Toszka
16:17, 15 wrz 2019
Ajko, Shishigashira ma unikatowe liście - poskręcane i zwinięte w rurkę.
Tu masz opis i zdjęcia charakterystycznych liści
I powiem ci, że nie wiem jaki to klon (za specjalistę się nie uważam), ale z ciekawości przejrzałam oferty szkółek i dość często twój klon sprzedawany jest jako Shishigashira...
Popatrz po zdjęciach w google i porównaj, bo masz klona na miejscu i łatwiej ci porównać zdjęcie z żywym egzemplarzem.
Tu masz opis i zdjęcia charakterystycznych liści
I powiem ci, że nie wiem jaki to klon (za specjalistę się nie uważam), ale z ciekawości przejrzałam oferty szkółek i dość często twój klon sprzedawany jest jako Shishigashira...
Popatrz po zdjęciach w google i porównaj, bo masz klona na miejscu i łatwiej ci porównać zdjęcie z żywym egzemplarzem.
Wiosną tego roku kupiłam w szkółce ogrodniczej klona palmowego dissectum, był ładny zieloniutki. Teraz jest jesień, wiec wiadomo liście będą opadać, ale dlaczego wyrosła z jego pnia dodatkowa wielka gałąź, która wyglada jakby była z zupełnie innego gatunku??? Ma dużo większe liście, nie przebarwia się tak jak reszta rośliny....
Witam,
witam, na mojej rabacie frontowej marzy mi się klon palmowy, np. atropurpureum. Jednakże nie mam miejsca osłoniętego, jest tylko słonecznie. Zakupiłam pod wpływem impulsu klona zastępczego-podobno to Crimson sentry, szczepiony bardzo nisko, na zdj.Ma ok. 1,2m. Nie miał żadnego oznaczenia, plakietki, tak powiedział Pan w szkółce.