Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:53, 06 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie ma za co Z wiśni przesliczna jest jeszcze Arashiama, mam od tej wiosny, burza kwiecia i już trzeci tydzień kwitnie
dłużej od kiku, ale pokrojem inna
maleństwo do pasa , jedna gałązka, a kwiecia piana

O to takie ma kwiaty jak moja, ale moja była darowana i NN...
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 13:49, 06 maj 2020

Do góry
No i teraz... 2020 rok

I czas na zmianę, uporządkowania.
Tym bardziej, że nie ma zieleni otaczającej (żywopłotu) i pojawiły się moje dziwne pomysły na mini taras na środku ogrodu. Bezsensu. Teraz wiem (dzięki forum), że chcę iść w kierunku uporządkowanych rabat, ławek, ścieżek itd. Nie ma też już potrzeby ogrodu dla dzieci.

Z lewej strony zdjęcia jest południe - czyli słońce na świerki. Od pola południowy-zachód, no i wiatr.

I co dalej?
Na pewno rabaty.

Rabata1
Tu najpierw chciałam hortensje bukietowe. Nawet są posadzone, ale przycięte. No i kolejny błąd, bo każda inna: Grandiflora 2 szt, Limelight 1 szt, Vanilla Fraise 2 szt. I ławeczka.
I tu będę miała pytania do Was, bo od niej zaczynam...

Rabata2
Pomysł, aby dodać jeszcze brzozy, trawy, hortensje, ławeczka...

Rabata3
Na razie czeka na pomysł...

Rabata4
Tu będzie coś niskiego, trawa, może czerwony berberys, czeka na pomysł...
Zabieram wrzosy, pęcherznice posadzone tam gdzie zmienia - ale chyba nie widoczne na zdjęciu.

Rabata5
Tu chcę przenieść pęcherznice z Rabaty 4 oraz 2 szt Śliwowiśni.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:39, 06 maj 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Z czym macie posadzone piwonie? Odchwaszczam moją piwoniową i zastanawiam się co im dodać? Mam parę morning lightów jeszcze, a co w nóżki? Bodziszki może?

Z peonią fajnie wygląda przywrotnik...
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 13:30, 06 maj 2020

Do góry
2019 rok
rok przed dwoma dużymi zmianami - likwidacji żywopłotu oraz podejścia/ pomysłu do rabat

Krzewuszka oraz pęcherznica Diabolo przy tarasie, przy klombie

i druga pęcherznica Luteus, z drugiej strony tarasu.

System automatycznego nawadniania 13:28, 06 maj 2020

Do góry
PiterSas napisał(a)

Hej.
Policzyłeś straty a nie podałeś jakie masz ciśnienie statyczne.
Odnosnie rozmieszczenia zraszaczy to zobacz dwa posty wyżej tgrzebien-ia. On ma problem z brakiem zasięgu wody w niektórych miejscach (czerwone kółka) U ciebie na rysunku widze takie miejsca:

czarnymi (i jedno duże owalne czerwone ) kółkami zaznaczyłem tam gdzie mogą być braki w nawadnianiu.
Czerwonymi małymi kółkami sugestia aby dodać tam zraszacze (linia żółta).
teraz odnośnie Twoich wyliczeń.
Straty liczysz dla jednej sekcji i je sumujesz. Pamiętaj ze straty są na elektrozaworze, kolanku, trójniku redukcji itp.
Odnosnie średnicy rur - moja sugestia rób wszystko na 1 calu. Przepływ zredukuje Ci stratę Ciśnienia na żółtej i fioletowej linii.
Odnosnie zastosowania dysz statycznych - one nie będą miały takiego zasięgu jak MP3000 - musiałbyś zwiększyć ilość sekcji i ilość zraszaczy...
Statyczne możesz dać na linii fioletowej.
Odnosnie linii kroplujących - jak dasz przewód z kompensacją ciśnienia to przy tej długości linii może być na jednej sekcji.

Dziękuje za odpowiedź.

Straty - na elektrozawory, kolanka, redukcje - dałem te symboliczne 20%, ale przy tak małej stracie na rurach to chyba za mało.
Co do sumowania, to rozumiem, że liczę (na podanym przykładzie) - 0,1 (zraszacz 1 + przepływ wody dla 2 i 3) + 0,022 + 0,022 = 0,144 dla całej sekcji niebieskiej.
I to teoria

Pompa nabija 4,4, a potem się odcina.
Robiłem też pomiar przy pracującym zraszaczu MP 3000 360, wtedy ciśnienie spada przy zraszaczu do 2,8, a przy pompie 3,2 (obstawiam, że ta strata jest w wyniku zastosowania kilku złączek ogrodowych). Nie mam więcej zraszaczy, aby sprawdzić, jak to wygląda przy większej ilości.

Co do miejsc niewystarczająco nawodnionych zrobię korektę.
Czy ta sekcja żółta będzie wstanie udźwignąć tyle zraszaczy (z tymi dodatkowymi)?

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 13:25, 06 maj 2020

Do góry
2015 rok

Pojawiają się pierwsze nasadzenia - bezsensu, pojedyncze

i plan aby lipa w ogrodzie dała cień, a w tle porzeczki i warzywniak

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 13:22, 06 maj 2020

Do góry
Potem czas tylko na trawa, trawa - jako teren do zabaw/ integracji dzieci

2011/2012 rok

I pojawił się nawet klombik - z roślin od "sąsiadów"

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:19, 06 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
400 lilii? Wow, będzie szał Ja mam tylko parę sadzonych w zeszłym roku
Ja przez 3 lata kupowałam w lipcu w cenach promocyjnych po około 100 lilii. Uwielbiam zapach lilii i zdziwienie przechodniów "co u ciebie tak pachnie"

W tej części ogródka naliczyłam 160 lilii, które zakwitną w tym roku. Mam nadzieję, że nie przejdzie żaden kataklizm i pokażą swoją urodę.

Po tej stronie wypatrzyłam około 80 lilii, ale mogłam nie zauważyć wszystkich, bo tam już spory gąszcz.

Pod świerkami i przed altaną jest jakieś 40 lilii będzie ładnie pachnieć podczas odpoczynku.

Nawet tu przy ławce, a za bukszpanami rośnie kilka lilii.

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:18, 06 maj 2020

Do góry
Dziewczyny pomocy

jeszcze jedna fotka to to czerwone 3.5 -4m m dłgości szerokości od 1m do 1,5m

co tam posadzić??

mnie przychodzą do głowy tylko róże lub jeżówki..

to fioletowe kólko na płotku to róża Gertrude Jekyll( są tam dalej jeszcze 2]
w czosnkach są hosty i bergenia .. na obwódce na zielono brunera a na żółto hosty ,mogę to poprzesadzać
na zakrecie za kulkami są rozplenice i rozchodnik

za zakrętem rabata bylinowa ,na razie -nie wiem może do przeróbki

bylinowa długa z 10m w najwęższym miejscu 2m.Co tam na niej sama dobrze nie wiem ,sadzone jesienią ..piwonie lilie orliki szałwie irysy jeżówki i cos tam jeszcze
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:17, 06 maj 2020

Do góry
Kosmosy rosną
Ogród w dolinie 13:17, 06 maj 2020

Do góry
Choiny już prawie wypielone, zostały 3 ostatnie, ale chwasty po bokach zjadły trochę terenu :-/

Jeszcze graby, ten środkowy jakiś wolniejszy.

I seslerie w przechowalniku, coś słabo z nimi chyba, chociaż są zielone, kępy dzikiej trawy na skarpie lepiej wyglądają hahaha
Ogród do odnowy 13:13, 06 maj 2020

Do góry
Kalina hordowina dzisiaj, nigdy nie cięta a aż się prosi by nieco ją skorygować. Pod koniec kwitnienia dostaje pstrokatych zielono-żółtych liści. I tak lubię ją. Tyle, że u mnie rośnie w kącie i robi za tło dla innych roślin. Na jesieni nie przebarwia się

Sezon 2017 u Hanusi 13:11, 06 maj 2020

Do góry
Basiu, Izabelko, Zbyszku, dziękuję za odwiedziny i komentarze. Za wierszyki co idą w parze, za te nasze ogrodowe hity. Bo bez nich bylibyśmy mumie egipskie, nie do życia.

Na alejkach ogrodowych teraz jest szał stokrotek, ale i na mój trawnik jakieś się posiały.

Słoneczny Ogród 13:07, 06 maj 2020

Do góry
Zostawiam torciki beza pawlova dla miłych gości
Ogród na glinie 13:06, 06 maj 2020

Do góry
bql3 napisał(a)

super klimatyczne ujęcie - bardzo mi się podoba

wiosennie pozdrawiam
Jan

Dziękuję
Ogród bez reguł 12:59, 06 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
U mnie też dziś pada .
Bergenie lubię, tę Gragonfly też mam, fajny maluch .
No widzę, widzę...
Aż mnie skręca z zazdrości Też bym tak chciała
U mnie bergenie kwitną po raz pierwszy, więc je bacznie obserwuję pod kątem ewent. rozmnażania. Kolorki mają zacne

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:58, 06 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
[img
zgrały się lilaki z floksami i dąbrówką

Sylwia widok aż zapiera dech w piersiach ..ale ja lubię takie klimaty.

Sylwio wpadnij do mnie.Potrzebuję porady
Sezon 2017 u Hanusi 12:58, 06 maj 2020

Do góry
We krwi mamy ciąg do ziemi.
Wszak jesteśmy śmiertelnymi,
a że ziemia nasza matka,
winniśmy jej hołd do ostatka!

Wychowani w trudzie znoju,
nie mamy w mieście spokoju,
dopokąd w sad nie wejdziemy
i piersią tam odetchniemy.

Potem, tak od niechcenia,
weźmiemy się za pielenie.
Uwolnimy z chwastów rośliny,
urodą ich się zdziwimy.

Wieczorem zaś,
z błyskiem w oku
powiemy o tym uroku,
i sami nie wiedząc kiedy,
siejemy ten "pęd do gleby"!

Obyśmy mieli godnych następców, Zbyszku.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:46, 06 maj 2020

Do góry
oliwka napisał(a)

Dziękuję za rady:0) tak miejsca niezbyt dużo to fakt. Widać pandemia wyłoniła na tarasy nawet tych, którzy w ziemi grzebać nie lubią, bo o dziwo dużo osób sie zglasza po porady balkonowe. Słownika wyłączyc nie mogę bo na dwa języki jadę :0) to przełączanie i pomaga i szkodzi. Faktycznie wizytówkę muszę w końcu zrobić, tylko czasu brak. Gratuluję nagrania, twój ogród zadziwia o każdej porze roku. Miałam kilka lat temu ciekawą przygodę. Właśnie dzięki ogrodiwiskowemu forum zawitała na mój balkon ekipa filmowcówv:0)
Poszukam tej ogrodowej mapy ogrodowiskowej.

Pozdrawiam serdecznie i czekam niecierpliwie na fotki :0)
Masz jakiś link do tej Twojej przygody z filmowcami, chętnie zobaczę.
Co do wizytówki to w ciągu jednego sezonu założyłam sobie folder pt. wizytówka na laptopie i tam wrzucałam zdjęcia, które chciałam pokazać. Oczywiście nie wszystkie wykorzystałam, ale miałam przegląd całego sezonu w jednym folderze. Nie musiałam szukać, zimą zabrałam się za wizytówkę.
Dużą zmianę mój ogród przeszedł tu na Ogrodowisku, tyle, że nie umiałam zachęcić do pomagania mi przy urządzaniu tego mojego kawałka na ziemi. Zaczęłam kombinować no i wyszło takie "coś". Ja tam lubię to moje "Coś" od małej dziewczynki zawsze lubiłam kwiatki i miałam swój malutki ogródeczek.
Na tej mapie nie wszyscy zaznaczają swoje ogrody, czasem dla bezpieczeństwa lepiej nie pokazywać całemu światu gdzie się mieszka. Na zdjęciach często widać dom, jego otoczenie, nie wiadomo kto może to zobaczyć i do jakiego celu użyć.
Pozdrawiam właścicielkę cudownego balkonu.

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 12:43, 06 maj 2020

Do góry
Pola napisał(a)

No, powiem Ci że pięknie Wam ten zakątek wyszedł. Rzeczywiście, klimat jak we włoskiej willi .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies