Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 19:41, 29 kwi 2020

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Basia, przepraszam, nie zauważyłam...
Sadziłam po 1 cebulce, nie wiem ile, moze ze 30?

Cisy...
Nie chcę całego żywopłotu, tylko takie bloki porobić.
Mam posadzone miskanty najbliżej ogrodzenia. Dalej są umbry, hortensje VF i pierwsza linia różnie - bergenie, kiścienie i carexy.
Hortensje 75 cm od murka, cała rabat 150 cm.
Chciałabym za nimi dać takie bloki cisowe, najchętnie 30x60 cm, utrzymać je na max. 2 m, może mniej...

i raczej bym chciała taki strzyżony blok uzyskać
jeśli to za mało miejsca, to jestem skłonna przesadzić te hortensje na inną rabatę...

Hej, jestem
Nie wiem, czy pomogę. Chcesz mieć wąski, ale wysoki blok cisowy. Najwęższe cisy jakie znam to Fastigiata Robusta. One nadawałyby się najbardziej, ale musiałabyś posadzić tak ze trzy / cztery blisko obok siebie, żeby uzyskać taki blok. Ich gałązki idą do góry. Chyba Polinka pokazywała na wątku jak prowadzi swoje
Mój ogrodowy pamiętnik 19:41, 29 kwi 2020

Do góry
Kalina Molly Schroeder powinna w tym roku bardzo obficie zakwitnąć.

Nowy dereń Satomi i obiela Niagara jak zawsze cała w kwiatach.

Ostatni ruszający dopiero teraz klon to Shirasawy Aureum. Obok Oridono-Nishiki, na którym znalazłam zielone gąsienice . Zresztą na różach też.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:37, 29 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
A kto mi powie co to ?
Czy to jskis szkodnik ?

http://www.utw.pw.edu.pl/prace/do/2013_www/krystyna/index.htm

Grupa kózki trzecie zdjęcie - na hortce - podobny czy nie?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:35, 29 kwi 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Pierwszy bodziszek - chyba od Miry i jesli tak to nazywa sie Cappucino. Ladnie sie rozrosl i czekam na wiecej, ma piekne ciene listki

truskawki juz kwitna ale malo ich mam ledwie kilka krzaczkow, musze koniecznie rozmnozyc

Kupiłam takie czerwone truskawki jaki zwisające, te tez takie ?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:29, 29 kwi 2020

Do góry
W zimie i na wiosnę zanim urosną turzyce i pojawią się liście jest najgorzej. Tak to wygląda. Tej brzozy przy domku już nie ma.

Z powodu buka i perukowca, który rośnie za tulipanowcem postanowiłam, że ta część będzie oprócz zieleni w tonacji biało-bordowo -różowej.
Przy domku na miejscu brzozy, po lewej stronie, za pierwszą kulką z żywotnika posadziłam już jesienią hortensję dębolistną 'Alice' - jest to zaciszne miejsce, przeżyła zimę bez okrywania, utrzymuje długo liści w zimie, przebarwia się na bordowo, zostawiłam sporo miejsca dla niej. Za nią jest kalina ' Onandonga'- ładnie kwitnie w maju na biało-różowo, rośnie w półcieniu. Dalej w prawo przed choiną kanadyjską był posadzony wcześniej dereń 'Ivory Helo' - będzie rozświetlał ten zakątek. Przed nim na wiosnę będą kwitły wysokie orliki, różowe i bordowe, naparstnice, potem rdest himalajski, bordowe jarzmianki, jesienią różowe zawilce japońskie, już tam były.
Dalej w prawo, przy buku hortensja 'Candlelight' - przebarwia się na różowo. A zanim hortensja będzie widoczna to za nią będzie miała już listki i ładnie zakwitnie na różowo w maju enkiant dzwonkowaty. Pod krzewami bordowe ciemierniki.
Za bukiem a przed dereniem Kousa' Milky Way' miejsce jest widoczne najbardziej wiosną , potem częściowo osłania je turzyca makugońska, więc posadziłam rok temu paprocie i kokoryczkę. Dosadzę jeszcze białe, niski orliki, serduszkę kwitnącą na biało, pierwiosnki wysokie. Czekam na przesyłkę.

Dalej na prawo w linii derenia 'Milky Way' jest posadzona kalina bodnańska 'Charles Lamonte" - kwitnie końcem zimy na różowo, będzie wystawać znad buka, ale dół też widoczny, gdy buk bez liści. Potem buk ja częściowo przysłoni, ale ona potem nie zasługuje za szczególną uwagę. Jako akcent zimozielony kalina sztywnolistna pomiędzy kalina a dereniem, ale cofnięta do tyłu - miejsce jest zaciszne i cieniste. Zakochałam się w niej po wizycie u Miry. Pomiędzy zawilce wiosenne, miodunki, orliki.
A teraz pismo obrazkowe. Trzeba mocno wysilić wyobraźnię, bo roślinki małe.

Kiedy ta kalina sztywnolistna urośnie?
Zaczynam po raz kolejny... 19:26, 29 kwi 2020

Do góry
Zobaczcie, jakie my brudasy
Podłogi myłam dzisiaj rano a teraz tak wyglądają skarpetki mojego roczniaka.. I to jest właśnie powód, który każe mi działać na już. No nie wytrzymam tego brudu, heh.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:23, 29 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Bardzo proszę

to ja z ciastem
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:17, 29 kwi 2020

Do góry
czosnki też liche, wody brakuje i to widać na każdym kroku...

buziaczki
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:15, 29 kwi 2020

Do góry
i nawet mleczyk się trafił...

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:14, 29 kwi 2020

Do góry
A kto mi powie co to ?
Czy to jskis szkodnik ?
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:13, 29 kwi 2020

Do góry
piwonie ruszyły z kopyta...

i takie inne zbliżenia...
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:13, 29 kwi 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
to jeszcze kawke dawaj, ciacho mam

Bardzo proszę
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:11, 29 kwi 2020

Do góry
grusze, jabłonie kwitną...

cieszą oczęta, fiołki od Sylwusi
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:10, 29 kwi 2020

Do góry
szaleństwo różowe...

i nie tylko...
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:09, 29 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O piękniutkie kolorki tych pelargonek.
I od razu ładnie przystrojone.
Suuper Dorotko
Jak je zobaczyłam, od razu skradły moje serce. Takich jeszcze nie miałam nigdy, a że syn przekonał mnie do zakupu to je mam. To nie jest ich docelowe miejsce. Muszę je wsadzić w większą donicę.

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:09, 29 kwi 2020

Do góry
Rococo też się pokazałao... i chwasty widać...

i te też łądniutki...

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:07, 29 kwi 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Rzeczka szafirkowa przesliczna Tulipanki w grupach też
W tym roku warzywniczek bardzo nam się przyda, warto robić

Dziękuję tak warzywniczek to dobra sprawa, byle, żeby ta susza nam tak nie doskwierała, bo i z warzywnikiem możemy mieć problemy... oby się to wszystko jakoś ustabilizowało...
amonagawy zaczynają...

te tulipki już kończą, a stipa sobie szaleje to tu to tam
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:05, 29 kwi 2020

Do góry
Zana napisał(a)

Jak ładnie.

Dziękuję
zielone szafirki, jeszcze cieszą, może dlatego, że później zaczynają od tych zwykłych...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:04, 29 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Z dereniem varegata

Ja nie wiedziałam, że ty masz takiego fajnego derenia i lustro.
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:03, 29 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękne masz te tulipanki .
Szafirki też ślicznie się prezentują. Ja chyba ich muszę dokupić.bo jak ich więcej, to ładniej wyglądają.
A ziemniaczki i ja już posadziłam

Anusia buziakuję tulipki i szafirki dziękują szafirki powolutku kończą, ale mają godnych zastępców

a tu małe stadko, które sobie dorośleje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies