Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Gożdzikowa - wiejski ogród 01:00, 08 lip 2017

Do góry
Hegley hybryd kwitnie na tegorocznych pedach i wiosna trzeba ciac silnie.
Cos mu dolega Basiu otocz go konskim i moze da trzadu.

Jest swietny portal "clematis" o kazdym klematisie mosna wszystkiego sie dowiedziec.
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:44, 08 lip 2017

Do góry
Jeszcze raz Basiu piekny powojnik. Ta konina mu dobrze zrobila. Kon to nejczestsze zwierze bele czego nie zezre.

Ja temu mojemu musze podsypac ale mam przerobiony bydlecy. I musze wiosna go sciac do pol metra, bo tak sie scina powojniki ktore kwitna na tegorocznych pedach. Zreszta wszystkie w tym roku takie kupilam aby wiosna byly ciete.

Zamiast montany mozna miec takie okazy.
Wśród brzóz i dębów 23:56, 07 lip 2017

Do góry
Jak masz na imie napisz maria marta.

Rob tak na ile ci sił starcza. Ogrod robisz dla siebie. To ze ma potencjal to nie swiadczy o tym, ze masz kazdy skrawek zagospodarowac ze wszelka cene.

Ty ogrod pokazalas a my wydajemy opinie. Nie jedna na tym forum chcialaby miec taki areal z takimi drzewami, reszta to piękny dodatek.

Mam tez taka krwawnice kupilam w tym roku pieknie sie rozrasta.
Ptasi gaj 23:27, 07 lip 2017

Do góry
Kasia ja pisze na tablecie i tak nie moge sobie pozwolic na kopiowanie itd.
To taka mecja aby wpisac u gory tytul i wyskoczy ci watek.
Japoński ogród Reni i Matiego 23:07, 07 lip 2017

Do góry
Witam. Dlaczego taki tytul Japonski..... czy chcesz w tym stylu zrobic ogrod? Jezeli tak to czeka cie nie lada pracy dlugoterminowej.

Pytasz o swierki sa bardzo ladne chociaz nie rowne. mozesz je zostawic lub przesadzic w inne miejsce co jest ryzykowne. Przesadzic jesienia lub wiosna z duza kepa.

Te swierki mozesz formowac przez ciecie mlodych przyrostow byle nie czubka.
Wtedt beda rosly w zwyz i beda gestnialy.
Zobacz na forum chyba jest watek o swierkach tam duzo sie dowiesz.

Jak zostawisz swierki to jalowce trzeba wysadzi i posadzic w jeden szpaler ok 70,cm jeden od drugiego.

Przy swierkach zrob szersza rabate co najmniej 2 m od plotu mozesz przed nimi cos posadzic trawy, hortensje.

Na razie ze zdjecia nie widac nie napisalas ktore to twoje tuje od plltu.
Przy tujach od plotu raczej nic nie sadz tylko przysyp kora.
Rozloz kartony w paski lub pojedz do sklepu budowlanego i kup papier falisty a moze zostalo ci po budowie malowaniu i rozłoz i na to nasyp kory.
Nie rozkladaj przypadkiem folii bo korzenie nie beda mialy czym oddychac.

Ogrod podziel na kwartaly i w tych kwartalach planuj co chcesz miec i rob po kolei nie spiesz sie bo wtedy popelnia sie bledy.

To tyle
Pozdraiwm.
Ptasi gaj 19:51, 07 lip 2017

Do góry
Kasia Pestka zobacz na watek "wsrod brzoz i debow" jak prawie dziko a zarazem uporzadkowane.
Wśród brzóz i dębów 19:41, 07 lip 2017

Do góry
Jak Milka tak pisze to ma racje. To jest inny typ ogrodu duza przystrzen. Za dwa trzy lata bedzie przepieknie.
Zrob tylko alejki spacerowe. Sadz jesli jest taka potrzeba rosliny aby przez caly czas cos kwitlo.
Iglaki sosny w takiej lekkiej ziemi rosna.
Ptasi gaj 19:26, 07 lip 2017

Do góry
Najwazniejsza w oczku jest woda. Rosliny rosna ladnie jak woda czysta i ma odpowiednie ph bez roslin woda nie jest czysta taka jest zaleznosc.
Duzo roslin duze natlenienie i brak glonow.
Jeszcze azotany po rybach trzeba likwidowac.
Sloma jeczmienna i torf kwasny robi swoje - wrzucam do oczka.

Jeszcze nie wspomnialam o odkurzaniu oczka. Mam odkurzacz ktory wyciaga mul z dna na roznych poziomach. Odkurzacz razem z woda wyciaga wszelkiego rodzaju brudy jest to bardzo dobry nawoz ktory jest wydalany rurami pod brzozy. Trawa pod nimi czarna a brzozy maja ciemne liscie.

Filtrowanie wody, skimer zbiera paproch brzozowe z oczka.

Oj jest to bardzo pracochlonne chciejstwo.
Wśród brzóz i dębów 18:27, 07 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Masz cudowny ogrod troche ladu i puszczony na dziko jak w parku, jak wszystko podrosnie to bedzie jeszcze ladniej. Nie lubie ustawianych ogrodow, pokazujesz to jak jest.
Beczka duzo przezyla ile kapusty w niej bylo. Kiedys to ziarno tez trzymano w beczkach.
Ten powojnik pewnie taki sam jak moj dzisiaj zrobie fote to porownamy. To powojnik plozacy po ziemi, ale ja tez go trzemam na podporce. Jak prxyjdzie deszcz to caly uciapany w blocie.
Koncze jade orac w ziemi, em sie pieni ze znowu siedze i pisze.

Elu, rzeczywiście, mój ogród puszczony jest trochę "na dziko", ale to nie z upodobania do takiego stylu, po prostu nie ogarniam całości. No cóż, muszę dopasować tempo prac i zmian do możliwości, wieku i zdrowia. Dlatego na razie mój ogród wygląda tak jak wygląda, ale kiedy dopada mnie zniechęcenie przywołuję sobie w pamięci obraz sprzed trzech lat, kiedy trzeba było wycinać maczetą zarośla, aby w ogóle otworzyć bramę do ogrodu. I od razu zaczyna mi się tu już podobać. Zresztą taki formalny styl, pod linijkę, ze strzyżonymi formami i geometrycznymi wzorami nie za bardzo wpisywałby się tutejsze otoczenie i krajobraz, chociaż bardzo podobają mi się takie nowoczesne ogrody.
A na razie parę moich dzikich zakątków:
Liliowo i kolorowo:) 13:53, 07 lip 2017

Do góry
W zeszlym roku byla idealna pogoda dla roz. Wiosna ciepla pozniej tez. Jak porownuje zdjecia z zeszlego roku to w 2016 tez lepiej kwitly nie musialy walczyc z mrozami w maju.
Powojnik znajde nazwe, a moze i takiego mam doktor Rupper chyba dwa razy kwitnie wczesniejsza wiosna robi przerwe i znowu kwitnie. Wejde na strone hodowcyni tam wszystkie sa ze fotami.

Twoj ogrod starszy od mojego wiec jeszcze nie mam takiego buszu moge sobie pozwolic na przycina nie co dwa lata.

Ide zaraz do ogrodu mam liste co mam zrobic, zerwalo mi agrowloknine na plocie przez te burzeczwartkowe i musze ja przymocowac bo bluszcz tam rosnie.
Nastepnie zurawki oczyscic z chwastow i tawuly przy zurawkach podciac bo zaglusza je.
Wieczorem posmarowac skrzyp na skalniaku randapem. Jest co robic non stop. Wywiezc jeszcze stary kompost bo eM trawe kosi i musze zrobic miejsce.

Ide bo mizwali wszystko na kupe.

U mnie rok temu to był różany raj, też mi zimą większość róż wymrozilo ale od korzenia dużo też wypuscilo a niektorym wrecz to pomoglo, teraz zaczynaja kwitnac ale mnie tam nie ma niestety a ja tak lubie patrzec jak rozkwitaja pąki i co pare godzin są inne, lubie bardzo tez zdjęcia robic no cóż na wszystko teraz musze poczekać. A ile ciecia mam i roz i jaśminów i innych krzewow Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:05, 07 lip 2017

Do góry
Miluś wszystko wynotowałam, pluskwice są ogromne czytałam o nich. Trzeba im dobrze przygotowac ziemię bo nie lubią przesadzania. Widzę już ten widok pluskwic wyrastających z rododendronów.
Rododendrony i ewentualnie azalie będą podstawą tak już sobie obmyśliłam a dodatki to jak napisałaś, trawy i funkie.

Na póżniej to może jeszcze wsadzę gdzieś hortensje.
Jeszcze zobaczę ile naskładam na tej kupie wszystkiego.

Elu, oczywiście mogą byc też azalie i hortensje, zwłaszcza że rodki i azalie w jednym czasie kwitną, potem nie, zatem białe kwiaty hortensji, te trawy i hosta, dadza super połączenie;
U siebie mam rodki, azalie, hortensje ogrodowe i bukietowe, na brzegu hosty i bergenie; pomiędzy rodki punktowo ketmie powtykałam, aby późnym latem miec kolor i coś strzelistego było. Zaplątało się też kilka jeżówek, bo białe kwiaty hortensji giną mi na tle białego muru, stąd te neonowe jeżóki.
No i trawy mam, ale u mnie to wzdłuż muru leci, a u ciebie, będzie rabata
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:00, 07 lip 2017

Do góry
Basiu ukarała ciebie lilia. Ja też nakupowałam lilii, "szoł" odnośnie lilii na forum zrobiłam przez kilka dni była dyskusja.
Z 5 szt. kwitnie mi jedna. 3 szt w ogóle z ziemi nie wyrosły 1 szt ma 20 cm wysokości bez kwiatu. 5 ostatia ma ok. 40 cm i 3 kwiatki juz się rozwijają może w piątek zrobię zdjęcie.
Ja nie wiem, wszystko sztucznie pędzone żeby sprzedać człowiek posadzi i w ziemi znikają (zbutwiały) widocznie chore.

Powojnik piękny, ale to jeden czy kilka?
Też mam podobnego na siatce z płotu tylko go podlewam nie obcinam rośnie u mnie ok. 7 lat nóżki ma w cieniu kwitnie trochę później ma dużo kwiatów.

Basiu obcinasz go, czy nie.

Basiu ale ten jest przepiękny widać bardzo zdrowy a ile ma jeszcze pąków kwiatowych chyba na gnojówce co?

Są dwa ...nic nie dostają tylko od czasu do czasu wody ,gdy jest susza ..obcinam krótko wiosna do 50 cm...nogi miały przysypane korą a w tym roku na zimę dostały trochę końskiego obornika ...nawozów nie daję bo jak kiedyś sypnęłam troche saletry to mi zwiądł ,i do końca sezonu byl marny,ledwo co przeżyl
Lubię go :) 11:59, 07 lip 2017

Do góry
Masz wszystko w ogrodzie przemyslane Lusi. Piekny podjazd ktory rzuca sie w oczy. Bardzo pomyslowe sznurki na pnacza rewelacyjnie to wyglada.
Jakbys mogla napisac, moze nie doczytalam bo ogladam zdjecia. To chyb wiciokrzew.
Prosze zrob zdjecie pokaz jak ten bluszcz jaki by nie byl wspina sie po tych linach.

Przetacznik tez szukam takiego bardzo niebieskiego, ale wszedzie takie mdle.
Mirka z poczatki ogrodu ma taki sam piekny.
Jeszcze ide ogladac.
Oczko mozesz zrobic nawet jakies male jak nie masz miejsca, ale oczko to pracowita rzecz ciagle trzeba zagladac co sie w nim dzieje szczegolnie glony czy sie znowu nie zagniezdzily.

pnącze po linach to wisteria i na razie wspina się idealnie po linach, jest niedawno sadzony także się dopiero zaczyna wspinać , ale zaraz już będą ciać boki, bo to duuuuża roślina
woda, a bardziej plusk i szum wody marzy mi się i może nie oczko, a jakaś fontanna w planie , ale chyba dalekim jeszcze
Wśród brzóz i dębów 11:57, 07 lip 2017

Do góry
Witam weszlam w sprawdzic nazwe przetacznika jest piekny i chce zrobic zakup.
Mirkowy ogród (początki) 11:44, 07 lip 2017

Do góry
Wszystko co dobre szybko sie konczy.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 11:38, 07 lip 2017

Do góry
Jak przyjezdzam na dzialke to lece do oczka i robie foty liliom wodnym uwielbism je. Liscie rozlozone na wodzie, zabli na lisviach wygrzewajace sie w sloncu. Pieknie to wyglada, ale aby tak bylo, trzeba duzo zachodu.
Lubię go :) 11:32, 07 lip 2017

Do góry
Masz wszystko w ogrodzie przemyslane Lusi. Piekny podjazd ktory rzuca sie w oczy. Bardzo pomyslowe sznurki na pnacza rewelacyjnie to wyglada.
Jakbys mogla napisac, moze nie doczytalam bo ogladam zdjecia. To chyb wiciokrzew.
Prosze zrob zdjecie pokaz jak ten bluszcz jaki by nie byl wspina sie po tych linach.

Przetacznik tez szukam takiego bardzo niebieskiego, ale wszedzie takie mdle.
Mirka z poczatki ogrodu ma taki sam piekny.
Jeszcze ide ogladac.
Oczko mozesz zrobic nawet jakies male jak nie masz miejsca, ale oczko to pracowita rzecz ciagle trzeba zagladac co sie w nim dzieje szczegolnie glony czy sie znowu nie zagniezdzily.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:24, 07 lip 2017

Do góry
Laka pelna gembom. Oset rosnie 2 lata w glebie, ale sie rozsiewa i tu pies pogrzebany.
Wydaje mi sie, ze na tych fotach to nie wszystko oset. Jest takie ziele podobne do ostu czy to nie ostropest plamisty.
Oset to najlepiej powyrywac. Lekko z ziemi wychodzi, trzeba to zrobic nim zakwitnie.

Moja laka ok 20 m juz skoszona, trawy juz sie wysialy to nie ma na co czekac, wyrosna nastepne.

One nie mają tych kolców co ostropest Ale tego gościa mam w trawie w kilku miejscach i mocno się dwa razy pokłułam jak wlazłam, bo eM skosił , a nie wyrwał
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:16, 07 lip 2017

Do góry
Laka pelna gembom. Oset rosnie 2 lata w glebie, ale sie rozsiewa i tu pies pogrzebany.
Wydaje mi sie, ze na tych fotach to nie wszystko oset. Jest takie ziele podobne do ostu czy to nie ostropest plamisty.
Oset to najlepiej powyrywac. Lekko z ziemi wychodzi, trzeba to zrobic nim zakwitnie.

Moja laka ok 20 m juz skoszona, trawy juz sie wysialy to nie ma na co czekac, wyrosna nastepne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies