Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Grzyby kapeluszowe na trawniku 21:12, 28 lip 2017

Do góry
Nie wiem jednego i nie jestem w stanie stwierdzić z całą pewnością, czy:

trawa jasna jest spalona, czy zagłodzona. Nie poradzę więc donawożenia w miejscach jasnych, bo w przypadku spalenia - doleję tylko oliwy do ognia.

Lej wodę i odczekaj dwa tygodnie, co będzie się działo z trawnikiem.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:05, 28 lip 2017

Do góry
madlen napisał(a)
Witam jaki środek zastosować na 1,5 miesięczny młody, nienawożony trawnik ? Nie mam czasu czytać całego wątku , zaraz wyjeżdżam i wracam za miesiąc . będzie podlewany . Dziękuję

Pierwszy z brzegu nawóz do trawników. Nie 100 dniowy , nie na cały sezon, nie jesienny. Tylko zwykły. Jakikolwiek z napisem "do trawników".
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:03, 28 lip 2017

Do góry
effka napisał(a)
Mam możliwość zakupy dużej ilości dobrze przekompostowanego kompostu z kompostowni, chce go przekopać z ziemią pod trawnik i rabaty. Jaką grubośc warstwy rozłożyć na glebie (większość ogrodu to gleba gliniasto-piaszczysta)? Muszę policzyć ile go kupić.

5 cm.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:02, 28 lip 2017

Do góry
piotraudi napisał(a)

jezeli chodzi o dobranie mieszanki nie wiedziałem ze gala dark nie lubi ciężkiej ziemi na żuławach prawie tylko taka to samo co na Lubelszczyznie
tak myślałem poczekam dopiero 2 tyg miną jutro do końca sierpnia powinno wszystko wzejść wówczas sie zobaczy nawet jak będą niewielkie placki to po zimie powinny zarosnąć prawda???
teraz mam pytanie co do kompostu wiem ze to nie ta kolejność brak czasu i pośpiech zrobiły swoje
kompost z odchodów kur (bez słomy) można zalać wodą w beczce poczekać z 2 tyg i rozcieńczyć z wodą w stężeniu
1;10 najlepiej dokonać tego zabiegu wiosną czy na jesień???ja myśle o wiośnie ale wole sie zapytać
aaa a to co zostanie w beczce gęste wysuszyć i rozrzucić po trawniku w późniejszym czasie dobry pomysł???

Zapomnij, bo spalisz trawnik.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:59, 28 lip 2017

Do góry
mest napisał(a)
Piszę po raz kolejny i mam konkretne pytanie. Mija 5 dni od ostatniego koszenia i trawa w tym jednym miejscu (widoczne na zdjęciu) nie rośnie wcale, w innych miejscach znowu poszła strasznie do góry (zapewne tam gdzie było więcej nawozu) i teraz pytanie odnośnie "żółtego" miejsca. Nawieźć? Przekopać i zasiać na nowo? Dosiać? Bardzo proszę o pomoc. Noszę się z zamiarem by najpierw nawieźć po raz kolejny trawę, od ostatniego minęły ponad 3 tygodnie.

Nawieźć jasne miejsca i podlać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:56, 28 lip 2017

Do góry
madeczkam napisał(a)

dziekuje przeglądam oferty na allegro i tam rozchodników o przeróznych nazwach dużo i nie wiem, który wybrać ;(

Popatrz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/315-rozchodniki-okazale-byliny-dla-poczatkujacych-i-zaawansowanych
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:54, 28 lip 2017

Do góry
asiulka napisał(a)
A może taką rabatę pomoże mi ktoś zaprojektować?

Ale w odniesieniu do czego? Do kosmosu ? czy do ogrodzenia, a może do innych rabat. Tak się nie projektuje, pokaż co jest za przed i obok
Moje biedne tuje :( Jak je uratować? 07:49, 28 lip 2017

Do góry
Wszystkie posty przeniesione tutaj do problemów z tujami https://www.ogrodowisko.pl/watek/2362-problemy-z-tujami?page=74#post_8
Problemy z tujami 07:48, 28 lip 2017

Do góry
ogrodowywariat napisał(a)
Witam, kupę lat temu zasadziliśmy na podwórku wzdłuż płotu tuje. Niestety teraz zaczęło się coś złego z nimi dziać.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby.

Od razu mówię że może to być sabotaż mieszkańca tego domu, który już długo tu nie pomieszka.

Załączam zdjęcia poglądowe:

Mchy i porosty na kamieniu (alejka z kamienia białego) 20:45, 27 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pierwsza sprawa: biały kamień - piszę po raz kolejny - pasuje do akwarium nie do ogrodu.

Druga sprawa - agrowłóknina, wywal ją, wszystko odśwież, kamienie wyrzuć, nasyp nowych, w innym kolorze. I po kłopocie.

Jak masz takie coś, to co mam doradzić, skoro to trzeba wywalić. Samo popryskanie nic nie da. Właśnie m. in. dlatego nie robię takich kamieni i nie daję włókniny, nigdy.

rozumiem ze to tyczy się również moje przypasku (zdjęcia)
nie da się czymś spryskać tego ?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:05, 27 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wstrzymaj się.

Dobrze dobrałeś rodzaj mieszanki, go Gala Dark nie lubi ciężkich, nieprzepuszczalnych gleb.

Lolium perenne - szybko rośnie wschodzi w 7-15 dni

Poa pratensis kiełkuje 15-25 dni, więc poczekaj

Festuca rubra commutata 7 - 21 dni (zagęści trawnik).

Dwa tygodnie, więc jeszcze nie wszystko wzeszło.

jezeli chodzi o dobranie mieszanki nie wiedziałem ze gala dark nie lubi ciężkiej ziemi na żuławach prawie tylko taka to samo co na Lubelszczyznie
tak myślałem poczekam dopiero 2 tyg miną jutro do końca sierpnia powinno wszystko wzejść wówczas sie zobaczy nawet jak będą niewielkie placki to po zimie powinny zarosnąć prawda???
teraz mam pytanie co do kompostu wiem ze to nie ta kolejność brak czasu i pośpiech zrobiły swoje
kompost z odchodów kur (bez słomy) można zalać wodą w beczce poczekać z 2 tyg i rozcieńczyć z wodą w stężeniu
1;10 najlepiej dokonać tego zabiegu wiosną czy na jesień???ja myśle o wiośnie ale wole sie zapytać
aaa a to co zostanie w beczce gęste wysuszyć i rozrzucić po trawniku w późniejszym czasie dobry pomysł???
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:05, 27 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wstrzymaj się.

Dobrze dobrałeś rodzaj mieszanki, go Gala Dark nie lubi ciężkich, nieprzepuszczalnych gleb.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:27, 27 lip 2017

Do góry
piotraudi napisał(a)
to w takim razie ja także powinienem dosiać trawy??? w piątek 28 lipca minie 2 tyg od posiania trawy kiepenkerl gala dark.
Czy sie jeszcze wstrzymać z tydzień lub dwa???

Wstrzymaj się.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:20, 27 lip 2017

Do góry
DAWID89 napisał(a)
Witam ma ktoś jakiś skuteczny patent by zwalczyć chwasty w trawniku a szczególnie kończynę i mlecz i inne podobne chwasty?

Oprysk Bofix, Mniszek, Starane. Nie tuż przed deszczem, bo spłynie i nie pobiorą i nie zginą.
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 08:26, 27 lip 2017

Do góry
craon napisał(a)
Witam

Mam taki problem z świerkiem jak widać na obrazku.
Przyszedł jeleń w nocy i czyścił sobie rogi o pieniek I zdarł cała korę.
Jak uratować tego świerka?

Grzyby kapeluszowe na trawniku 22:45, 26 lip 2017

Do góry
Dobry wieczór
Pani Danusiu dziekuje za odpowiedź
Trawa siana i nawozona byla siewnikiem na kółkach
Co powinnismy zrobic żeby uratować nasza trawe?
Prosze mi jeszcze napisać czym potraktować grzyby jest ich coraz wiecej Robi sie nam w 'ogrodzie' grzybowisko
Jestesmy począkującymi ogrodnikami i wszystkiego sie uczymy (na własnych błędach)

Gardenarium napisał(a)

"Miastowi" na wsi ;) 08:50, 26 lip 2017

Do góry
"Miastowi" na wsi ;) 08:44, 26 lip 2017

Do góry
Rabata trochę wąska Nie rozwiniesz się na niej. Wzdłuż ścieżki daj szpaler niskich berberysów, Plus 3 trzmieliny na prostych pniach.

Pod domem wyraźnie za wąsko.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:41, 26 lip 2017

Do góry
Mogę pousuwać, no to się wstrzymaj, bo też widzę to samo.
Klikaj odświeżenie strony, wtedy moje posty będą widoczne.
Nie zawsze jednak będziesz miał to samo zdanie, więc wypowiadanie się nie jest przecież zabronione.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:40, 26 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Raczej nie wypłukało. Ale tak naprawdę, to nikt nie wie co się dzieje w glebie. Jeśli piaszczysta, mogło przesiąknąć głęboko, jeśli gliniasta - spłynęło w rabaty jak po stole. Tego nie wie nikt. Okaże się.

Widzę, że odpowiadamy w tym samy czasie i trochę dubluję Pani wypowiedzi Szkoda, że nie ma opcji usuwania postów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies