Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Toszka 08:24, 20 paź 2017

Wodę badasz tak samo jak glebę. Może być też papierek lakmusowy.
Znajomość/nieznajomość ph wody do podlewania bywa kluczowym problemem przy określaniu przyczyny wzrostu ph. U Ursy to właśnie woda okazała się być powodem dramatycznego podniesienia ph. U niej woda ma 7,5ph (nawet dla prania/mycia to już w praktyce twarda woda).
Zwracam uwagę na wodę, bo jesli tylko ta będzie uzywana do podlewania to ph gleby będzie wymagać pilotowania i stałej kontroli. Ja ten problem rozwiązałam zbierając deszczówkę do wielkiej beki zakopanej w ziemi i założyliśmy z rynien rury drenażowe. Można też w wielkim pojemniku moczyć (przez min. 5-7 dni) torf kwaśny. Przy zakupie torfu kwaśnego też trzeba uważać, bo zleżały może już wcale nie być kwaśny w takim stopniu jak jest napisane na opakowaniu. Z moczeniem torfu jest sporo "zabawy", bo aby dobrze się wypłukał trzeba go uprzednio umieścić np. w poszwie na poduszkę i co jakiś czas trzeba tą poszwą potrząsać dla lepszego wypłukania i penetracji wody. Nie oszukujmy się, ale przy tej metodzie trzeba mieć wiele samozaparcia. Deszczówka jest łatwiejsza

Twoje stanowisko nie jest wystawione na całodobowe nasłonecznienie. Jestem pewna, że przy stałym ściółkowaniu nie będzie większych problemów z utrzymaniem wilgotności na poziomie utrzymania mikoryzy przy życiu
ren133 08:47, 20 paź 2017

Toszka napisał(a)
Powiem tylko, że łatwiej utrzymać jest kwaśne stanowisko na 50m niż na 5-10.
Mam jedną kwaśną rabatę ok. 70m i dwie mniejsze. Ta duża od początku trzyma niskie ph. Tylko ściółkuję liśćmi, igliwiem i korą.
Natomiast te mniejsze stale pilotuję i wymagają czujności, bo naokoło (i pod spodem) mam wysokie ph i wraz z podsiąkiem wód ciągle ph w

Odnośnie liści (możesz dawać wszystkie prócz bukowych) - część możesz rozdrobnić, a pozostałą część dać w całości. Te drugie dłużej będą butwieć i dobrze, tak ma być.

Toszko
A czy przechowane w workach przez rok czasu liście klonu tez można wysypać na rabaty? np okryc przez zimą zawilce jesienne?
Toszka 09:39, 20 paź 2017

ren133 napisał(a)

Toszko
A czy przechowane w workach przez rok czasu liście klonu tez można wysypać na rabaty? np okryc przez zimą zawilce jesienne?

To po roku jeszcze ci się nie przekompostowały? Oczywiście, że możesz.

Najlepsze liście do zasadolubnych są bukowe, a to dzięki lekkiemu nawoskowaniu ponieważ tak szybko nie namakają.

Przypominam, że rośliny obsypujemy kiedy temperatury ustabilizują się na poziomie -5.
Margerytka40 18:15, 20 paź 2017

Po zmierzeniu ph wody nie mam dobrych wieści niestety. Na pewno jest mocno zasadowe. Woda po wpuszczeniu płynu nabrała barwy ciemno zielonej,o takiej

Na tej rabacie może dam radę z deszczówką ale niepokoję się jak się to ma do moich planów na dużą ilość hortensji. One przecież też lubią kwaśno. Może nie tak jak rodki ale jednak. Ściółkowanie wystarczy?
Kasya 18:39, 20 paź 2017

ja tez mam taka wode w kranie...chyba wiekszosc tak ma
tak mi sie wydaje
Toszka 09:41, 21 paź 2017

Taka woda jest zazwyczaj i w kranie i ze studni

ściółkowanie pomoże utrzymać ph i prawdopodobnie co 4-6 lat trzeba będzie dosiarkować. O tyle z hortkami łatwiej, że mozna im sporo kory (iglastej) podrzucać. Rodkom tylko minimalnie, co najwyżej 1/4 składową ściółki.
Najważniejsze to mieć świadomość gdzie kryje się wróg kwaśnego ph
Margerytka40 10:37, 21 paź 2017

Czyli wszystko do ogarnięcia . Masz rację świadomość zagrożenia bardzo cenna, teraz zdaję sobie sprawę z potrzeby monitorowania ph gleby. To jak sprawdzanie temperatury ciała u chorego
Margerytka40 10:41, 21 paź 2017

U mnie dziś akcja rębakowa. Przyjechał pan i mieli jałowce. Zasilą kompostownik
Toszka 11:01, 21 paź 2017

Zrębki zlej gnojówka nierozcieńczoną. Szybciej się przekompostują. Jesli nie masz gnojówki to ją nastaw i za 2-3 tygodnie zlej.
Margerytka40 11:11, 21 paź 2017

Trochę mam gnojówki ale mało. Nastawię jeszcze dzisiaj w beczce. Pokrzywy mam,coś jeszcze mogę dorzucić do tej gnojówki?