Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 11:27, 13 kwi 2025

Kasia, jestem zadowolony z tempa, bo w zeszłym roku było takie, jakbym nic nie zrobił A tutaj najwięcej czasu poszło na przekopanie, wyrównanie i rozstawienie roślin. A przy sadzeniu wolno, bo ziemia mieszana z kupowaną, kompostem i czasem jeszcze korą. Tylko 35 sztuk posadzone
anuska2507 15:12, 13 kwi 2025

Przygotowanie gleby bywa praco- i czasochłonne i niestety nie jest tak efektowne jak samo sadzenie roślin. Dlatego ma się wrażenie, że zrobiło się niewiele. Ale efekty widać w późniejszych sezonach
Chyba aż 35 sztuk
Marcin89 16:32, 13 kwi 2025

Znowu trochę kwiatów. Przed domem hiacynty i tulipany Mystic van Eijk. Magnolia to chyba Susan, bo pewności brak

Marcin89 21:46, 13 kwi 2025

Jednak z różnych przyczyn odpuściłem dziś prace ogrodowe. Jak faceta boli głowa...

Ciężko zrobić zdjęcia, jak roślin nie widać

Część rabaty z wiśniami. Między drzewami hortensje, w środku rozplenice i irysy. Przy chodniku dodam grupy turzycy limonkowej i kocimiętki, bo mam jeszcze kilka sztuk.

Część koło ambrowca. W tyle miskanty w grupach po 3 sztuki lub pojedynczo na przemian z grupami hortensji po 3 sztuki. To jest szersza część rabaty, więc zastosowałem takie rozwiązanie, a nie szpalery. Pod ambrowcem 3 berberysy, na prawo rozplenica i jeszcze jedna hortensja, tylko innej odmiany. No i w tej części z kulkami cisowymi sesleria z przodu, a w tyle ciemierniki. Podpatrzyłem na ogrodowisku sadzenie ich w nogach hortek.

Marcin89 22:04, 13 kwi 2025

Jutro jeszcze przymierzę inne ustawienie ciemierników, tak dla pewności.

Kule cisowe, sesleria i kocimiętki, a nawet i rozplenice, to rośliny powtarzające się na froncie
Marcin89 17:42, 14 kwi 2025

Tulipany dziś wystrzeliły z kolorami

Marcin89 19:12, 14 kwi 2025

Dwa pytanka:

1. Czy brzozy Doorenbos puszczają liście później niż brzozy brodawkowate? Wasze Doorenbos mają już liście?

2. Co ile macie posadzone thuje Smaragd w żywopłocie? Początkowo może być szpaler z drzew, a docelowo chcę cięty w prostopadłościan, zwarta ściana.
Tutaj głównie pytanie do Lidki, Wioli, Angeliki i Judith. I każdego kto ma te nieszczęsne thuje
Angelika95 19:23, 14 kwi 2025

Gdzie tam nieszczęsne, byłam chodząca anty-tuja, a teraz bardzo je lubię. To praktyczny żywopłot. Mam posadzone gęsto- co 60cm od siebie, a od płotu 50cm. Zależy mi na szczelnej przesłonie. Gęsto, ale konsultowane z różnymi osobami, więc wierzę, że będzie dobrze
Marcin89 19:27, 14 kwi 2025

Angelika95 napisał(a)
Gdzie tam nieszczęsne, byłam chodząca anty-tuja, a teraz bardzo je lubię. To praktyczny żywopłot. Mam posadzone gęsto- co 60cm od siebie, a od płotu 50cm. Zależy mi na szczelnej przesłonie. Gęsto, ale konsultowane z różnymi osobami, więc wierzę, że będzie dobrze
Pierwsza myśl była, że co 80 cm będzie ok, a od płotu tak samo 50 cm wyjdzie. Mało trochę, ale co zrobić.

Zdaję się, że będę na początku maja obsadzał bok działki od frontu aż do gospodarczego. Żeby już rosły sobie
Rojodziejowa 19:30, 14 kwi 2025

Iwonka z Wzgórza Chaosu też je ma Tnie w taką cieniutką ścianę.
A co do doorenboos to moja jeszcze nie ma liści tylko kotki.