Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka 16:23, 03 maj 2020

Do góry
Cześć wszystkim. Dawno mnie nie było.
Kilka migawek z mojego ogrodka.
...uDany ogród 16:23, 03 maj 2020

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:21, 03 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Jaki Ty masz piękny wielki okaz klona palmowego, nawet nie wiedziałam że one takie duże rosną... Tulipanowa wyspa piekna i elegancka, bardzo zyskuje przez kamienne podwyższenie. Podziwiam otoczenie działki, masz wspaniała możliwość połączenia roślinności w ogrodzie z zewnętrzną.

Kasiu klony mogę spore rozmiary osiągać. Zmierzyłam dzisiaj swojego, ma już 4,5 metra wysokości. Mam spore spadki i muszę różnice terenu niwelować. Fakt mam z jednej strony fajne tło zapożyczone. Z pozostałych otoczeni jesteśmy bardzo blisko wybudowanymi domami.

...uDany ogród 16:20, 03 maj 2020

Do góry

Wzgórze chaosu 16:18, 03 maj 2020

Do góry
Zapełniłam w końcu dwie ostatnie luki w kierunku drogi. Po prawie roku dumania wybór padł na cyprysy nutkajskie pendula.

Zależało mi na iglakach, aby przez cały rok nieco przysłaniały. Liściastych jest tam już dużo. Nie chciałam świerka, jodły. Nic w stylu eleganckiego stożka. Tam jest taki misz masz, że dwa cyprysy o luźnej formie dopełniają ten mój chaos
Muszę zrobić nieco lepsze fotki. Na tych co mam, ledwo widać zmianę

Jeden cyprys posadziłam po prawej stronie od kaliny.

Drugi poszedł w lukę między pissardi a wiązem wredei.
...uDany ogród 16:17, 03 maj 2020

Do góry
I jeszcze trochę wiosny

Krasawica Moskwy pierwszy raz u mnie kwitnie

Niebo Moskwy też pokazało kwiaty po dwóch latach przestoju

Kalina angielska w duecie z 'Kathrine Havemeyer'

Kalina Tomentosum w duecie z Ludwig Spaeth

i moja ukochana obiela nad stawem

Chwasty w trawniku 16:16, 03 maj 2020

Do góry
Witam serdecznie, czy ktoś mi pomoże rozpoznać, co to za chwast? Mam posianą roczną trawę (dosiewałam w tym roku już dwa razy), niestety pełno tego w trawie. Z góry dziękuję za pomoc.
W samym słońcu 16:15, 03 maj 2020

Do góry
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:13, 03 maj 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
Uwielbiam czytać tak szczegółowe opisy. Masz niezwykłe zdolności. Mocno ich zazdroszczę bo ja , niestety, sadzę przypadkowo. Przypadkowe rośliny w przypadkowych miejscach. A duża, cienista rabata u mnie do zagospodarowania. Może z czasem przyjdzie takie komponowanie jak u Ciebie? No, ale muszą być mistrzowie na których czeladnicy tacy jak ja mają się wzorować

Wacławie jaki ze mnie mistrz. Pewnie będę to wszystko przerabiać jeszcze nie jeden raz Moja działka na początku była wielką, nasłonecznioną patelnią. Drzewa podrosły i teraz trzeba dosadzić rośliny do cienia.

Ogród z łezką II 16:09, 03 maj 2020

Do góry
Kindzia napisał(a)

Na nornice to ja już nie mam siły.

Jak rośnie Ci ta Burgundy? Dużo przyrasta na rok? Gałęzie ma bardzo sztywne, czy giętkie? Potrzebuję ładnego drzewka bordowego z pięknym kwitnieniem do formowania. Myślisz, że by się nadawała?

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:59, 03 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Fajne wybory brunerki to moje ulubione. Mam aż 3 odmiany i będę w tym roku rozmnażać. Są długo dekoracyjne, zacieniają duże połacie przed chwastami po prostu fantastyczne zadarniacze

A jak roślina w donicy, powinna już rosnąć.... Bo jak nie to robię sadzonki. Będę swoją wykopywać ponieważ mam posadzoną w złym miejscu. Ona nie jest na pierwszy rząd

Kuklika bordowego od Ciebie bym kawałek porwała

Na derenia pagodowego od kilku lat mam chęć ale kompletnie nie mam pomysłu gdzie go dać. Najlepiej wygląda na tle ciemnej zieleni. Co go oglądam to mam 100 000 myśli i zawsze dochodzę do wniosku że on chyba nie do mojego ogrodu

Brunerki polubiłam, mam nadzieje, że z wzajemnością.

Ula roślinkę zadołowałam w szklarni z doniczką, obsypałam liśćmi. Czekałam, nawet przeszukałam całą zawartość ziemi. I nie mam jej. Nie wiem czy nie zgniła, bo ja ja w zimie w tej szklarni kilka razy podlałam

Ten kuklik taki czerwono-różowo. Przygotuję sadzonkę, bo już się odbudowały po pobieraniu sadzonek w zeszłym roku. One u mnie rośnie w ekstremalnych warunkach, bardzo nasłonecznione miejsce, skarpa, byle jaka ziemi, żwir i płyty na około. Ale to twardy zawodnik.

Przerabianie ogródka pod swój gust 15:50, 03 maj 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Wysialam w tym roku szalwie trojbarwna bezposrednio na rabaty

Piękne maluszki
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:44, 03 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Anitko, roślinki szybko rosną zwłaszcza kaliny

Nie cytowałam całego postu ale próbowałam prześledzić Twój tok rozmyślań i przyznaję że nie nadążam. Ale zachowaj tą fotkę żeby pokazywać zmienność tego miejsca. Pismo obrazkowe pomaga

Ula tez sobie te fotki zostawię dla porównania.

Te leszczyny kiedyś były malutkie, a teraz mocno je odmłodziłam.

Żywopłot z buka zaczyna zrzucać brązowe liści i zielenieje.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:36, 03 maj 2020

Do góry
koliber napisał(a)
U Ciebie nawet jak jest "bałagan" to i tak jest pięknie

Pozdrawiam

Bałagan rzecz ludzka

Wzgórze chaosu 15:35, 03 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
O super - to chyba spagetti lub variegata - nie pamiętam, ale kącik dereniowy - to brzmi dumnie
Szósty dereń przybył - to już nie kącik a zaułek dereniowy
Bardzo jestem zadowolona z tych dereni właśnie w tym miejscu, fajnie rozświetlają bordową pissardi.
...uDany ogród 15:30, 03 maj 2020

Do góry
Zieleń się wybarwiła od tego deszczu, jest cudownie

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:30, 03 maj 2020

Do góry
Jakaś mikruska piwonia się pokazała
Ale czy to pąk ? Co z nią nie tak ?

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 15:29, 03 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Wygląda genialnie!

A wrzucałaś może gdzieś tu info, jak wykonywaliście te białe donice?

Dzięki Asiu!

wiesz co tutaj przy placyku jest betonowa ... ale mąż tak klął, przy niej że powiedział mi, że betonowej więcej nie zrobi więc skorzystałam z pomysłu Reni i kolejne zrobił mąż z płyty warstwowej z odzysku nawet. To jest akurat ta przy tarasie:

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:28, 03 maj 2020

Do góry
Hi hi... nowa rabatka pod słupkiem, był kwadracik będzie prostokąt
Posadzę te piwonie i penstemony, będzie ok ?

Wzgórze chaosu 15:27, 03 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękne zestawienie roślin. Bardzo lubię kalinę i mam młody krzaczek. Jesienią go przesadziłam w inne miejsce, co prawda przesunął się tylko o 1 metr ale teraz nie będę go tak mocno ciąć. Wcześniej wchodził mi na ścieżkę przy altanie. Nawet się nie zbuntował i zawiązał kwiaty.
Zestawienie przypadkowe Teraz wolałabym amanogawę zamienioną z tują obok. Bardzo mi szkoda, że lepiej ją widać z ulicy niż z domu. Kalinę przycinam co roku, zaraz jak kwiaty opadają. Zazwyczaj zdąży zawiązać dużo nowych na przyszły sezon.

Teraz, gdy wymyśliłam kącik do siedzenia muszę szczególnie pilnować, aby nie rosła zbyt szeroko. Pod kalina wschodzą funkie, bardzo wolno w tym sezonie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies