Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Sebek 19:20, 05 sie 2015

Też nie mogłem doczekać się firletek - teraz przeklinam ten dzień, w którym posadziłem je tak blisko róż. Wyciąłem je do zera, nie wiem czy odbiją, a została po nich wielka dziura w rabacie, bo róże zagłuszyły totalnie Także pilnuj ich
Iwk4 19:26, 05 sie 2015

Zawsze mogę im zmienić miejscówkę.
One się tak wysiewały?
19:28, 05 sie 2015
nie podobaja mi sie firletki..nie mam dylematów ..przynajmniej raz

Irenka co ma ich łany całe pisała że degradują czy wyjaławiają ziemię...nie chce wymyslać ale to nie dawno było warto poszukać u niej albo zapytać raz jeszcze
Iwk4 20:20, 05 sie 2015

Znalazłam. Śliczne zestawienie z lawendą
Faktycznie się rozsiewa, więc trzeba ją kontrolować jak wiele innych roślin w ogrodzie. Wyczytałam, ze może się nawet wysiać w trawniku
Milka napisał(a)

firletka u mnie, jak kosmitka inwazyjna
ale te widoki cieszą
zaczyna lawendy zagłuszać

Iwk4 20:26, 05 sie 2015

I jeszcze tutaj zestawienie z trawami - chyba ją lubię Jak zalezie za skórę, to sobie z nią pogadam
Milka napisał(a)

dobiorę się tu, za gęsto i za dużo i oczywiście jeszcze wtryniła się firletka';

malkul 20:36, 05 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Gosia, witaj u mnie
Rozchodniki od północy też jeszcze w powijakach.
Ale siem cieszę, ze chociaż coś u mnie jest wcześniej Może to wczesna odmiana? Może być tak?

hmmm wiesz co niestety się nie znam na tyle
Malgosik 10:07, 06 sie 2015

miskant ML rośnie bardziej w pion, a Variegatus rozłożyści
może te cechy weź pod uwagę przy wyborze na rabatę
Anias 10:18, 06 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Ewa, zaczynam zazdrościć ci dużej ilości miejsca, bo ja nie wiem, gdzie dosadzić różowe róże. A są takie śliczne
Już 3 żółte Beroliny czekają w doniczkach na miejsce, bo Zbyszek zabronił je wydać, wymyślił sobie, ze zakłada rabatę przed swoim królestwem na wszystkie niechciane przeze mnie roślinki. Wylądowała tam już jedna hortensja
Żółte róże też tam chyba wylecą z doniczek
Obejrzałam sobie twoje różyczki - ładne panienki
Zobacz, przecież nie wywalę tych piękności z okolic tarasu, nawet delikatnie pachną i są zdrowe, cały czas kwitną, na 3 piękne angielki miejsce znajdę , tylko które wybrać kolorem, by pasowały? :

To jest jedna gałązka:

Iwonk jakie piekne te roze!! Cudny kolor!!! I wogole pieknie w Twoim ogrodzie. Dawno tu nie bylam a tu tyle slicznisci.! Macham
szemusia 10:22, 06 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Beatko, fajnie podsumowałaś. Wymarzone ogrody, niepowtarzalne, indywidualne i na miarę każdego z nas. Bo inaczej byłoby nudno.
Już o tym kiedyś pisałam, że jak weszłam na O, chciałam mieć ogród taki sam jak Ana. Chyba żadnej rabaty nie mam takiej samej. Ale nauczyłam się łączyć i komponować roślinki. I przyznam, że najtrudniej z bylinowymi. Zawsze jakiś numer wywiną

Roślinki faktycznie się rozrosły.
Zobacz, jesienią sadziłam gracki do donic:
To ujęcie zrobiłam wtedy z tarasu - wrzesień 2014:

Dziś wygląda to tak - sierpień 2015:

Faktycznie - miskanty zaraz będziesz dzielić Ale mnie to bardzo odpowiada, bo muszę swoich naprodukować trochę

Podziwiam Cię, Iwonko za zapał do pracy w ogrodzie. Ale nie ma się co dziwić - efekty zachwycają - a to z pewnością motywuje do kolejnych rewolucji
Rozchodniki już kwitną? U mnie dopiero w pąkach. Ale za to lawenda zakwitla ponownie I bądź tu czlowieku mądry...
Pozdrawiam w kolejny mega upalny dzień...
Iwk4 10:34, 06 sie 2015

Malgosik napisał(a)
miskant ML rośnie bardziej w pion, a Variegatus rozłożyści
może te cechy weź pod uwagę przy wyborze na rabatę

Szczerze mówiąc, to znam ML, bo mam od zeszłego roku, Variegatusa dostałam wiosną i nie wiem, jak się zachowa w następnych latach. Ml jest delikatniejszy, chciałam posadzić przed te dwie duże kulki tujowe, dwa razy za twoją radą były już cięte i fajnie zaczynają wyglądać. Wyglądałoby to tak: kulki z tuji, miskant, kulka bukszpanowa. Ciężko tam zrobić odpowiednią fotkę, bo nie mogę się zbyt cofnąć (ściana domu), a ze skosu przekłamuje perspektywa. Na jesień miałabym zbytecznego Variegatusa, na ML musiałabym poczekać, aby podzielić. Musze się zastanowić