pnącze po linach to wisteria i na razie wspina się idealnie po linach, jest niedawno sadzony także się dopiero zaczyna wspinać , ale zaraz już będą ciać boki, bo to duuuuża roślina
woda, a bardziej plusk i szum wody marzy mi się i może nie oczko, a jakaś fontanna w planie , ale chyba dalekim jeszcze
Jak przyjezdzam na dzialke to lece do oczka i robie foty liliom wodnym uwielbism je. Liscie rozlozone na wodzie, zabli na lisviach wygrzewajace sie w sloncu. Pieknie to wyglada, ale aby tak bylo, trzeba duzo zachodu.
Masz wszystko w ogrodzie przemyslane Lusi. Piekny podjazd ktory rzuca sie w oczy. Bardzo pomyslowe sznurki na pnacza rewelacyjnie to wyglada.
Jakbys mogla napisac, moze nie doczytalam bo ogladam zdjecia. To chyb wiciokrzew.
Prosze zrob zdjecie pokaz jak ten bluszcz jaki by nie byl wspina sie po tych linach.
Przetacznik tez szukam takiego bardzo niebieskiego, ale wszedzie takie mdle.
Mirka z poczatki ogrodu ma taki sam piekny.
Jeszcze ide ogladac.
Oczko mozesz zrobic nawet jakies male jak nie masz miejsca, ale oczko to pracowita rzecz ciagle trzeba zagladac co sie w nim dzieje szczegolnie glony czy sie znowu nie zagniezdzily.
One nie mają tych kolców co ostropest Ale tego gościa mam w trawie w kilku miejscach i mocno się dwa razy pokłułam jak wlazłam, bo eM skosił , a nie wyrwał
Laka pelna gembom. Oset rosnie 2 lata w glebie, ale sie rozsiewa i tu pies pogrzebany.
Wydaje mi sie, ze na tych fotach to nie wszystko oset. Jest takie ziele podobne do ostu czy to nie ostropest plamisty.
Oset to najlepiej powyrywac. Lekko z ziemi wychodzi, trzeba to zrobic nim zakwitnie.
Moja laka ok 20 m juz skoszona, trawy juz sie wysialy to nie ma na co czekac, wyrosna nastepne.
Basiu ukarała ciebie lilia. Ja też nakupowałam lilii, "szoł" odnośnie lilii na forum zrobiłam przez kilka dni była dyskusja.
Z 5 szt. kwitnie mi jedna. 3 szt w ogóle z ziemi nie wyrosły 1 szt ma 20 cm wysokości bez kwiatu. 5 ostatia ma ok. 40 cm i 3 kwiatki juz się rozwijają może w piątek zrobię zdjęcie.
Ja nie wiem, wszystko sztucznie pędzone żeby sprzedać człowiek posadzi i w ziemi znikają (zbutwiały) widocznie chore.
Powojnik piękny, ale to jeden czy kilka?
Też mam podobnego na siatce z płotu tylko go podlewam nie obcinam rośnie u mnie ok. 7 lat nóżki ma w cieniu kwitnie trochę później ma dużo kwiatów.
Basiu obcinasz go, czy nie.
Basiu ale ten jest przepiękny widać bardzo zdrowy a ile ma jeszcze pąków kwiatowych chyba na gnojówce co?
Róża pnąca Compasion - bardzo pachnie mam ją od wiosny zeszłego roku, ale zmarzła tej zimy i wypuściła od korzenia pędy. Muszę ją lepiej zapakować na zime.
Miluś wszystko wynotowałam, pluskwice są ogromne czytałam o nich. Trzeba im dobrze przygotowac ziemię bo nie lubią przesadzania. Widzę już ten widok pluskwic wyrastających z rododendronów.
Rododendrony i ewentualnie azalie będą podstawą tak już sobie obmyśliłam a dodatki to jak napisałaś, trawy i funkie.
Na póżniej to może jeszcze wsadzę gdzieś hortensje.
Jeszcze zobaczę ile naskładam na tej kupie wszystkiego.
Elu, kochana jesteś, dzięki
A wiesz, mimo że to i owo boli od roboty, mimo że się człowiek nie wyrabia, wole swoją wersję ogrodu niż ich, nawet wnusie kochają ogród, pomagają dzielnie też
Witam Miluś. To nie kadzenie z mojej strony Lubie Twój ogród.
Też mialam taki przypadek jak zaproślam znajomych na ddziałkę.dostali kompleksów jak zobaczyli. Na swóją działkę jeźdźa wypoczywac w rozgardiaszu i nic tam nie robią pokrzywy metrowej wysokości.
Wiosna sprzątają a potem jesienią.
Ja bym dużo tam nie wymyślała, dołozyłabym anabelki, limki, skoro wody tam nie brak, odpada podlewanie, super. No i hosty w jasnych kolorach, np. Patriot, fajnie rozjaśni, a z traw molinie variegata, będa nawiązywac do host, fajne jasne plamy i nie trzeba ich wiązac, szybko wiosna ruszają.
Ela, no nie, tyle pochwał!!!
Ale cieszy mnie ogromnie, że jakaś inspiracja u mnie dla Ciebie jestPowiem, że super robisz między tymi sosnami. My tez pod murem w lesie składaliśmy odpady, zmielone gałęzie, co tam tylko, co spalone w ognisku i potem kwaśną ziemię i powiem Tobie, rodki to lubią, rosną super, i do tego w lesie, co jest dość trudne, zatem trzymam kciuki, będzie pięknie. Jak już będziesz wybierać rodki, to o 2 pamiętaj; Catawbience i Calsap
Calsap rośnie jak na drożdżach
Właśnie pokazałam ciut ogrodu na fotkach, sąsiadce obok w pracy. Skwitowała, że trzeba być durnym, żeby tak tyrać dla ogrodu, że ona ma ogród dla siebie, parę krzewów i trawę i wie że ma frajdę, czas dla rodziny, zabawy na trawie z wnukami i siedzenie na tarasie, kurcze, ciut racji chyba ma
ale nie do końca, bo ja tez siedzę, leżę i czasami tylko podziwiam
Lublin i Rzeszów zobaczymy na pewno, a reszta zobaczymy...czas...chcemy odwiedzić Małgosię i Anię, a tych ogrodów się nie da w godzinę zrobić.
Muszę wrócić do Pszczyny na czas, wnusię u nas musimy przechować na czas Wiślaczka
Ja niespecjalnie lubiąca jeździć, ale towarzystwo będzie, to szybciej zleci
Jakiś prywatny samolot by się przydał...
Mazury...kocham bardzo. Nawet miałam pomysł żeby właśnie tam zbudować dom, M mi to z głowy wybił...ciężka budowa by była na taką odległość. I została Pszczyna, też troszkę wody mamy
Mój ogród jest malutki. W porównaniu z Twoim pięknym ogrodem to wręcz grządka na zieleń Cały czas jest jeszcze nie najpiękniej. Rabaty z ubiegłego roku przerabiam na większe. Przesadzam i dosadzam. Zagospodarowuję nowe nie ruszone jeszcze miejsca. Obiecuję, że zrobię wizytówkę...tylko niech znajdę na to czas