Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Plamy na trawniku 22:19, 14 lip 2017

Do góry
Wydrapać dobrze, wyrwać, dosiać ziemię i nasiona.
Bawarka 22:18, 14 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fotka czosnku - niesamowita

Danus, zartujesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:30, 13 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dawaj znać Ile i po ile

Oj Kochana jak dla Ciebie to za każdą jedną chce Twój jeden uśmiech tak więc masz 64 uśmiechy do rozdania Tylko pamiętaj ze to wymiar mniejszy - 35 na 35 cm.
Dam znać jak zbiorą płyty bo mieli byc dziś a juz przestawili na poniedziałek - mam nadzieję że wiecej obsuwy nie będzie
Sezon 2017 u Hanusi 20:21, 13 lip 2017

Do góry
Borówki już zjadam, pomidory były dwa, bo zimno. Ale sałatę mam cały czas, z listków i cukinie jak nigdy obrodziły Marchew wielka.

Haniu, pozdrawiam mocno.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:20, 13 lip 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Danus w po niedzieli przychodzą panowie to dam Ci znać jak ściągną płyty betonowe u mnie

Dawaj znać Ile i po ile
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:19, 13 lip 2017

Do góry
Tę chorobę to już powinnam leczyć To jak narkotyk.
System automatycznego nawadniania 20:14, 13 lip 2017

Do góry
Zbudować zbiornik duży i nalewać wodę aby żelazo się uwolniło w atmosferę. Pompa w zbiorniku i bierze wolną od żelaza wodę. Odżelaziacze będą niewydajne a przy tym pewnie drogie.

Tak zmontować nawadnianie aby do minimum ograniczyć lanie wodą po nawierzchni.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:12, 13 lip 2017

Do góry
Poczytaj watek chwasty w trawniku, porad jest tam mnóstwo. Albo wyrywać, albo kosić. Jednoroczne zginą, a perz zginie przy systematycznym koszeniu. Pozostałe za rok czy dwa - herbicyd selektywny.
Zakładanie nowego trawnika na starym 20:10, 13 lip 2017

Do góry
Skoro nie zamierzasz nic robić ze zbyt wysokim pH to źle robisz. Dla trawnika jest za wysokie. Co mogę pomóc? Nic

Darń mogłaby wzbogacić glebę, bo jest zyzna i poprawiłaby jakość oraz zasobność gleby, ale zamierzasz ją wyrzucić - kolejny błąd. No to co ja mogę radzić? Czy pomóc? Nic

Co bym miał zrobić, aby dobrze przygotować? Wszystko na odwrót trzeba robić niż chcesz zrobić.

Poczytaj tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Graminex - ok, chociaż jeden plus

Herbicyd z glifosatem? Niekoniecznie, zadałeś ciężką chemię do gleby, ale widocznie inaczej być nie mogło.

Tyle pomogłam albo i nie.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:12, 13 lip 2017

Do góry
eloremro napisał(a)
Witam, postanowiłem się wziąć za zaniedbany ogród. Będę miał trochę pytań.

Ogółem co najpierw robić? Usunąć najpierw trawnik, potem jakoś napowietrzyć glebę, wyrównać teren,zasiać trawnik? Proszę o porady. Dodatkowo kiedy go nawozić, przed zasianiem nowego?

1. Chcę od nowa posiać trawnik lecz jest w nim od groma chwastów, a w jednym miejscu nawet mech. Jak się tego pozbyć? Trawa jest gdzie niegdzie lekko powysychana.

2. Blisko choinek nie rosną nawet chwasty, jak odkwasić glebę?

3. Gleba jest zbita, chciałbym poprawić jej właściwości wertykulować i aerować?

4. Teren jest niezbyt równy i od razu chciałbym się pozbyć trawnika, wyrównać teren, a myślałem nad założeniem odrazu systemu zraszania.

Wszystkie odpowiedzi są tutaj, przeczytaj a potem pytaj jakby coś nie było.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Przede wszystkim pokaż zdjęcia, łatwiej będzie. A tak muszę przewidywać co masz, czego nie masz i w czym największy problem. Ułatw mi zadanie, proszę.

1. Przerobić broną rotacyjną, odchwaścić
2. W lutym-marcu jesli nie ma śniegu albo przełom paźdz-list. posyp dolomitem. Teraz się nie wapnuje. Wapnowanie odkwasza glebę.
3. Nie, to nie glebę się wertykuluje, a trawnik. Glebę się uzdrawia, użyźnia kompostem, obornikiem, żyzną ziemią, materią organiczną. Jak trzeba to i piasek się dodaje.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

4. Po 3 pierwszych punktach zniwelować teren, wykopać nawadnianie, zasypać, wyrównać i wtedy siać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:48, 13 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziewczyna nie zdawała sobie sprawy, może nawet odruchowo wylała. Wg mnie wylała
Tylko wstydzi się przyznać

Wcześniejsza plama dowodzi, że robiła to nie raz. Tylko wtedy ruch wylewający był inny i wody więcej było

Bardzo możliwe.
W sumie jest to pocieszające, że to raczej nie żadne choróbsko się przypałętało.

W tym roku miałem zatrzęsienie chrząszczy na ogrodzie. Myślałem, że to może pędraki zaczęły pracować, ale nie znalazłem choćby 1szt.

Na wszelki wypadek już zakupiłem P-Drakol i za około 2 tygodnie zrobię oprysk!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:33, 13 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Daj dwa zdjęcia, jedno pusta rabata a obok drugie to, co zaprojektowałaś.

Danusiu to moja rabata. Pusta to ona nie jest bo coś tam już na niej rośnie m.in. Dereń kousa,świerk inversa. Właśnie do tego próbuję coś dokoptować żeby miało sens i jakoś wyglądało. Tu zdjęcie mocno rozkopanej bo jeszcze się robi

Jeszcze trochę tam jest do usunięcia. W sumie zostanie tylko Inversa i dereń właśnie. Rabata jest w centralnym miejscu ogrodu,wbudowana wokół altany która dopiero będzie. Miejsce słoneczne. Plan na nią jest taki

Chciałabym dosadzić jeszcze dwa derenie,nawet już je mam. Ponieważ mój ogród po rewolucjii ma być mocno hortensjowo-trawiasty więc i tam miały być hortensje z niższych typu bobo lub Little lime,trawy-miskantyML,poza tym zimozielone w postaci Woodwardii i Danica. Kulek chciałabym tam więcej i mam sporo Danica ale nie umieszczałam ich jeszcze wszystkich na planie. Jako wypełniacze rozchodniki,jakieś trawy. Może tak jak Toszka zaproponowała hakone pod dereniami. Przy ścieżce może lawenda. Jak Danusiu myślisz?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:55, 13 lip 2017

Do góry
Najlepszy będzie dolomit, stosujemy wtedy, gdy trawnik już nie rośnie. Przełom X-XI
Moje miejsce na ziemi -początek 10:55, 13 lip 2017

Do góry
Pirimor albo oprysk z pokrzywy. Chemia albo natura. Czy pomoże? nie wiem.
Miodowe marzenia 10:53, 13 lip 2017

Do góry
Witam, na swoją odpowiedzialność przeniosłam wątek do Naszych ogrodów, bo w wizytówce może pisać wyłącznie Autor. A na pewno liczysz na pochwały
Piękne języki Astilbe

Możesz wklejać max po 4 zdjęcia do jednego postu (okienka). Nie musi być po jednym.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:35, 13 lip 2017

Do góry
200 m to majątek jeśli chodzi o koszt drzew. Wybierz takie, które sadzi się jak najrzadziej.

Ponadto czy takie same - trudno odpowiedzieć bo nie zamieściłaś jak wygląda to miejsce.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:32, 13 lip 2017

Do góry
A_gawa napisał(a)
A czy ktoś wie jak się nazywają takie wycinanki w drewnie?
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/zdjecia/9227421,inhalatorium-solankowe-w-jastrzebiu-wreszcie-otwarte-zdjecia,16520917,id,t,zid.html

Poczytaj o willach w styli "swidermajer" - to mi się nasuwa

Link

snycerka czy też „laubzegowe" wycinanki

Co to jest snycerka
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:28, 13 lip 2017

Do góry
Dziewczyna nie zdawała sobie sprawy, może nawet odruchowo wylała. Wg mnie wylała
Tylko wstydzi się przyznać

Wcześniejsza plama dowodzi, że robiła to nie raz. Tylko wtedy ruch wylewający był inny i wody więcej było
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:18, 13 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Basen leżał na trawniku? A potem w innym miejscu?

Albo zgrabnym ruchem wylał ktoś chemikalia np. Płyn pachnący do terrakoty? którymi zmywał taras?

Basenu nie było!
Jeśli chodzi o chemię, to też to brałem pod uwagę.
Wcześniejsza plama też była w okolicy tarasu, ale miała zupełnie inny kształt. Była dużo większa.
Pytałem dziewczynę, która sprząta dom, twierdzi, że nigdy niczego na trawnik nie wylewała. Mogę jej wierzyć lub nie.
Taras myję sam, tylko kercherem, bieżącą wodą. Zero chemii.

Uważacie, że to raczej jest działanie z zewnątrz, niż jakieś choroba?

Kończą mi się pomysły.
W pozostałych częściach trawnika brak tego typu, problemów.
Co to jest? 08:15, 13 lip 2017

Do góry
To chwast ogrodowy, czyli drzewo sumak octowiec, tworzący wiele odrostów korzeniowych wyłażących nawet w trawniku i wszędzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies