Dziś moje ukochane budleja mają już 2 lata jest to firma karłowa , wogole szok bo zawsze kwitły mi w okolicach sierpnia a tu początek lipca i już jest show.
Przyciągają masę motyli uwielbiam to , zamówiłam 4 kolejne krzaczki , niestety lub stety internetowo , nie widziałam ładnych egzemplarzy karłowych odmian w szkółkach a ceny powalały więc trzymajcie kciuki.
Dzień dobry, dodaję swoje pytanie o brązowienie tui.
Co może dolegać tujom? Brązowieją i zmatowiały. Korzenie przykryte ściółką, ale przez około miesiąc była też gruba warstwa trawy. Pierwszy po lewej brabant (widoczny na zdjęciu) zaczyna brązowieć od strony styku ze szmaragdem.
Właśnie odkryłam niedawno, że to połączenie się sprawdza
W temacie Anabelki i hosty:
Sprawdza się u mnie tylko taka niebieskawą, jest wysoka i o twardszych liściach. Najmniej zjedzona. Ale słabo będzie współgrała z anabelkami.
A chcę żeby pasowała też do tej brunery
A może jakaś z niższych odmian.
Bo układ jest taki:
1.Pod murem pas anabelek
2.Przed anabelkami rozplenice, żeby hortensje miały naturalną podporę
3a.Potem hosty o których pisałam u Ciebie i na obrzeżu brunery
Lub
3b. wariant 3 niższe hosty wymieszane z brunerami
Jak wpisałam w Google hosty o twardych liściach to w sadzawce.pl wyświetliło ich dużo i dalej nie wiem co współgra z tą brunerą
Dla czytających skopiowałam początek rozważań, może ktoś coś wymyśli
Cyt" Masz może hosty Victory?
Jaką byś widziała hosty do hortensji Anabell- wys ok 50- 70cm, która współgrałaby też z brunerą o dużych liściach ziel- z lekkim akcentem białym.
Nie mam tej hosty.
Jaką hoste do Anabelki ?
Może Grand Master albo Twilight albo Striptease albo Dream Wawer lub Dream Queen.
A nawet Antioch też mogły być "
Narazie tymczasowe podsumowanie to wybór między:
Dream Weawer a bliżej Dream Queen.
Albo
Ice Palace
Monster Ears
Victory (od której zaczęły się rozważania)
Muszę tą hybrydę jakoś na jesieni rozdzielić. Dwa kolory wyrosły z jednej sadzonki
Jeżówka „Honeydew”
Tu trochę jeszcze łysawo dlatego, że ciagle kombinuje z nasadzeniami. Teraz chyba już tak zostanie Kaliny i hortensje się zagęszczą powinno lepiej wyglądać.