Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:31, 17 wrz 2013

Do góry
straasznie mądra!

Dobra taka Ciocia funkiowo- narcyzowa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:18, 17 wrz 2013

Do góry
tak, to chyba te narcyzy- ale Ty ostra bywasz w kwestiach zdobywania skarbów do ogrodu! Ciocię będzie napadać! Może przekup czymś, że te już niemodne, zanęć czymś świeżym typu nowa odmiana szafirka.
Bez przemocy, wystarczy ponegocjować, jak powtarzam moim dzieciom.

Hair nie widziałam na żywo, ale mam na nie ochotę.
Myślę że muszą mieć wokół dość spokojnie to będą ładnie wyglądały- spróbuję jak je dostanę, zacznę od małej grupki.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:59, 17 wrz 2013

Do góry
Aga- ja wolę chyba Twoje narcyzy, te babcine od Actea- te są duże, obłedne w wazonie, ale u mnie ( dostałam kilka od mamy jesienią i zakwitły) wydawały się jakieś za wielkie i za wysokie.
U Ciebie pewnie będzie lepiej, bo masz przestrzeń większą.

Czosnek niedźwiedzi ma liście do lipca jak pamiętam

czosnki główkowe- te i Hairy jeszcze bym chętnie dopadła. No i może kilka karatawskich- te posadzone na gęsto z tymi długaśnymi liśćmi ślicznie wyglądają. No i jak dotrę do L i będą jakieś czosnki, to pewnie ulegnę słabość
A własnie- Szuberta znów dokupiłam kilka( czosnków). Z zeszłorocznymi będzie ich z 10- duże są to już będzie je widać
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:53, 17 wrz 2013

Do góry
Spokojnie Ewa, teraz ogarniaj rzeczywistość, na ogród przyjdzie czas.
Tak jesień przyszła i to taka pluchowata, ciemna.
czy będzie jeszcze ta złota?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:24, 17 wrz 2013

Do góry
w tym sezonie tylko czosnki kupowałam- Krzysztofa, Purple S, Gladiator.
A, no i przebiśniegi.
Wiosną tulipany mnie zmęczyły- te w donicach przed wejsciem wiosną mają za mało światła, więc nie były zbyt ładne, nierówno rosły, wyginały się. A te na rabacie miały inne kolory niż chciałam- takie 'majtkowe'.
Znowu w innym miejscu miałam czerwone, niskie tulipany, moje ulubione- Red Riding Hood, jednak zapomniałam że blisko były stare pozostałości po białych tulipanach. A one jak na złość zregenerowały się i zakwitły obficie- mieliśmy więc widok patriotyczny.

W następnym sezonie stawiam na czosnki, Narcyzy od Ciebie, czosnki niedźwiedzie ( namnażają się ładnie, lubię je, bo takie dzikusy), no i coś wymyślę z tymi Tulipkami Red R. H.
Aha, własnie- M zrobił małe zakupy cebulowe z naszymi chłopakami- średni wybrał sobie czarne, Mały kolorowe- różowo, zielone i chyba tam jest jakiś pasek żółty ( tęcza normalnie). Dodali do tego jakieś zielone i zeszłoroczne, 'majtkowe'. I posadzili na nowej rabacie. Pozwoliłam, ucieszona nagła aktywnością ogrodową dzieci, najwyżej nie będę tam chodzić wiosną. A przy okazji będę miała czarno na białym dlaczego należy słuchać żony - to do mojego męża, który mi zarzuca nadmierną wstrzemięźliwość estetyczną.

także wielkich planów, a jeszcze ciekawych, do zgapienia nie mam.
Chociaż jesień jeszcze trwa,może mnie 'trafi'

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:15, 16 wrz 2013

Do góry
Ja dziś napadałam na wsiowego insekta i wykupiłam co było ciekawego ... jutro jadę do miastowych

Piwonie pomieszaj jak radzi Magnolia.. jednostajne będzie nudne.. dwa kolory sie nie gryzą...
Piwonie , azali, rodki, liliowce.. to chyba jedyne rośliny które dobrze wyglądają pomieszane I nie marudzę przy doborze kolorów
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:43, 16 wrz 2013

Do góry
malkul napisał(a)
a tu się coś szykuje Tylko Magnolia jest wtajemniczona na razie

hmm....wpatruję się i wpatruję...
I nic nie widzę
Postępy fajne...i czekam na cd
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:43, 16 wrz 2013

Do góry
a tu się coś szykuje Tylko Magnolia jest wtajemniczona na razie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:43, 16 wrz 2013

Do góry
Dasia napisał(a)
Też dziś byłam w lidlu po cebulki
Z rabatą nie podpowiem, bo wyobraźnia za mała.
A Magnolia widziała Twoje królestwo na żywo? Bo mnie bez tego jakos trudno całość ogarnąć :/

Byłam i ja I znowu się dałam wciągnąć w zakupy.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:28, 16 wrz 2013

Do góry
Też dziś byłam w lidlu po cebulki
Z rabatą nie podpowiem, bo wyobraźnia za mała.
A Magnolia widziała Twoje królestwo na żywo? Bo mnie bez tego jakos trudno całość ogarnąć :/
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:25, 16 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

ten kremowy wydaje się prawie biały, tylko taki ciepły- bardzo ładny. I jeszcze pojedyńczy, z widocznym środkiem- sam miód!
Koralowa znów na zdjęciu ma śliczny kolor. choć bardziej kojarzy mi się z ocieplonym różem niż z koralem. Jest koralowa?

Koralowa jeszcze nie kwitła choć mam ją od wiosny. Wiesz, koralowa była wiosną po 12 zł, białych pojedynczych wtedy nie było, a ta biała jest po 40 za szt. Nie mogłam się zdecydować na większą ilość, ale jak oglądałam krzaki kilkuletnie to stwierdzam, ze te 10 szt. (razem) powinno wystarczyć docelowo, tylko zanim urosną to będzie łyso. Zobaczymy jak to razem zagra. Jakby co to wal śmiało, mogę gdzieś te koralowe zabrać, ale chcę trochę koloru na tej rabacie. Mogę tej białej chyba jeszcze dokupić, bo wysyłka po 1 października jednak. Tylko rzeknij słowo
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:09, 16 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Magnolio, na tej rabacie akcenty kolorystyczne to mi da jeżówka ( na razie rośnie tam zwykła różowa - już scięlam ), werbena i zmienione żurawki... tyle... nie wiem czy to mało, czy duzo...
Chyba poczekam do wiosny i zobaczę - lepiej będzie patrzeć bo przecież wszystko podrośnie...
ale ręce swędzą.... a Green Jewel mi tez sie wyjątkowo podoba

Wiem, pamiętam że jeżówki będą akcentami kolorystycznymi. Mam nadzieję że Cię nie zmartwiłam, nie chciałam nic zmieniać, Tylko doardzić w sprawie dylematów kolorystycznych.

Sama takie mam- w sobote stałam nad jeżówkami w Skierniewicach, ale nic nie kupiłam, wczoraj i dziś zmagałam się z wyborem w sklepie internetowym, dziś wreszcie kliknełam. Zobaczymy co listonosz przyniesie, czy nie będę żałować.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:07, 16 wrz 2013

Do góry
i wyjście awaryjne - rozplenice tez świetne.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:03, 16 wrz 2013

Do góry
montana nie jest tak zgniła jak na zdjęciach.
Mnie się podoba pomysł z kosówkami. Póki małe możesz sobie posadzić do nich jaką trawkę- owce czy montanę. Z montaną będzie większy kontrast kolorów, z owcą zabawa kształtem
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:45, 16 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Oj, nawet nie straszcie mnie zimowaniem Purple Sensation
jak policzyłam to zagarnęłam 126 szt !!

126!
- chyba się wróce do Lidla, ja mam biedne 24 szt.
Tylko nie wiem jak z M mam gadac że znów do Lidla mamy jechać.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:35, 16 wrz 2013

Do góry

Można posadzić je oddzielnie, ale wymieszać plamy- 2 rózowe,1 kremowa i dalej 1 kremowa, dalej 3 różowe i 3 kremowe. Lub odwrotnie- w kolorach lub w kolejności.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:25, 16 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Proszę o podpowiedzi jak posadzić na tej rabacie piwonie.

Mam 5 szt. Coral Sunset

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=19

Dokupiłam u Podstolca 5 szt. Early Glow

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=79

Będą zatem 2 kolory - koralowy i jasno żółty przechodzący w kremowy. Ciężko ten drugi kolor opisać. Nie wiem czy dobór kolorów dobry, ale te misię podobały wśród tych do wyboru. Nie wiem jak je tu posadzić (bo niedługo przyjadą te Early Glow). Czy mieszac kolory, czy w jednej części posadzić tylko koralowe a w innej tylko kremowe?
Przypomnę układ:
1. całkiem po zewnętrznej stronie, te kulki to choina kanadyjska
2. pas zielony i H to miskanty i hortensje limelight
3. pas szary to docelowo plamy jeżówek (nie ma ich na planie), najchętniej pomarańczowych lub innych żarówek i trawy np. molinia, rozplenica, obiedka; zaznaczone w tym pasie są 3 zółte robinie frisia i niebieskie plamy kosaćca syb.

Piwonie pójdą do rzędu szarego, tylko jak - pojedynczo czy np. tu dwie tam jedna? No i te kolory, jak to rozłożyć. Chyba nie będą się z niczym gryzły podczas kwitnienia? Czy się mylę?

ten kremowy wydaje się prawie biały, tylko taki ciepły- bardzo ładny. I jeszcze pojedyńczy, z widocznym środkiem- sam miód!
Koralowa znów na zdjęciu ma śliczny kolor. choć bardziej kojarzy mi się z ocieplonym różem niż z koralem. Jest koralowa?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:18, 16 wrz 2013

Do góry
jestem. w biedronce już nic nie było. Puste pudło po cebukach.
To do Lidla pojechałam- tam dopadłam czosnek Purple sensation i Gladiator. Jak już wróciłam to myślę że za mało kupiłam, ale nie chciałam szaleć ( 20 szt czosnku Christophii jeszcze czeka na posadzenie).
Ech.....
Macie czosnek Purple S?- zimuje bez kłopotów?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:01, 16 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolia, i do lidla

Tak, tak, koniecznie

Aga, poplewiłaś?
Ja co 15 min biegam przesunąć podlewanie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:54, 16 wrz 2013

Do góry
Magnolia, i do lidla
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies