Ania ,
Jakie okazy ,
pięknie ,
widzę ,że w tym roku jest szał na funkie ,
Bardzo fajnie wyglądają ,
szkoda tylko ,ze nie można ich sadzić w pełnym słońcu
Mój ogród jest jakiś opóźniony U mnie dopiero pełnia rozkwitu jeżeli chodzi o irysy - dwa pierwsze zdjęcia to syberyjskie NN, kupione sto lat temu, gdy myślałam, że irysy są tylko jedne Dwa ostatnie zdjęcia to odmiana 'Shaker's Prayer' - piękny, duży kwiat i do tego cudownie użyłkowany
Iris sibirica 'Shaker's Prayer' - cudny rysunek i biała obwódka
Skoro o bodziszkach była mowa, to wrzucam fotki zaczynającego kwitnięcie bodziszka mieszańcowego 'Rozanne', na razie nieśmiało, powoli pojawiają się pierwsze kwiatki i tak, uprzedzając pytania, te wszystkie trzy zdjęcia to właśnie Rozanne, tylko w różnych miejscach (słońce, cień) i różną porą dnia. IMHO on jest niesamowity. Nie dziwię się, że dostał jakieś tam różne nagrody Nie mogę się doczekać jak już będzie cały obsypany kwieciem
Zachodzące słońce wyciągnęło barwy fioletu.
A tu dla porównania w innej części ogrodu - mój nowy bodziszek himalajski 'Gravetye' :
A tu jakieś ogólne widoki. Byłam w paru szkólkach ale kupiłam tylko 1 rozplenicę bo mi się nie przyjęła z Al...aru. Z reklamacjami u nich nie ma problemu, oddali mi pieniądze.
A teraz pokażę iryski, które miały być reticulata. Posadziłam je pomiędzy śmiałkami by wczesną wiosną cieszyły oczy a tu zonk. Nie kwitły. Nabrałam wtedy przekonania, że mogą to być irysy holenderskie. I som, bo teraz mam tak
Dla mnie te lilaki wyglądają rewelacyjnie. Dałabym im w nogi hakone. Albo carex everillo. U mnie sprawdza się w cieniu i rozjaśnia. Ale lepsza hakonka.
To chyba rosemoor Lad to tylko w kadrach kilka dni temu postawili rusztowanie i dzis moj maz do konca demontowal balkon. Wszedzie belki i balagan w garazu dobrze, ze tego nie widac.
Czosnki w rozynch fazach, zawsze piekne.
Na skarpie zdecydowanie najbardziej radzi sobie u mnie szałwia i co ciekawe tylko jeden z 7 krzaczków jest taki pokaźny, czemu, nie mam pojęcia :/
Nie wiem do tego czy to odmiana Deep Blue Fiield, czy Compact Deep Blue
Snów Hill tez nawet nawet się zebrała
Natomiast lawenda wyjeżdża ze skarpy, bo mnie wkurza jak co roku po zimie odbija baaaaardzo późno od korzenia.
Dziś zgrzeszyłam w szkółce... pojechałam po ziemie pod borówki, a wróciłam z 5 hortensjami MAGICAL MONT BLANC 'Kolmamon' ... mąż wkurzony, ale hortensje wsadzone. Na razie tak bez rabaty i bez tła. Zobaczymy, czy będą się tutaj dobrze czuły.