Jak pociągniesz ręką za kłosy i nasionka lekko schodzą to znaczy że już dojrzałe.
U Ciebie Iwonko stipy młode to jeszcze nasionka niedojrzałe bo późno zaczęły kwitnąć, szybciej kwitną te 2,3 letnie to i nasionka zbierasz wcześniej. Nie spiesz się ze zbieraniem nasionek, możesz nawetw listopadzie czy grudniu, to nawet lepiej jak się trochę przechłodzą. Część nasion się sama wysieje i będziesz miała własne sadzonki na rabatkach.
Za gratki dziękuję.
Też uwielbiam te cytrynowe żurawki. Bardzo mi pasują przy hortensjach
U ciebie lawenda drugi raz kwitnie, a ja się zastanawiam, czy jutro jej nie przyciąć po raz pierwszy? Jeszcze motylki i bzyczki przy niej latają, czyli mają co spijać.
Wcale nie wiem, czy trzeba dokupywać. te co masz, pasują do siebie. Ja bym tam widziała trawy, np rozplenica rubrum. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/45/450632/original.jpg
Potrafi mocno się rozrosnąć, więc jedna do jednej donicy by wystarczyła
Podobno u nas nie zimuje, przemarza, ale widziałam rozplenicę, która zimowała w garażu, wiosną przycięta ładnie odbiła, więc nie musi być jednoroczna
Kulki bukszpanowe nie są tanie, a na zimę musiałabyś je zadołować, albo spisać na straty. A zimą dasz w donice kompozycje z gałązek, np. derenia.
Najlepiej wsadź roślinki do zwykłych czarnych donic i dopiero do tych ceramicznych. Zawsze łatwiej będzie można wysadzić jedną kompozycję i wsadzić inną bez uszczerbku na roślinkach
Ps. Czytałam twój wątek dwa dni temu, myślałam że się wpisałam, ale chyba zasnęłam wcześniej
Łuki, cudowną masz bylinową, taki busz https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/92/921944/original.JPG
Kilka dni temu zobaczyłam i tak oniemiałam, ze dopiero teraz piszę. Czy trzymałeś się planu na tej bylinowej? Możesz przypomnieć, co tu sadziłeś, albo zalinkować spis? Normalnie nie wiem, co powiedzieć. Cudownie sobie poradziłeś z nasadzeniami Jeżówek masz masę.
O matko, jak cudnie
Kopiuję w całości. Pięknie to wygląda. Będzie jak znalazł na nową rabatę, tylkou mnie grusze tam rosną, ale to nic. A to zielone sztuk 3 - co to ?
Bo z tyłu masz rozplenice? Jakie? Dziękuję kochana
Irenko, u mnie zachwycałam się pierwszymi trzema kwiatkami firletki kwiecistej w moim ogrodzie, niektórzy ją odradzają, powołując się na ciebie, ze ekspansywna i trzeba jej pilnować. Znalazłam u ciebie fotki , pozwoliłam sobie zacytować u mnie Miło mi będzie, jeśli dorzucisz swoje trzy grosze, jak się z nią obchodzić. Bo mam jej siewki pierwszy rok w ogrodzie
Czytałam o nowych zakupach. Nie znałam tej roślinki. Ładna
Znalazłam. Śliczne zestawienie z lawendą
Faktycznie się rozsiewa, więc trzeba ją kontrolować jak wiele innych roślin w ogrodzie. Wyczytałam, ze może się nawet wysiać w trawniku