Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:33, 28 sty 2025

Do góry
Zrobiło się wiosennie w ostatnich dniach stycznia..
Ogród z koniczynką 13:12, 28 sty 2025

Do góry
śnieg powoli żegna się z zimowym legowiskiem...

złamana młoda śliweczka

a to gałąź wyrzucona przez morze w czasie sztormu...powykręcana przez naturę...
Ogród z koniczynką 13:06, 28 sty 2025

Do góry
Zaświeciło słoneczko i od razu śnieg topnieje...fotki z dziś...jest optymizm.
Przygniecionym roślinom raczej nic się nie stało, poza kilkoma złamaniami: klonik Ginnala, młoda śliweczka, młody rododendron, częściowo złamana trzmielina oskrzydlona...reszta w miarę ok.
Ogrod nad bajorkiem 12:26, 28 sty 2025

Do góry
i podeszczowo

kawalatek bajora, nie obejmuje calego w obiektywie

Ogrod nad bajorkiem 12:21, 28 sty 2025

Do góry
czerwcowo

Ogrod nad bajorkiem 11:45, 28 sty 2025

Do góry
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 11:43, 28 sty 2025

Do góry
Moj jedyny rododendron na razie wyglada znosnie.

Irysy już ogronme

Jednoroczna mulenbekia zaczyna swoj czwarty sezon…

Ciemierniki startują. Mam nadzieję, ze za jakieś dwa tygodnie będa juz rozwinięte kwiaty.
Ogrod nad bajorkiem 11:41, 28 sty 2025

Do góry
maj

Ogrod nad bajorkiem 11:40, 28 sty 2025

Do góry

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 11:39, 28 sty 2025

Do góry
Wyszło słonko i dzis mamy naprawdę marcowy styczeń.
Nieprawdopodobna jest ta pogoda.

Wyszlam z Ptyszą do ogrodu żeby sie rozejrzeć.
Nie jest źle. Śnieg stopnial, zastoin wody nigdzie nie widać.
Za domem czuć, ze ziemia jest dosć mocno nasiąknięta ale nie mlaszcze i nie kląska pod stopami
Ten kawałek obsiałam jakimś łubinem, facelią i prosem ozimym chyba ze dwa razy.
Tylko dzieki temu nie mam tam kałuz z wodą bo glina tam taka „produkcyjna”. Mogłabym wycinac ksztalt cegłówek i od razu do pieca.

Z ziemi wszystko wylazi jak szalone i najwyraźniej się rozmnożyło od ubiegłego roku.

Nie wiem co zrobię z pieleniem frontowej rabaty. Na razie slabo widzę opcję wejścia na nią bo wszędzie coś wychodzi z ziemi.

Ogrod nad bajorkiem 11:38, 28 sty 2025

Do góry
Ładny dzien dzisiaj to wstawie kilka fotek z ubieglego sezonu, musze sie "nakrecic" na prace ogrodowe

troche kwietnia
Ogrod nad bajorkiem 11:18, 28 sty 2025

Do góry
kasiek napisał(a)

Czy tu jest kałuża czy część bajorkowa?

to czesc bajorka za ogrodzeniem

Serby 2 szt, na bagiennej mi padły w ciągu 5 miesiecy.Sadzone jesienia wiosna padły. Aureospicata podobnie, udalo mi sie szybciej to przyuwazyc i jedna uratowana.

U mnie mam tak zroznicowane miejscowki, ze czasem ciezko przewidziec co da a co nie da rady.
Kraina spełnionych marzeń 09:18, 28 sty 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Kurka wodna! Chyba róża będzie mi kwitła...

O rety, nie do uwierzenia
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 06:15, 28 sty 2025

Do góry
A póki co dotarłyśmy na plażę na trzy noclegi

A potem wracamy. Dwie noce w Szanghaju, jedna w Londynie i do domu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 06:13, 28 sty 2025

Do góry

Więcej zwierząt gospodarskich niż dzikich

Gekon fajne odgłosy wydaje ale mieliśmy je już w kilku miejscach w innych krajach więc spoko. Raz nam wpadł w jedzenie z sufitu nad stołem

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 02:36, 28 sty 2025

Do góry
Łódka nasz transport

Koszt 11 zł za osobę

Banany

Papaja

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:54, 27 sty 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W zeszłym roku modernizowałam swój pierwszy dwukomorowy kompostownik z palet. Nowy zrobiłam z drucianych paneli. Sprawdził się w użytkowaniu.

Szukając czegoś innego znalazłam taki kompostownik, jak Ci się Haniu sprawdził w praktyce?
Ogród w malinówkach 22:49, 27 sty 2025

Do góry
Aaaale był dziś piękny zachód słońca. Zdjęcie z okna, ale i tak te kolory mnie zachwyciły

Pierwsze jest z salonu drugie z kuchni. Pisałem kiedyś - widać jodłę nawet.
Ogródek Gosi 22:35, 27 sty 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Też mi się chce już uść i popracować. Z każdej strony widzę coś do wypielenia/przycięcia.
Niestety, u mnie popaduje deszcz.
Nie pozostaje mi nic innego jak szperać po sklepach i wrzucać do koszyka co rusz to nowe rośliny…

Całe szczęście jakoś mnie do kupowania na razie nie ciągnie.
Jedynie kupiłam cyklameny, ale te planowałam już dawno zakupić.
Nie ma się co spieszyć. Gdyby nie cudowna pogoda tez bym nie wychodziła.

Kordina napisał(a)
Nie wiem czy to dobry pomysł ściółkowanie igliwiem z tuj, chyba, że przetworzony w kompoście, co sądzicie? Co innego inne iglaste

Powiem szczerze, że nie słyszałam wcześniej, żeby ktoś używał tuj do ściółkowania. Nigdy tego nie robiłam. Te, które zebrałam poszły na bio odpady. Musze jeszcze oczyścić 5 takich tuj.

Rumianka napisał(a)
Sporo tego igliwia u Ciebie...u mnie mniej, ale tylko jedną sosnę mam strzyżoną...

Może dlatego, że strzyżona. Moja mają już jakieś 8 metrów wysokości. Jest z czego lecieć.

April napisał(a)
Goś, piszesz że tak dużo u ciebie biedronek śpi pod igłami? Ja u siebie nie zauważyłam ani jednej. Może będą na innych rabatach ale zachodnia im widocznie nie odpowiadała.
Dużo masz tego suszu z thuj. Ja wywożę na górkę, niech się kompostuje naturalnie. Raczej bym nic nią nie ściółkowała. Co innego opadłymi igłami.

W niedzielę już nie sprzątałam. Padłam, przeziębienie mnie pokonało. Dziś próbuję się dodzwonić do lekarza i ciągle komunikat o przeciążeniu systemu. Ludziska chorują na potęgę.

A miałam pytać wczoraj, czy działasz. Teraz pełno jakiś dziwnych zarazków lata w powietrzu. Dzisiaj byłam na soluxie na zatoki i w domu jakieś dreszcze mnie wzięły.
Poprosiłam m. o moje najlepsze lekarstwo na takie stany, czyli herbatkę z rumem. Od razu poprawia sie krążenie i wszystko znika. Ale warunek, żeby zastosować jak najszybciej, zanim się coś rozwinie.
Biedronki nie pod igłami tylko pod liśćmi. Na przedniej rabacie wczoraj sprzątałam. Pod igłami była tylko pleśń na hostach. Dlatego rabaty nie sa posprzątane do końca na tip top. Niech sobie robaczki jeszcze pośpią. Wycięłam tylko gałązki, żeby potem mieć mniej roboty.
Życzę zdrówka

TAR napisał(a)
U nas wczoraj caly dzien padalo wiec nic nie zrobilam, szukalam jedynie okienek bez opadow by z psiakami podreptac.
Gosia masz bardzo duzo urobku sosnowego, u mnie tyle nie ma, a moze na wiekszej powierzchni tak sie rozklada igliwie.
Lisci tez jeszcze nie zbieram, biedronek spi sporo. Cisnienia nie ma. Wazne bym podcieła wszystko to, co mi zostalo. W dwoch miejscach znowu kret grasuje, zostawiam kopce, przyda sie ta ziemia do sadzenia róż.

Myślę, że faktycznie u Ciebie może ten urobek sosnowy rozkładac się na większa powierzchnię. A może to zależy od gatunku sosny. Ty mas zte zwykłe, ja mam czarną. gdybyś kiedys przyjechała do mnie to bys zobaczyła, że jedna zajmuje bardzo dużą powierzchnię i ma bardzo dużo gałęzi. Obok mam sosne żółtą i zdecydowanie mniej igieł do sprzątania.
Ciśnienia nie ma, bo jeszcze nie wiadomo co nam ta zima przyniesie. Ale tak jak piszesz ważnie, żeby pościnać co trzeba, żeby potem mieć mniej roboty

To dzisiaj pokażę pierwsze oznaki wiosny

Miniaturowy oczar Quasimodo. Kwiatki ma niezbyt imponujące

za to uwielbiam jego większego kuzyna, niestety nie znam odmiany

Kraina spełnionych marzeń 22:33, 27 sty 2025

Do góry
Kurka wodna! Chyba róża będzie mi kwitła...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies