Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 11:57, 22 maj 2025

Do góry

tellimy w odsłonach

Ogrod nad bajorkiem 11:54, 22 maj 2025

Do góry
duety i tercety, tiarelki pasuja do wszystkiego, do zawilcow, do klonikow, do hakonek

Ogrod nad bajorkiem 11:48, 22 maj 2025

Do góry
Ożankowy ogród 11:48, 22 maj 2025

Do góry

Ogrod nad bajorkiem 11:47, 22 maj 2025

Do góry
Ożankowy ogród 11:47, 22 maj 2025

Do góry
Kadry z dużej rabaty

Ogrod nad bajorkiem 11:46, 22 maj 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 11:44, 22 maj 2025

Do góry
Chyba wstrzymam sie teraz z cieciem mojego wielkiego klona palmowego, poczekam do wiosny do okresu bezlistnego i wtedy uformuje, teraz obawiam sie choroby grzybowej, jest za wilgotno i za zimno. Podwiążę go tylko zeby tak nie bałaganil.

zostawiam kilka fotek na szybko i lece

Ożankowy ogród 11:44, 22 maj 2025

Do góry
Gosialuk napisał(a)
U ciebie cieplej mimo wszystko. Róże w pąkach, jeszcze moment i zakwitną. Kukliki masz fajne. Jak dla mnie to super roślinka.

Gosiu, kukliki już dzielę dla znajomych. Ten pomarańczowy niski przyrasta przez cały sezon i potrafi kwitnąć nawet latem czy jesienią. Właśnie go podzieliłam i trochę układ rabaty zmieniłam. Jak wykopywałam, to byłam zszokowana- z malutkiej sadzonki jak dwa palce po dwóch sezonach średnica rośliny była 70cm.

Tu było 5 sadzonek na początku

Po dzieleniu trochę ograniczyłam kępy, zrobiłam za to 7szt i kilkanaście sadzonek dla innych.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:25, 22 maj 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Serio to opuchlak??? Opuchlak truskawkowiec czy jakiś inny? O jejku. Start nie widzę na razie żadnych. Jakieś działania powinnam podjąć?

Tutaj nieopielone, ale widać ilość kwiatów.

Na razie z marchewką w poprzednich sezonach nic się nie działo. Cebulę mam pierwszy raz, bo wcześniej to tylko ochronnie w marchewce kilka sztuk.

Pewnie truskawkowiec, mam dotykowy ekran w kompie, więc mogłam sobie go powiększyć.
Jakie działania, no cóż, to trudny przeciwnik, jest cały wątek na temat opuchlaków. Są rózne sposoby, ale raczej nie do wyeliminowania na stałe
Ja mam porozkładane niewielkie deseczki pod róznymi roślinami, rano robiąc obchód zaglądam pod nie, przeważnie tam siedzą na spodniej stronie, tylko delikatnie podnoś żeby nie spadł.
Można też robić opryski mospilanem, najlepiej w porze kwitnienia truskawek, ja stosowałam wrotycz, u mnie to nie dawało żadnych rezultatów. Można podlewać różnymi środkami,
można wykopywać rośliny i sprawdzać w korzeniach i w glebie, u mnie były masy tego w rozchodnikach, wywaliłam po raz kolejny wszystkie, a tak mi się podobają.
Poszukaj czy nie masz jakiś słabych krzaczków truskawek, sprawdź w ich korzeniach i ziemi czy nie ma larw, no, to taka zabawa dla wytrwałych
Boso przez ogródek 10:58, 22 maj 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Ostatnie murarki wyjęłam z lodówki w poniedziałek. Niewiele dzirek jest zalepionych. Myślę, że powodem jest zimna wiosna.
Jaki to czosnek? Piękny kolor
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:55, 22 maj 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Co to takiego pięknego kwitnie na różowo?
Faktycznie zabłądzić można, jak w lesie.
Zielonym do góry... 10:34, 22 maj 2025

Do góry
I tak się zastanawiam jakie drzewo dać przed huśtawka aby trochę cienia dawał...do tego jakąś na razie mała rabata na zagięciu ścieżki i koło drzewa
Na razie myślę wybór między tulipanowiec Arnold a grab fastigiata

Miejsce tak mniej więcej

Boso przez ogródek 10:25, 22 maj 2025

Do góry
Ostatnie murarki wyjęłam z lodówki w poniedziałek. Niewiele dzirek jest zalepionych. Myślę, że powodem jest zimna wiosna.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 10:02, 22 maj 2025

Do góry
Plan ogrodowy na dziś.
Odchwaszczanie. Muszę się za nie zabrać bo niektóre chwasty mam ogromne.
Tak prawdę mówiąc to jedynie nieduża rabata przy domu i druga przy scieżce, samz grubsza ogarnięte. Reszta zarasta w najlepsze.

Prognoza pogody znowu wkurza.
Trzy noce pod rząd z temperaturą 4-5 stopni.
Biedne te moje papryczki i pomidory. Możeje okryję agrowłókniną na noc.
Rośliny w ogrodzie zbierają się dokwitnienia…

Wszystkiego po trochu 09:57, 22 maj 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Posadziłam wczoraj fasolki. Jak zrobi się zimno to owinę włókniną. Nie miałam już cierpliwości do doniczek. Przymrozków chyba nie będzie.
W kompostownikach z palet łatwiej przerzucić zawartość. Te plastikowe są mało praktyczne, tak mi się wydaje.

A moje posadzone wcześniej, widać że trochę cierpią z zimna, Jolu chyba nie trzeba owijać włókniną, mnie już się nie chce latać, niech sobie radzą

Wczoraj nie wytrzymałam i mimo zapowiedzi ochłodzenia posadziłam papryki do tej murowanej donicy pod oknem, zrobiłam im namiot z włókniny, ale temp rano tylko 2 st wyższa niż na zewnątrz, tylko od wiatru są osłonięte, a to też ważne

poza tym

Wszystkiego po trochu 09:40, 22 maj 2025

Do góry
TAR napisał(a)
Mirka tak wygladaly rano truskawki, widaz ze platki juz sie obsypuja, patrzac ile jest zawiazek bedzie duzy zbior. Te krzaki bede jesienia usuwac a teren równac, wiosna che w to miejsce postawic szklarnie i rabaty podniesione. Szklarenka mała. Max 2,5x3,5 metra Wiecej nie potrzebujemy.

Kompost mam rowniez w zagrodkach z palet, ten z dolu chyba juz niedlugo bede mogla podbierac. I musze lubego poprosic by poprzerzucal troche, ja nie mam siły.

O, dzięki za zdjęcie, masz całkiem spore poletko, nie dziwię się że nie przejadacie, a nie myślałaś o mrożeniu nadmiarowych ilości? Ja u siebie wszystkie owoce których nie przejadamy mrożę, wszystko zimą zjadamy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:20, 22 maj 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

no i plewienie rozpoczęte, choć wszyscy inni już mają skończone
przed

urobek

po

Sylwia, nie wszyscy
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 09:05, 22 maj 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Dodałam po 2 linki w stelażąch dla winogron. poobrywałam liście poniżej zawiątek kwiatów. Czekam na zbiór.

A pamiętasz jak się zastanawiałaś czy dobrze przycięłaś, jak prowadzić itd?
Widać, że dobrze im u Ciebie
Ogród w dolinie 07:58, 22 maj 2025

Do góry
U mnie rosną takie i zwisłe

Ta Kalina japońska Shasta wczoraj już chyba rozkwitła. To jej drugi sezon kwitnienia.
Popołudniu mieliśmy deszcz i burzę. Komary nie dają żyć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies