadził.

Marek,

pozdrawiamy i czekamy na rewizytę. Wspominaliśmy Ciebie, zwiedzając w styczniu Muzeum w Tarnowie (tak nam Mira zaserwowała taką dawkę emocji).

Ty i lenistwo?

To holenderski (może francuski?) manieryzm

Problemy z tujami 21:01, 06 maj 2020

Do góry
Witam Serdecznie
Proszę o poradę moje Szmaragdy z dnia na dzień wyglądają coraz gorzej
sadzone rok temu na końcu października zakupione w szkółce w doniczka wywiercona dziura ziemia zmieszana z torfem pod iglaki podlane jesienią z 4 razy później już tylko opady atmosferyczne teraz podlewanie kropelkowe 2 razy w tygodniu po 2-3 ha nawożenie praktycznie to co poruszyło przy nawożeniu trawnika Saletra wapniowa yara i hydrokompleks przy sadzeniu zauważyłem sporo kulek nawozu osmocote , 2 tygodnie temu interwencyjnie oprysk tomsinem , i bez zmian jeśli ktoś by coś poradził będę niezmiernie wdzięczny

Tu narazie jest ściernisko... 21:00, 06 maj 2020

Do góry
U mnie nareszcie trochę popadało. Ogród od razu wziął głęboki oddech.
Skarpa przy tarasie.

Tu narazie jest ściernisko... 21:00, 06 maj 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Tak się prezentują z pozostałymi donicami przed wejściem.

Dorzuciłam też rozchodnika Matrona i pomarańczowe dalie, które wysadziłam już dwa miesiące temu. Kształt ma mało foremny bo uszczykiwałam stożki wzrostu żeby poszła w szerz a nie wzwyż. Efektu na razie nie ma, trzeba czekać.

Piękne kompozyje Basiu.
I te fioletowe tulipanki też piękne
Pszczelarnia 20:55, 06 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Też jestem bardzo ciekawa o co chodzi w tej permakulturowej grządce na ogórki. Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
Takie chwasty też mam, bardzo uciążliwe dziadostwo.Tulipany w wyplatanej rabatce bardzo przypadły mi do gustu.

Tutaj zdjęcie lepsze a za nimi róża żywopłotowa wspaniała. Teraz widzę jej piękno (mam 3 sztuki). Zielona od wczesnej wiosny do późnej jesieni, wysoka maks. 160-180 cm, już zapączkowana wydłużonymi pączkami, pachnie, kwitnie wcześnie raz w kolorze waniliowo-białym. Kolce rzadkie ale bolesne. Będę chciała odszukać jej nazwę (pteragonis?).

Piszę to sobie również ku pamięci. Ciągle jeszcze zaskakuje mnie mój ogród, mimo, że (mam wrażenie) znam każdy spłachetek w nim.

Migawki z ogródka 20:53, 06 maj 2020

Do góry
Kukliki
Pszczelarnia 20:51, 06 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zainspirowana ogrodem sąsiadki, zakładam grządkę permakulturową na ogórki. Gałęzie i słomę już mam. Jeszce tylko tektura i kompost.

Ewo pozdrawiam Was serdecznie
ja też w tym roku zaczynam grządki permakulturowe. Trochę z lenistwa, ale naoglądałem się filmików, w których można zobaczyć, że to ma sens W moim średniowiecznym zakątku nie ma już obwódek z wikliny bo się rozleciały, za to są nowiutkie grządki bez kopania, na tekturze z gałęziami, słomą i kompostem co już parę lat się gromadził.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:50, 06 maj 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Haniu wszedzie juz od ponad tygodnia kwitna bzy a moje jakies powolniaki sa. Krasawica moskwy wyglada jak by nie ciala jeszcze zakwitnac i ten nowy tez nic a nic sie nie rusza, i jeszcze jeden mam od sasiadki juz z 3 lata i jeszcze nigdy nie kwitl. Jak mnie wkurzy to go nad rzeczke przesadze

mamy kolejne malenstwa, juz 7 razem 4 chlopakow i tzy dziewczyny
i ten jeden, ktorego mama na poczatku nie chciala juz ok, teraz mama go z oka nie spuszcza

dzisiejsze blizniaki

a te juz sprzed kilku dni

Śliczne są
Migawki z ogródka 20:47, 06 maj 2020

Do góry
Lilaki: L. Spaeth, Katherine H., Krasawica, Znamya L., Nn.
Pszczelarnia 20:45, 06 maj 2020

Do góry
darkowa napisał(a)

a mogłabyś Ewo coś więcej na ten temat napisać?

A Twój ogród z chwastami czy bez jest piękny i już,chociaż nie zazdroszczę pracy.
A ściółkujesz glebę?

Permakultura- jak mówi moja Mama dobra kultura ,

żyje swoim życiem naturalnym. Buduje się grzędę: na dno tektura falista (karton), na to sterta gałęzi starych, liście żywokostu i pokrzywy, resztki drewna zbutwiałe, obłożyć słomą, dołożyć próchnicy, kompostu (może być nie do końca przerobiony) i sadzić wszystko. Sąsiadka miała piękne buraki i marchewki na niej w zeszłym roku.

Tak, w tym roku się postarałam.

Ściółkuję obornikiem (raz na 3 lata),

tutaj wspomogłam się trocinami,

róża pnąca (nie ma jeszcze ściany za sobą) dostała słomę (słoma bywa niebezpieczna - nornice mają używanie),

buki Zlatia też wyściółkowane,

ale cisy już nie

buki czerwone też nie (kiedyś ściółkowałam, teraz chwast są tutaj minimalne)

rabatę bylinową wyściółkowałam wspaniałą próchnicą

taką "zapchajdziurę" w dziurze zasypałam korą (tutaj nie wieje, utrzyma się dłużej)

Można by ściółkować pociętymi miskantami, skoszoną trawą.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:45, 06 maj 2020

Do góry
bedzie kwitl szczypior

Aronia

buczek wystartowal

dziewanna
Brzoza - Betula 20:43, 06 maj 2020

Do góry
Cześć, czy ta moja brzoza zwisająca to brzoza brodawkowata Gracilis?
Liście postrzępione:
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:42, 06 maj 2020

Do góry
Pierwszy irys

Dąbrówka rozłogowa

Szafirek

Tawuła japońska

Duże pole do popisu 20:41, 06 maj 2020

Do góry
Bardzo dziękuję Sylwii Słomczewskiej i Hani "Gruszce" za rady i inspiracje, zdjęcia i porównania.

Nowy nabytek pod taras: jabłoń Ola, właściwie dwie jabłonki Rok musiałam trawić różne pomysły, by w końcu zdecydować się na zakup. Strasznie powoli mi idzie to kupowanie drzew W drodze jest jeszcze 12 brzózek Doorenbos.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:39, 06 maj 2020

Do góry
majowe narcyzy
te posadzilam jesienia kolo domku przepiorek. W zimie jakos przenieslismy kaczki do drugiego sasiedniego domku i niestety ogrodzenie bylo za blisko i kaczki codziennie czlapaly po miejscu gdzie rosly narcyzy. Troche mi zajelo zanim sobie przypomnialam, ze tam cos rosnie i troche pozno zareagowalam. Postawilam tam widly i poszerzylismy miejsce gzie kaczki moga hodzic. No i narcyzy zaczly wylazic a teraz zakwitly. Jeszcze duzo pakow jest

a kaczki
zawsze szybko i zawsze w grupie. Przybiegaja podziobia i leca dalej

no i chyba mam slimaki na skalniaku, bo cos tam ostatnio skubia

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:38, 06 maj 2020

Do góry
Aniu ano na wiosnę trzeba trochę zmian wprowadzić żeby nie było nudno
Deszczyk dobrze zrobił spragnionym roślinom, zaraz pokazały co potrafią. Niezawodne stare, czasami zapomniane narcyzy zakwitły.
W ub. roku większość cebul posadziłam w nowym miejscu i pięknie rozkwitają

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies