Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:07, 22 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Ależ Ci zazdroszczę tej drogi .....

Renia kurcze super się zrobiło, dzieciaki z deskorolkami rolkami wyległy na ulice wszyscy się cieszą choć już narzekają, że jakość słaba ehhhh
Lawendowy zawrót głowy 22:15, 21 paź 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Fajnie by było mieć miejsce na takie trawiszcza bosko

Ależ to jest piekne Jolu!!!!!!
Rozplenica ze ... śmiałkiem?
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:27, 20 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Odległości wydają się być fajne ... czyli graby rosną w bukszpanie? A jakie wypełnienie między kostkami planujesz?

tak, graby będą w bukszpanie, wczoraj była przymiarka, sznurkiem wytyczyłam i nawet fajnie wyszło, tylko właśnie zastanawiam się jak to wypełnienie zrobić, według propozycji Asi bukszpan miał wcinać się w kwadraty z trawami. Mam własne sadzonki buksów ale one nie są jakieś duże 20 cm max a trawki jakieś to raczej wyższe są.

chciałam wykorzystać coś z tego co mam : sesleria sadleriana, jesienna, skalna, heufleriana, carex montana, ID, carex morrovi variegata. Te chyba nadają się na słońce.
Mam jeszcze silver screpte ale to raczej do cienia.

od grabów w stronę trawnika jest 1,5 metra więc te kostki wypełniające będą spore, wcisnęłabym jeszcze za graby po jakiejś wyższej trawie, zaraz znowu upcham wszystkiego

Od nowa ... na przekór wszystkim 14:22, 20 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

To chyba lepiej niż pesymistka
Pokaż zdjęcie tego miejsca
uuu to będzie trudne. nie wiem czy się odważę
Lawendowy zawrót głowy 10:04, 20 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Jolu Jak można miec tak ślicznie?!!!

Renia aleś Ty miła kochana .

Ty już masz piękne graby a ja czekam na drzewa mają być około 28 obym zaraz po robocie nie musiała iść świec palić bo on zawsze nieslowny
Ogród w remoncie 09:39, 20 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Toszko
A czy przechowane w workach przez rok czasu liście klonu tez można wysypać na rabaty? np okryc przez zimą zawilce jesienne?

To po roku jeszcze ci się nie przekompostowały? Oczywiście, że możesz.

Najlepsze liście do zasadolubnych są bukowe, a to dzięki lekkiemu nawoskowaniu ponieważ tak szybko nie namakają.

Przypominam, że rośliny obsypujemy kiedy temperatury ustabilizują się na poziomie -5.
Na Łowieckiej 09:07, 20 paź 2017

Do góry
inag napisał(a)
[img

Ilonko Wiesz, że wzdycham do tej rabaty Cuuuudo!!!
Ogród w remoncie 08:47, 20 paź 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Powiem tylko, że łatwiej utrzymać jest kwaśne stanowisko na 50m niż na 5-10.
Mam jedną kwaśną rabatę ok. 70m i dwie mniejsze. Ta duża od początku trzyma niskie ph. Tylko ściółkuję liśćmi, igliwiem i korą.
Natomiast te mniejsze stale pilotuję i wymagają czujności, bo naokoło (i pod spodem) mam wysokie ph i wraz z podsiąkiem wód ciągle ph w

Odnośnie liści (możesz dawać wszystkie prócz bukowych) - część możesz rozdrobnić, a pozostałą część dać w całości. Te drugie dłużej będą butwieć i dobrze, tak ma być.

Toszko
A czy przechowane w workach przez rok czasu liście klonu tez można wysypać na rabaty? np okryc przez zimą zawilce jesienne?
Na zielonej... trawce :) 20:57, 19 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Chyba nie tylko ciebie Sebek
Ślicznie jest Angelika!!!!!!!!

Dziękuję Reniu
Na zielonej... trawce :) 20:34, 19 paź 2017

Do góry
Chyba nie tylko ciebie Sebek
Ślicznie jest Angelika!!!!!!!!
Szmaragdowy Zakątek 19:24, 19 paź 2017

Do góry
Kasya – oj, świeci, świeci… Nawet nie jedna latarenka tylko trzy.

AgataP – no to jesteśmy umówione.

Margarete – dziękuję Małgoś, ale twojego jesiennego czempiona nic nie przebije !!!

yolka – dereń pagodowy kupiony za namową Naszej Bogdzi…to wszystko przez nią…to jej sprawka, że mam w ogrodzie taki śliczny okaz.

rozark – no…mi też się podoba

ren133 – naprawdę fajnie wygląda, zwłaszcza na ciemnozielonym tle.

Bogdzia – no coś ty, nie miałaś odwagi ??!!!. Przecież mnie znasz…nie strzeliłabym focha…raczej uśmiałabym się do łez.

Makusia – nie możliwe…naprawdę, Ksawery „oskubał” ci miłorzęba z liści?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 15:26, 19 paź 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Ren133

Jeżeli temperatury pozwalają /ok. 7 - 10* C/ i wiatr słaby, max. umiarkowany - tak.

Pozdrawiam

Dziękuję serdecznie więc dzisiaj pryskam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 14:58, 19 paź 2017

Do góry
Ren133

Jeżeli temperatury pozwalają /ok. 7 - 10* C/ i wiatr słaby, max. umiarkowany - tak.

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 14:34, 19 paź 2017

Do góry
Czy można teraz zrobić oprysk takim preparatem żeby wzmocnić bukszpany?
https://www.sklepfarmera.pl/alkalin-pk-10-20-intermag/?id=9429&gclid=EAIaIQobChMI6_nX1tH81gIVChMbCh3ADQiJEAQYAyABEgIunvD_BwE
Zakręcony ogród 14:05, 19 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
A po drzewach muszą chodzić?
Czego sie nie robi dla tych dzieci ... niebo by sie przychyliło dla nich jak są małe ... a potem takie to pyskate i niewdzięczne ... hehe ... sorry za czarny humor

Jaki czarny ?? Samo życie

w kwestii domku, oprócz radości dla dzieci w pakiecie trochę spokoju dostanę Jak wejdą rano to na kolacje zaproszę. Taką wizję wyrodna matka ma
Zakręcony ogród 13:56, 19 paź 2017

Do góry
A po drzewach muszą chodzić?
Czego sie nie robi dla tych dzieci ... niebo by sie przychyliło dla nich jak są małe ... a potem takie to pyskate i niewdzięczne ... hehe ... sorry za czarny humor
Zakręcony ogród 13:49, 19 paź 2017

Do góry
No i pięknie ... tylko ja bym nie zasłaniała drewna
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:45, 19 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Spełnienia marzeń Małgosiu

Bardzo dziekuje - niech się spełniają..masz rację
Zakręcony ogród 13:38, 19 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Takie miejsce typu domek ogrodnika z przytulonym kompostownikiem można zrobić np po prawo ... zasłonić żywą przegroda np z cisa Sposobów jest wiele ... ważne żeby być przekonanym do tego ... do takiego klimatu ... napisałam co myślę bo tak mi się samoistnie nasunęło ... masz świetną wypadową bazę ... wystarczy odsłonić drewno i w miejsce tujek zorganizować takie miejsce relaksu od drzew wzdłuż ułożonego drewna ... podest z desek nawet takich zwykłych by zostać w klimacie ... byłoby bosko!!! ale wiadomo decyzja należy do Ciebie ... to Twój ogród i to Tobie musi się podobać

Podest będzie Asi wymyśliła

Brązowe kółko to podescik (kropki to drzewa )
Zakręcony ogród 13:20, 19 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)

No będą ( w sensie domek i kompostownik ) na razie pryzma z resztkami kantów, taczka, zabawki używane 1 x miesiąc..Sama zobacz

Nie ma innego miejsca gdzie mogłabym to trzymać.
Poza tym, co ważne dla mnie - w tym miejscu będzie zawsze " brudno " od drzew.Jest ich tam sporo dużych okazów. Wyjściowe rabaty raczej się nie sprawdzą a typowo leśne nie mówią do mnie

Ale wszelkie sugestie oczywiście mile widziane

Takie miejsce typu domek ogrodnika z przytulonym kompostownikiem można zrobić np po prawo ... zasłonić żywą przegroda np z cisa Sposobów jest wiele ... ważne żeby być przekonanym do tego ... do takiego klimatu ... napisałam co myślę bo tak mi się samoistnie nasunęło ... masz świetną wypadową bazę ... wystarczy odsłonić drewno i w miejsce tujek zorganizować takie miejsce relaksu od drzew wzdłuż ułożonego drewna ... podest z desek nawet takich zwykłych by zostać w klimacie ... byłoby bosko!!! ale wiadomo decyzja należy do Ciebie ... to Twój ogród i to Tobie musi się podobać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies